Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 Delta Optical Entry 10x50?
Mam pytanko. Ostatnio zakupiłem sobie lornetkę często polecaną na tym forum "Delta Optical Entry 10x50". Jestem z niej bardzo zadowolony, jest jasna, obraz wyraźny i ostry. Dla mnie rewelacja. Głębia ostrości super. W porównaniu do mojej pierwszej lornetki Kronos 20x60 głębia ostrości jest dużo dużo lepsza. Przez Deltę mimo że ma dużo mniejsze powiększenie można zobaczyć więcej szczegółów. Z początku byłem strasznie napalony na duże powiększenia, mimo że Arek (gość ma naprawdę dużą wiedzę) odradzał mi duże powiększenie. Musiałem się sam przekonać.:)
Moje pytanko jest z czystej ciekawości. Wiem że za 250 zł nie można spodziewać się cudów, ale czy ta lornetka jest w stanie wytrzymać np. 10 lat czy raczej rozleci się do tego czasu?
Jest zrobiona z jakiegoś tworzywa.
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010
Gratuluję udanego zakupu. Czy wytrzyma 10 lat można tylko pospekulować. Jest to lornetka podobnej jakości do Nikona VII, który daje 10 lat gwarancji. Więc czemu nie - wiele zależy od użytkowania. Przy normalnej eksploatacji sprzętu w normalnych warunkach pogodowych - powinna.
Pytanie z mojej strony o astygmatyzm - Jeśli miałeś (będziesz mieć) okazję spojrzeć na gwiazdy - napisz jak oceniasz w tej lornetce ich punktowość (są bardziej punkcikami czy iskrzą?).
Delta Optical daje gwarancję tylko na 2 lata. Ale lornetka wygląda na solidną i fajnie bo jest w gumie. Jest dosyć lekka. Przypuszczam że zrobiona z jakiegoś tworzywa.
Co do gwiazd to nie specjalnie się tym interesuję, ale spojrzę i napisze moje spostrzeżenia. Mam lekki astygmatyzm.
Mam pytanie jeszcze do Arka czy pojawi się kiedyś test tej lornetki?
Moje pytanie jest jeszcze takie czy duża jest różnica w obrazie miedzy tą lornetką która posiadam a np. Nikonem Action 10x50 EX. Nie patrzyłem nigdy przez droższy sprzęt dlatego pytam.
Nie potrafię sobie wyobrazić nic lepszego.:)
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010
Miałem na myśli astygmatyzm lornetki, który objawia się np. iskrzeniem gwiazd. Nie patrzyłem przez Entry (stąd moje pytanie) ale używałem Ex. Ten Nikon ma solidną budowę i dobre parametry optyczne ale w mojej subiektywnej ocenie nie jest to jeszcze rewelacja. Świetnie radzi sobie w astronomii przede wszystkim ze względu na mały astygmatyzm. Obrazy dzienne są dla mnie tylko dobre - brakuje mi lepszej głębi ostrości i lepszego odzwierciedlenia bieli. Nie zmienia to faktu, że jest to dobra lornetka.
Jeśli wyraźnie lepszy poziom lornetki to reprezentuje taki WO 10x50 ED.
http://deltaoptical.pl/lo...50-ed,d784.html
Podaję ten przykład jako ciekawostkę.
Zorientowałem się że chodzi o astygmatyzm lornetki gdy wysłałem już posta. Sprawdzę przy najbliższej okazji i napiszę.:)
Może kiedyś będę miał okazje popatrzeć przez takiego Nikona ED i porównać z moją niskobudżetową lornetką.:)
Być może kiedyś zmienię sprzęt na jeszcze lepszy, ale nie wiem czy ma to sens przy mojej wadzie wzroku.
Kiedyś czytałem wypowiedź że zwykły Nikon ma lepszą głębię ostrości niż wersja ED. Ciekawe czy to prawda, bo wersja ED jest przecież droższa.
