Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To znaczy wiesz no to taki mój własny subiektywiźmik jest... Kupujesz 5D no to fajo bo pełna klatka, ale z kolei 7D jest trochu wyżej technologicznie. Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak będzie wyglądała twoja współpraca z aparatem i czego tak naprawdę oczekujesz. W obu przypadkach są rzeczy, których nie da się osiągnąć przeciwnikiem (mam na myśli apsc vs ff). Ja oddzielam grubą kreską aparaty FF od apsc. To jest jednak kwestia szkieł, z których ewentualnie rezygnujesz, głębia ostrości, którą kontrolujesz, cudownie wielki wizjer, itp. Taka cholerna zasada coś za coś...
fotostrzal,
Ty wiesz ze Ty mi wcale nie pomagasz ha ha ha
Siedzę już kilka dni i drąże mi znane fora i testy na temat ff, apsc, 7D i 5D. W moich oczach ff kompensuje najnowsza technologie 7D . Chce ff, czyli 5 D II.
Mój dylemat polega na finansach, jeśli uda mi się znaleźć sponsora to 5, jeśli nie to stać mnie na 7D.
Z tym ze do 7-ki chciałbym większy kąt dokupić. Ta inwestycję będę mógł trochę oddalić przy 5D.
Chyba wszystko trochę zależy od preferowanego typu fotografii. Jeżeli robisz głównie zdjęcia statyczne (krajobrazy, architektura, portrety) to optymalnym wyborem jest 5D. Przy przeważającej ilości zdjęć dynamicznych (wszelkiego typu reportaże, ogólnie ujmowany sport, etc...) rozsądniejsze jest 7D.
Nie oznacza to oczywiście, że nie można w tych zastosowaniach puszek użyć zamiennie.
Przy zakupie 5D za szeroki kąt posłuży 24-70. Będzie tak szeroki jak 15 mm na APS-C. Monetą bym nie rzucał (no chyba, że w akcie desperacji) jednak poważnie zastanowił się, do jakiego typu fotografii aparat będzie głównie używany.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010
No to by mnie do piątki jak najbardziej przekonało. Jak na razie możliwości 24-70 są nie do osiągnięcia w przypadku apsc.
Z tym ze do 7-ki chciałbym większy kąt dokupić. Ta inwestycję będę mógł trochę oddalić przy 5D.
Z drugiej strony Twoje 70-200mm na 5DMkII bedzie znacznie szerzej "patrzyło" niz na 350D. I znowu pytanie: co fotografujesz?
Też niedawno miałem taki problem, jak Ty.
Jest na to rada - kupić obydwa.
Co ja fotografuje: Podkreślam ze jestem hobbysta i jestem świadomy jakości moich zdjec. Ale czuje ze lepszy aparat da tez więcej mozliwosci i pomoże w nauce i przeskoczenia z czasem na wyższa polke a i da tez więcej płatnej pracy.
Lubie robic portrety, tez zwierzaki domowe, chodzic na wycieczki i odkrywac kamera swiat i wydarzenia, architektura. Reportaże raczej nie, no chyba ze jakaś impreza/koncert, ale zdjęcia akcji mnie nie pociagaja. Ptaszki i inne zwierzatka jeszcze nie teraz, moze kiedyś, ale wtedy dokupię konwerter do 70-200 i powinno na początek wystarczy. Często dostaje propozycje na sluby itp. imprezy.
Makro jeszcze nie odkryłem, mogloby byc ciekawe, ale trzeba chyba lepszy obiektyw...., albo moze 24-105 jest dobrym startem razem z 5D? Do tego sie jeszcze nie doczytalem.
Dzięki za rady, utwierdziłem się w przekonaniu ze 5D będzie najlepszym wyborem.
Lubie robic portrety, tez zwierzaki domowe, chodzic na wycieczki i odkrywac kamera swiat i wydarzenia, architektura. Reportaże raczej nie, no chyba ze jakaś impreza/koncert, ale zdjęcia akcji mnie nie pociagaja. Ptaszki i inne zwierzatka jeszcze nie teraz, moze kiedyś, ...
Dalej już nie musisz nic pisać. Dla mnie sprawa jest jasna, co powinieneś wybrać i Ty też to wiesz.
Jako user 5D i 7D, po przeczytaniu do czego potrzebujesz sprzęt -> 5D
Jeszcze tylko mała uwaga - ogólnie rzecz ujmując 7D lepiej się spisuje w landszafcie od 5D (mkI)...
Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10