Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
5d i 5d mark 2 - kolory
Autor Wiadomość
kayak 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010   5d i 5d mark 2 - kolory

witam,

Moze ktos z Was mial starego 5d, teraz ma nowego, albo ma obydwa i moglby sie wypowiedziec - na ile obraz generowany ze starej piątki jest inny (lepszy) niz z nowego mark 2. Nie chodzi mi o szumy, ani o pixele, raczej chodzi mi o samą plastyke obrazka i kolory. Reszta mnie nie interesuje.
W wielu watkach w internecie piszą o super kolorach z mark 2, ale nie znalazlem porownania nigdzie calych zdjec, tych samych kadrow, ewentualnie jakies wycinki i porownanie szumow.
Przymierzalem sie do zakupu mark 2, jako aparatu, ktory zostalby u mnie na dlugo, ale z drugiej strony patrzac np na takie porownanie reprodukcji kolorow miedzy klasyką a cyfrą
(mark 2 vs slajd)

http://www.redbubble.com/...l-versus-velvia

mark 2 wcale mnie nie przekonuje..i zastanawiam sie czy jeszcze nie poczekac ;)

dzieki za wszelkie informacje.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010   

Ale na co chcesz poczekać? Na nowe profile kolorów?
Nie wiem, jak to jest w canonie, ale Nikon umożliwia wgrywanie profili do aparatu, dzięki czemu tak na prawdę osiągnąć możesz to, co chcesz :) . Czy canon ma podobnie? Jeśli tak, to chyba nie musisz czekać na... sam nie wiem na co.

papatki 
Rozmowny

Kolor w 5D mk II jest lepszy głównie ze względu na 14 bitowy konwerter, porównując dwie puszki obok siebie kolor ze starego 5D jest troszkę bardziej "płaski" o ile to trafne określenie.
Nie bardzo widzę celu we wgrywaniu jakiegoś profilu do aparatu, to raczej na bazie zdjęć można stworzyć profil z aparatu do korekty danej sceny.
Pozdrawiam!

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Glowna przyczyna roznic w kolorach w zaprezentowanym przez Ciebie linku - Velvia(edited) vs Digital (edited) jest editor, tak zrobil i tak ma. Co do czekania - jesli "reszta Cie nie interesuje" to na rewolucje w najblizszym czasie raczej sie nie zanosi, ale cos nowego zapewne sie ukaze.

kayak 
Nowy

Mavierk, w cyfrach wiadomo, ze ciezko jest cos wyczekac i pozniej miec na dlugo, ale
jezeli czekac w moim przypadku, to na to o czym pisal 'papatki', czyli na 16bitowa matryce, bo bedzie zapewne roznica, i moze to juz beda te kolory. Pytanie tylko na ile rzeczywiscie jest to gra warta swieczki i na ile moze to sie zmienic i ile czasu to zajmie.

'cybertoman' - glownie wlasnie chodzi mi o zdjecia 'unedited', a nie 'edited'.
na nich widac roznice kolorow wyjsciowych i ze slajdu i prosto z aparatu.

komor 
Moderator

kayak, producenci mają inne priorytety marketingowe niż dogonienie niektórych aspektów w których film jest lepszy niż cyfra. Co do tych zdjęć to główną różnicę (poza kolorami, co jest zależne od wielu czynników i można skorygować) to jest inne naświetlenie, stąd może tak dramatyczne różnice (na korzyść filmu) w tym świetle słonecznym ślizgającym się po skałach.
A co do kolorów to nie wiemy jak wywołane, jak zeskanowane, co zrobione z plikiem z 5D. Wiem, że fotografowie wychowani na analogu szukają nieraz tego koloru, ale to se ne vrati i trzeba sobie z tym radzić na bazie oprogramowania a nie matrycy, moim zdaniem.

papatki 
Rozmowny

To czy firma umieści 16 bitowy konwerter to nie wszystko, aparat musi mieć szum na odpowiednio niskim poziomie bo inaczej owa bitowość będzie tylko na papierku....
5D mk II jest fajnym aparatem do naprawdę wielu zadań, nie wiem czy będzie tak długo popularna jak stara piątka, ale jeżeli nie wypłynie nagle jakaś super nowinka to myślę, że mkII będzie równie długo na rynku.

koniaczek 
Początkujący

Witam, tu mozesz porównac te same kadry http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Pozdrawiam

kayak 
Nowy

Dzieki koniaczek!
Co prawda stare 5d tu akurat nie widnieje w zestawie, ale sobie porownam z innymi aparatami.

koniaczek 
Początkujący

kayak napisał/a:
Dzieki koniaczek!
Co prawda stare 5d tu akurat nie widnieje w zestawie, ale sobie porownam z innymi aparatami.

Widnieje, tylko na górze strony trzeba wcisnac podkreslony napisik "all" :)

Pozdrawiam

kayak 
Nowy

No tak, rzeczywiscie.. Zwracam honor.
A wydawalo mi sie, ze mam wrazliwe oczy ;)

koniaczek 
Początkujący

Napisz jak wyszlo porównanie.

kayak 
Nowy

Trudno jednoznacznie stwierdzic szczerze mowiac.
Stare 5d ma troche inny zestaw zdjec dlatego ciezko to przyrownywac.
W obu zestawach pokrywaja sie tylko kadry - zdjecia domu.
Zdjecie ze starego 5d postawione przy zdjeciu z mark 2 wyglada na mniej nasycone kolorystycznie. Ale w exifie z kolei widac, ze zdjecie ze starego 5d jest na dwukrotnie krotszym czasie robione, a mimo to jest jasniejsze..(iso to samo), wiec troche to niezrozumiale.
swoja droga dziwnym jest fakt, ze zdjecie tego domu jest w kazdym zestawie, i zrobione niby bylo kazdym aparatem z calej listy, i na kazdym jest identyczna pogoda. robia chyba zdjecie zdjecia..

A tak naprawde, to ciezko w ogole powiedziec o roznicy, nawet jak sie obejrzy te martwe natury..

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Ja rozumiem, że można podyskutować na temat rozpiętości tonalnej film vs. cyfra, ale kolory to przecież zupełnie inna para kaloszy. Nie ma czegoś takiego jak zdjęcie "nieobrobione" zresztą zarówno w cyfrze jak i w analogu. Po drodze zawsze jest jakiś proces. Czy to będzie: wybór filmu/sposób wywołania/sposób skanowania itd. czy też wybór ustawień w aparacie/balansu bieli/sposób wywołania/ obróbki...

Takie porównanie kolorów jak w linku wyżej to dla mnie jakieś nieporozumienie, tak samo jak oczekiwanie od cyfrowego aparatu, że będzie sam wiedział co chce użytkownik uzyskać. Jak się chce mieć kolory velvii czy provii w aparacie cyfrowym to trzeba go nauczyć tak właśnie obrabiać surowicę, którą odczyta matryca. Czy to zaszywając mu te profile w samym aparacie, czy też wciskając te profile do wywoływarki.

kayak 
Nowy

Jesienny,

No nie bardzo wlasnie. Bo czy to Provia czy Velvia ma jednak jakas swoją charakterystykę, i skoro mowisz o implementacji jej odwzorowan koloru do aparatu, to wlasnie o tym jest mowa..Tego wlasnie aparat nie ma, a sam potwierdzasz, ze moglby miec.
Domyslnie odwzorowuje inaczej barwy i o to nam wlasnie chodzi.

Wiadomo, ze film mozna wywolac inaczej i zdjecie obrobic inaczej, ale jakis standard charakterystyki danego materialu/aparatu jest..

Odpowiedz do tematu