Ta lornetka WO, która podałeś mi jako ciekawostkę jest strasznie ciężka. Skąd bierze się tak ogromna waga tych lornetek? Czy nie dyskwalifikuje jej to w przypadku obserwacji z ręki?
[ Dodano: Nie 07 Mar, 2010 20:13 ]
Co do sprawy astygmatyzm w tej lornetce to patrzyłem teraz na gwiazdę i wydaje mi się że jest ok, ale nie jestem ekspertem więc trudno mi to stwierdzić. Według mnie są punktowe choć trudno utrzymać stabilny obraz.
Wysłany: Pon 08 Mar, 2010
Jak widzisz optyka wciąga. Ciesz się tym co masz - sądzę, że był to dobry wybór. Przysłowiową "dziurę w całym" zawsze można znaleźć jak zaczniemy się doszukiwać. To co mamy jest zazwyczaj bardzo dobre "dopóki nie spojrzymy w coś lepszego". Niestety prawie zawsze jest coś lepszego. WO ma duże pryzmaty i pancerną obudowę - stąd ten ciężar. Jeszcze lepszy Fujinon ma wagę niewiele mniejszą. Jeśli interesują Cię takie informacje na stronie głównej znajdziesz fachowe testy i opinie.
Dzięki za opinię. Jak będziesz miał czas i ochotę spróbuj jeszcze raz. Szczególnie wymagające są jaśniejsze gwiazdy. Możesz porównać je do mniej jasnych. Przy okazji możesz już dla własnej ciekawości sprawdzić na gwiazdach gdzie pojawia się nieostrość brzegowa (zauważysz). Takich i innych testów można porobić sporo i wtedy zaczynamy odkrywać jakie są zalety sprzętów z górnej półki. Jednak nie każdy użytkownik wymaga od swojej lornetki absolutnej doskonałości - a o takową i tak jest dość trudno.
Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie. Rozumiem teraz że patrząc przez lornetkę z wyższej półki pewnie nie zauważyłbym większości jej zalet. ostrość pewnie niewiele się różni. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie i fajnie że naświetliłeś mi trochę ten temat. Ja z reguły lubię sobie popatrzeć na dalekie krajobrazy, więc pewnie szczegóły które bada się zazwyczaj w testach nie są dla mnie zauważalne.
Mam tez dziwne wrażenie patrząc przez lornetkę że obserwowany przeze mnie obiekt nie jest powiększony 10 razy (czy tez 10 razy bliżej). Moja lornetka powiększa właśnie 10 razy. To chyba takie złudzenie tylko bo jak robiłem zdjęcia przez lornetkę danego obiektu to był on rzeczywiście większy to 10 razy niż na zdjęciu bez użycia lornetki. Patrząc gołym okiem a potem przez lornetkę wydaje mi się inaczej.
Przepraszam za głupie pytania, ale takie mama spostrzeżenia (nie wiem czy tylko ja).
Wysłany: Pon 08 Mar, 2010
Patrząc chociażby na testy lornetek, rozbieżność między powiększeniem rzeczywistym a deklarowanym nie jest zbyt duża, np. Nikon Ex 10x50 według testu ma 9,4x. Jeśli masz gdzieś pod ręką inną lornetkę możesz porównać. Sądzę, że wszystko będzie w porządku. Powiększenie 10x nie należy do zbyt dużych.
Jeśli chcesz poszerzyć wiedzę o lornetkach - warto przeczytać
http://www.optyczne.pl/index.php?art=10 http://www.optyczne.pl/index.php?art=12
9,4x to bliżej 9,0 niż 10; można by uznać sprawiedliwie, ze nikon przybliża 9,5x, a to już różnica na tyle spora, ze niektóre marki ją wyszczególniają. Np. DO Titanium (d. Weaver) ma 8,5, a nie 9x, oraz 10,5, a nie 10. Dla mnie była to więc różnica na tyle spora, że zrezygnowałem z nikona ex na rzecz Do Titanium.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9