Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia sukni ślubnych
Autor Wiadomość
rafcyk24 
Nowy
D300s

Wysłany: Nie 21 Mar, 2010   Fotografia sukni ślubnych

Wątek wydzielony z tematu "Fotografia ślubna". goltar

Witam wszystkich ciepło i
zwracam się do Was z pytaniem...
W tym tygodniu kupuję zestaw
Nikon D300s + SB-900 + Nikkor 85 f/1.8 + Sigma 70-200 f/2.8

przeczytałem pierwsze 10 stron wątku i przeplatały się te obiektywy ale nie w takiej konfiguracji :-(

Czy taki zestaw jest optymalny czy mega brakuje szerokiego kąta np. 35 f/1.8 ??
Najbardziej by mi pasował jeszcze chyba 24-70 f/2.8 ale finansowo się już nie wyrobię....
a może zamienić 85 na 30??
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 22 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

rafcyk24, słuchaj a Ty wogóle robiłeś kiedyś śluby lub jakąkolwiek inny rodzaj fotografii :zalamany:
Sory ale mnie poniosło jak sobie wyobrażasz szersze kadry, plany ogólne, focenie w małych pomieszczeniach bo ja przy zestawie zaczynającym się od 70mm jakoś tego nie wiedze chyba ze zamierzasz w albumie ślubnym mieć same portrety młodych i gości chyba ze masz taki styl :mrgreen:
A teraz do rzeczy zostaw w tym zestawie 85 (do portretów i plenerku bardzo fajne szkło) a za 70-200 kup sobie cos szerokiego najlepiej zuma bo sory ale śmiem twierdzić że przy Twoim doświadczenie to z dwoma stałkami na jednym body to nie wyrobisz :wink:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

rafcyk2 - wiem, wiem - nie znamy się, nie wiem co robisz itd. Niemniej moja pierwsza myśl po Twoim poście jest taka - PANIE BOŻE, chroń nas przed takimi "fotografami ślubnymi". Na domiar złego jestem niemal pewien, że taka ochrona by się bardzo przydała...
Przeczytałeś 10 stron wątku bo reszty się nie chciało? No pewnie, po co czytać więcej jak i tak śluby to kawał WIELKIEJ KASY i mamona mąci w głowie. Przerażające jest to, że tak do tego tematu podchodzi coraz więcej ludzi :shock:

rafcyk24 
Nowy
D300s

jasiekcom napisał/a:
rafcyk24, słuchaj a Ty wogóle robiłeś kiedyś śluby lub jakąkolwiek inny rodzaj fotografii :zalamany:
Sory ale mnie poniosło jak sobie wyobrażasz szersze kadry, plany ogólne, focenie w małych pomieszczeniach bo ja przy zestawie zaczynającym się od 70mm jakoś tego nie wiedze chyba ze zamierzasz w albumie ślubnym mieć same portrety młodych i gości chyba ze masz taki styl :mrgreen:
A teraz do rzeczy zostaw w tym zestawie 85 (do portretów i plenerku bardzo fajne szkło) a za 70-200 kup sobie cos szerokiego najlepiej zuma bo sory ale śmiem twierdzić że przy Twoim doświadczenie to z dwoma stałkami na jednym body to nie wyrobisz :wink:

Dzięki za opinię i dobrą radę odnośnie zostawienia 85 ale chyba nie doczytałeś drugiej części mojego postu:

"Czy taki zestaw jest optymalny czy mega brakuje szerokiego kąta np. 35 f/1.8 ??
Najbardziej by mi pasował jeszcze chyba 24-70 f/2.8 ale finansowo się już nie wyrobię....
a może zamienić 85 na 30??"

Wiem, że brakuje szerokiego kąta i stąd pytanie....
Czy lepiej samą 30-ke, czy np.zamienić 70-200 na 24-70???
Mowią że 70-200 to obiektyw plenerowy, nigdy go nie miałem w ręku...raczej używałem krótszych ogniskowych :-(
Stąd pytanie czy jest niezbędny??
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 22 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł_G 
Maniak

rafcyk24, Jakieś 4 strony wcześniej tłumaczylismy innemu koledze sens posiadania 24-70 na apsc. Proponuję przeczytać bo szkoda klawiatury na pisanie jeszcze raz tego samego.

rafcyk24 
Nowy
D300s

Nie wyciągaj pochopnych wniosków :-)
Nie zabiorę Wam fury kasy w weselnego tortu bo nie idę w tym kierunku...
Moja żona ma firmę sprzedającą suknie slubne i co kolekcja wydaje kupe kasy na zdjęcia do katalogóe, w zwiazku z tym, ze jestem ambitny chce robic te zdjęcia sam.....
Zdjecia do katalogu robimy w kosciele i w plenerze żeby były w naturalnym otoczeniu.
Post zamieściłem w tym watku bo mi tematycznie pasował.....
Przeczytałem tylko 10 stron bo duza część to spam i mało konkretów, chcąc zakończyć ta tendencję w wątku dziekuje za zbyt szybką opinię na mój temat.
pozdrawiam

