Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 jaką lornetkę wybrać prosze o opinie
chciałbym kupić w najbliższym czasie lornetkę w miarę uniwersalną na dzień oraz do obserwacji nocnych za kwotę ok. 1300 zł w parametrach8X56
mam już upatrzone jeżeli można to tak nazwać kilka modeli, ale już sam nie wiem czy te wszystkie testy lornetek są wiarygodne. na początku myślałem o lornetce delta optical 8X56miałem ją nawet w ręce ale moi koledzy z koła łowieckiego mówią wprost że to lornetka zabawka.
Ja wychodzę z założenia ze kto tanio kupuje 2 razy kupuje , ale tez nie chciał bym płacić tylko za firmę. Z tąd mój może skromny budżet 1300zł
W tej chwili zastanawiam, się nad dwoma modelami może mało znanymi ale niby w miarę proszę o opinie.
Bynolyt Eagle II -8X56
Ecotone LD II -8X 56
tylko markowy sprzęt za grube tysiące ale nie wiem czy za ceną idzie jakość.
takie marki jak zeiss, swarovski, leica, steiner juz nie będę wspominał ze jestem z rejonu śląska a tu wszystko co niemieckie to super
To właśnie dlatego narzekają na DO Titanium. Nie ulega żadnej wątpliwości, że Zeiss Victory 8x56 FL T* jest od niej lepszy pod każdym względem. Ale stosunek jakości do
ceny ta Delta ma naprawdę dobry. Będzie lepszym wyborem niż Ecotone czy Bynolyt.
A już w szczególności polecam DO Titanium 8x56 ED za 1100 zł (a więc mieści się
w Twoim budżecie). Pole takie jak Zeiss, optyka dobra - stosunek jakości do ceny
świetny. Nie wytrzyma 20-30 lat użytkowania jak Zeiss - nie oszukujmy się. Ale ma 5
lat gwarancji i przez ten czas nie powinieneś mieć problemów.
Jeśli upierasz się przy czymś niemieckim, żeby nie odstawać od kolegów, to poszukaj
na wyprzedażach (lub używanego) Steinera Rangera 8x56 w wersji Porro. W Polsce,
pod koniec obecności w sklepach, był sprzedawany za 1800 zł.
A jak chcesz zawstydzić jakością obrazu kolegów z niemieckimi lornetkami kup Fujinona
FMTR-SX 7x50 lub 10x50. Przekracza Twój budżet, ale jakością obrazu może wygrać z najlepszymi. Ewentualnie możesz pomyśleć o tajwańskiej udanej podróbie Fujinona czyli
WO 7x50 ED i WO 10x50 ED. Lornetka za 1100 zł. Gwarantuję, że koledzy się zdziwią.
koledzy preferują niemiecki sprzęt, ja nie koniecznie
Pomyśle o Fujinonie
a coś o parametrach 8X 56 bo powiem szczerze że innego nigdy nie używałem i obawiam się 7X 50 i 10 X 50
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 09:40 ]
wygląda na to że Fujinon jest świetnym rozwiązaniem, tylko nie bardzo mnie jeszcze stać a może wybrać WO
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 09:42 ]
i myśle że musiał bum się zdecydować na 10X 50 bo luneta ma 2,5 X 10X 50
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 11:42 ]
czytam że lornetka Fujinon jest cholernie ciężka i ma kłopotliwą regulację w dwóch okularach.
Coś za coś. Duża waga to efekt potężnych pryzmatów, a właśnie nim lornetka zawdzięcza świetne własności optyczne. Jest około 200 gramów cięższa od Swarka czy Zeissa. A indywidualny system ostrzenia mają też wszystkie Steinery Porro. Dzięki nim szczelność
lornetki jest większa. Da się do tego przyzwyczaić.
Dzieki z rady jest mnóstwo informacji na waszej stronie to bardzo pomocne.
B ędę wybierał pomiędzy Fujinonem a WO
jest różnica w cenie zależy czy bedzie premia na święta
licze się z tym że to inwestycja na lata i mam obawy co do gwarancji WO tylko 1 rok
tak czy owak trzeba bedzie się zdecydować jeszcze raz dziekuje za pomoc.
jak kupię to na pewno podzielę się moimi spostrzeżeniami.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9