Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 21 Sty, 2011 Czas naświetlania z lampą w Av / Tv
Witam wszystkich forumowiczów
W przygodę z foto bawię się raptem ze 3 miesiące, stąd pewnie moje pytanie wyda Wam się proste
Posiadam Canon 550d + lampa speedlite 430 exII. Gdy robie zdjecia w pomieszczeniach (pokoju) w trybie P (ISO 100) z lampą ustawioną na automat (E-TTL), wowczas dobierana jest najnizsza przeslona i czas 1/60. Jak rozumiem, wowczas do prawidlowej ekspozycji aparat reguluje sobie tylko moc blysku.
Problem jednak pojawia sie wowczas, gdy chce miec jakis wplyw na czas, badz przeslone i wlaczam tryby Tv lub Av. Wszystkie parametry te same (ISO 100), ale przy wcisnieciu spustu do polowy pojawiają mi sie takie czasy, jakby aparat nie widzial lampy. Blysk ostatecznie sie pojawia, ale z czasami rzędu np. 1 sekundy.
Czy to jest normalne, ze w trybach priorytetu przyslony / czasu naswietlania do pomiaru nie jest brana pod uwagę będąca w gotowosci lampa? Czy moze w tych trybach powinienem zmienic jakies ustawienia w samej lampie?
tak to jest normalne, gdyż aparat będzie starał się zarejestrować scenę światłem zastanym i dopiero do tego naświetlenia dobierana jest moc lampy, często tylko w celu zamrożenia ruchu na drugiej kurtynie
Tak, w trybach Av i Tv Canony dobierają parametry naświetlania dla światła zastanego i doświetlają tylko lampą. Z lampą lepiej będzie jeśli będziesz robił w trybie M, lub też ewentualnie daj kompensację ekspozycji na ok. -2EV w Av/Tv i wpuść trochę światła zastanego.
tomek-pyrlandia, doczytaj w instrukcji odpowiedni fragment o Custom Functions. Jest tam opcja dotycząca wybierania czasów przy pracy z lampą w trybie AV. Do wyboru masz opcje z krótkimi, długimi lub automatycznie dobieranymi czasami. W 550D to jest C.Fn-3, a w nim wartości: Auto (1/200–30 s), 1/200–1/60, stała wartość 1/200 s. Może zmiana tej opcji w czymś Ci pomoże?
Mam problem z ustawieniem lampy Canon 580EX – rzadko używam lampę i nie jestem pewny czy powinna robić tzw. przebłysk w celu pomiaru światła, wydaje mi się, że na początku taki błysk pomiarowy robiła. Nie wiem czy taki błysk powinna robić niestety nie mogę znaleźć takiego ustawienie.
Czy może mi ktoś poradzić jak to ustawić, a może wydaje mi się, że taką funkcje miała ta lampa?
Tak też myślałem, ale zrobiłem test zamontowałem na statywie i ustawiłem na automatyczne wyzwalanie i nic takiego nie zaobserwowałem oprócz błysku na światłomierzu tj. na tej czerwonej szybce z przodu lampy.
[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 12:22 ]
Na początku wyraźnie było widać 2 albo 3 błyski a teraz jakoś nie mogę zauważyć tych przebłysków, może ktoś mi podpowie gdzie się to ustawia, bo mi jakoś nie wychodzi. Robię zgodnie z instrukcja i nić pewnie gdzieś popełniam błąd
Ok., pewno tak jest, nie pamiętam akurat nie mam przy sobie lampy mniejsza z tym czy ktoś wie gdzie się ustawia błysk pomiarowy a może tego się nie ustawia po prostu jest i koniec
jeżeli błysk jest z pomiarem i w cyfrze, to preflash będzie. jeżeli ustawisz lampę w manual, to zapewne nie będzie (w sony nie ma). innej możliwości sterowania tym nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10