Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich.
Od soboty jestem posiadaczem tegoż aparaciku. Czytałem na temat akcesoriów chyba wszystko co jest na temat tego aparatu i akcesoriach, ale nie ma tego wiele- w języku ojczystym.
Chciałbym zakupić jednak parę akcesoriów i prosiłbym o pomoc:
1. Tuleja przejściowa - na jaki rozmiar najlepiej kupić. Mam dostęp do Nikona D40 i chciałbym móc używać filtrów w obu aparatach - choć niekoniecznie. Tam chyba jest 52mm. Planuję jednak za jakieś pół roku kupić porządniejsze lustro i fajnie by było filtr mieć już do niej właśnie. Czy lustra nieco lepsze, typu Nikon D90 (bo chyba ku niemu bym zmierzał) mają jakiś bardziej uniwersalny rozmiar? czy nie da się tego wybrać uniwersalnie na przyszłość?.
Chcę kupić filtr polaryzacyjny nieco lepszy, jakiś Marumi DHG (ok 170zł) więc byłby jak znalazł .
2. Jaki filtr? czy Marumi DHG dobry wybór? może coś innego?
3. Czy do tego aparatu jest możliwość zamocowania czegoś, co pozwoli na większy zoom?
4. Czy może ktoś polecić "sprawdzony" nieoryginalny aku do LX3? było w jednym wątku o tym ale link nie aktualny i za bardzo się nie rozwinął.
5. Futerał. Czy znalazł ktoś coś w stylu oryginalnego? - oczywiście tańszego sporo. Zależy mi na tym, aby aparat był przykręcony do futerału. Aparacik będzie używany w górach i nie chciałbym, aby przy wyciąganiu z pokrowca poleciał kiedyś 100m w dół . Jeśli nie ma alternatywy to chyba spróbuje sam uszyć :].
Dzięki z góry za pomoc.
1. Tuleja przejściowa jest jedna - oryginalna. Ma rozmiar gwintu pod dość nietypowe filtry 46 mm. Żeby używać jej z filtrami innej średnicy najrozsądniej jest kupić przejściówkę z 46 na 52 mm (średnica filtra w Nikonowym kicie czy stałce 35/1.8) plus ewentualnie z 52 na 58 mm, jeśli planujesz szkła z tą średnicą filtra (np. Sigma 70-300, Nikkor 50/1.4 G).
2. Osobiście co do Marumi miałbym obawy (wydaje mi się, że nieco zmieniają barwy), Hoyę z serii zielonej też raczej odradzam, nie daj się też przypadkiem namówić (w góry) na żaden filtr Skylight firmy Hama, bo robi dużo odblasków. Trudno tu coś doradzić, bo każdy ma swoje preferencje.
3. "Czy do tego aparatu jest możliwość zamocowania czegoś, co pozwoli na większy zoom?" Widziałem próby podłączenia telekonwertera, czy nawet teleskopu, ale chyba to najpewniejsza metoda na duże pogorszenie jakości obrazu i poręczności zestawu (były kiedyś telekonwertery do Panasonic FZ - te chyba sobie jakoś radzą, ale i kosztują słono). A sprawdzałeś funkcję "Extended Zoom"? Niewiele pomaga, ale zawsze lepsze to niż nic.
4. "Czy może ktoś polecić "sprawdzony" nieoryginalny aku do LX3?" W sklepach bywają zamienniki firm Hahnel lub Hama. Moim zdaniem są OK.
5. Futerał - tego nie badałem, ale z takim mocowaniem może być ciężki temat. Może coś zbliżonego po analogowym kompakcie?;)
1. Tuleja przejściowa - na jaki rozmiar najlepiej kupić.
Polecam pomysł, który sam kiedyś zastosowałem. Zrobiłem rysunek i zamówiłem element do wyskrobania na tokarce. Dzieki temu miałem średnicę filtra jaką chciałem.
5. Futerał. Czy znalazł ktoś coś w stylu oryginalnego? - oczywiście tańszego sporo. Zależy mi na tym, aby aparat był przykręcony do futerału. Aparacik będzie używany w górach i nie chciałbym, aby przy wyciąganiu z pokrowca poleciał kiedyś 100m w dół . Jeśli nie ma alternatywy to chyba spróbuje sam uszyć :].
Dzięki z góry za pomoc.
Swego czasu był na stronie producenta oryginalny pokrowiec skórzany, twardy przykręcany do aparatu (coś a'la Zenith ). Tani nie był, ale bardzo stylowy. Niestety obdzwoniłem wszystko co możliwe i ... futerał nie dostępny w RP
Jakby kogoś interesowało, to udało mi się kupić futerał dedykowany do tego aparatu, skórzany, z przykręcaną śrubą od dołu (jak w starych aparacikach ) za 90 zł z alleshitu. Zwykle są po ponad 150zł, a jednak ktoś wystawił nówkę w takiej cenie, że się nie zastanawiałem. Wygląda super a i uratował mi już aparacik od uderzenia na Giewoncie o skały, pod naciskiem potężnego halnego:].
Montowaną lunetę także widziałem. Jest blog poświęcony temu aparatowi i różne tam dziwy pokazują .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 14