MM napisał/a:
rafcyk2 - wiem, wiem - nie znamy się, nie wiem co robisz itd. Niemniej moja pierwsza myśl po Twoim poście jest taka - PANIE BOŻE, chroń nas przed takimi "fotografami ślubnymi". Na domiar złego jestem niemal pewien, że taka ochrona by się bardzo przydała...
Przeczytałeś 10 stron wątku bo reszty się nie chciało? No pewnie, po co czytać więcej jak i tak śluby to kawał WIELKIEJ KASY i mamona mąci w głowie. Przerażające jest to, że tak do tego tematu podchodzi coraz więcej ludzi :shock:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Fotograf który ostatnio kupował u znajomego sprzęt do fotografowania sukien ślubnych ma swoje studio, liczne tła, lampy, blendy itd., grafika do obróbki tych zdjęć mającego CMYK-a w jednym palcu a wybranym aparatem był Canon 1Ds i fajne eLe. Naturalne miejsca oczywiście też nawiedza (naturalnie z asystentem i sprzętem oświetleniowym na aku) Nie wiem o jakiej klasy katalog chodzi, ale jeżeli taki dobry to samą ambicją tego nie załatwisz.

rafcyk24 
Nowy
D300s

MM napisał/a:
a wybranym aparatem był Canon 1Ds i fajne eLe.

Rozumiem, że to wymogi niezbędne żeby robić dobre zdjęcia a każde inne to nawet nie wymaga komentarza.

Poza tym ASYSTENT to rzecz niezbędna, w którą wyposażony jest każdy kto się tu wypowiada a niektórzy maja po dwóch żeby miał kto im torbę nosić :-)

Nie popadajmy w skrajności....

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zdjęcia do KATALOGU to nie są rodzinne pstryki. Suknia ślubna to liczne detale, szczegóły i dlatego przydatny jest aparat o dużej rozdzielczości i świetna optyka. W plenerze niezbędny będzie sprzęt oświetleniowy i cały ten asortyment statywowy, parasolkowo blendowy itd. Asystent wydaje się niezbędny bo tego jest dużo i to wszystko waży. Ja oczywiście mam na myśli w miarę profesjonalny KATALOG (taki do wydruku na niezłym papierze). Jeżeli chodzi o "katalog" w postaci kilkudziesięciu zwykłych zdjęć na jakiejś netowej stronce mający pokazać w ogólnym zarysie jak jest skrojona sukienka to oczywiście fotograf amator z takim sprzętem wystarczy. Jest tylko problem z kolorem sukienek bo wbrem pozorom nie jest łatwo amatorowi prawidłowo dobrać parametry by te kolory odzwierciedlały prawdę a to moim zdaniem sprawa niezbędna przy prezentacji sukni ślubnych.

Tak na marginesie to może moderator wydzieli ten temat do oddzielnego wątku bo w sumie pytanie jest ciekawe, ale odbiega od typowej fotografii ślubnej. :wink:

goltar 
Optyczny

MM słusznie, temat wydzielony.

rafcyk24 
Nowy
D300s

MM napisał/a:
. Jeżeli chodzi o "katalog" w postaci kilkudziesięciu zwykłych zdjęć na jakiejś netowej stronce mający pokazać w ogólnym zarysie jak jest skrojona sukienka to oczywiście fotograf amator z takim sprzętem wystarczy. Jest tylko problem z kolorem sukienek bo wbrem pozorom nie jest łatwo amatorowi prawidłowo dobrać parametry by te kolory odzwierciedlały prawdę a to moim zdaniem sprawa niezbędna przy prezentacji sukni ślubnych.

:wink:

I o tego typu katalog mi chodzi.
Nie aspiruję do grona fotografów mody, po prostu zastanawiam się nad rozszerzeniem pasji, próba rozwinięcia się w tej płaszczyźnie oraz dążeniu do samowystarczalności.

MM bardzo się liczę z Twoim zdaniem więc jeżeli uważasz, że fotograf amator taki jak ja nie da rady to zrozumiem, mimo że i tak podejmę to wyzwanie.

Napisałem do Was bo uważam, że jesteście mądrzejsi i jak tylko chcecie możecie pomóc :-)

Chciał bym, wybrać sprzęt raczej dobry za wszelka pomoc będę wdzięczny :-)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

a zdjęcia będą w studiu czy w plenerze ?

rafcyk24 
Nowy
D300s

lupo57 napisał/a:
a zdjęcia będą w studiu czy w plenerze ?

Myślałem nad plenerem i kościołem tak żeby zdjęcia wyglądały inaczej niż u konkurencji :-)
Chciałem, żeby było mniej więcej tak:

suknie slubne

plus zdjęcia szczegółów sukni ale tez nie robione w studiu.

Paweł_G 
Maniak

rafcyk24, Jesli chcesz uzyskac takie efekty to polecam przeczytanie jakiegoś lub też kilku podręczników o fotografii studyjnej. W mojej ocenie powinieneś zainwestować (i to nie mało) w sprzet oświetleniowy. Nie uzyskasz nawet podobnych efektów przy pomocy nie wiadomo jakiego szkła jesli nie będziesz miał pojęcia o świetle bo każde z tych zdjęć jest wykonane z użyciem lamp.

komor 
Moderator

Nie wiem ile płacisz za tego fotografa co robił dotąd zdjęcia, ale jeśli sądzisz, że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić. No chyba, że ktoś tak was zerżnął (pardon), że zakup potrzebnego sprzętu nie jest już dużym wydatkiem w porównaniu do tego co płaciliście dotąd. Ale w to wątpię. Fotografia na poziomie to finansowa studnia bez dna. Nawet jeśli ograniczyć się do jednej specjalizacji, ale nadal mając wymagania jakościowe.

Odpowiedz do tematu