Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010 Uniwersalna lustrzanka dla amatora - Nikon D90 czy ... ?
Aktualnie mam Canona G9 - robię zazwyczaj zdjęcia na automacie ale chcę to wkrótce zmienić i nauczyć się robić faktycznie dobre zdjęcia.
Chcę swoje G9 zamienić na możliwie uniwersalną lustrzankę:
- chcę wydać max 5 - 5,5 tys razem z obiektywami już na tyle uniwersalnymi, że będę mógł robić zdjęcia rodzinne /portrety po krajobrazy na wczasach.
- jestem amatorem więc dobrze by było aby aparat był w miarę prosty do nauki (amatora)
- myślę nad wykorzystaniem części zdjęć do fotografii stockowej aby przy okazji coś do kieszeni wpadało
- czasem by mi się przydała opcja filmowania więc jeśli będzie to dla mnie będzie spory plus bo nie będę musiał kupować kamery
- zastanawiałem się nad zestawem NIKON D90+NIKON 18-105VR+NIKON 70-300VR - czy to będzie optymalny wybór ? Może w tej cenie jeszcze mógłbym coś lepszego kupić ? (body lub obiektywy)
Też myślę że w stosunku jakość/cena wyżej wymieniony wybór jest dobry. Oczywiście za tą cenę będziemy musieli pójść na kompromis, bowiem jasne szkiełka f 2,8 kosztują już o wiele drożej. Możemy też zamiast udanego ale ciemnego 18-105/3,5-5,6 kupić Tamrona 17-50/2,8 i ewentualnie jakąś 50-kę, no ale już nie będę koledze mącić w głowie .
Tutejszyn, zentaurus, tak mówicie jakby się w ogóle z filmowania nie dało skorzystać
Trzeba być świadomym ograniczeń. W innych lustrzankach duzo lepiej przecież nie jest
Oczywiście, to się rozumie! Trochę napisaliśmy ironicznie o funkcji filmowania w D90, bowiem spora rzesza fotoamatorów jest święcie przekonana że oprócz aparatu fotograficznego dostają w pełni funkcjonajną kamerę wideo . Lepiej jest z góry uprzedzić żeby nie było rozczarowania...
dym [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
Tak zdaję sobie sprawę, że filmy to tylko będzie dodatek i pewna ciekawostka
Kurcze im więcej czytam i pochłaniam informacji tym mniej wiem
ale tutaj chyba będę miał problem z szerokim kątem a za kilka miesięcy będę w egzotycznym miejscu i chcę tam natrzaskać wiele zdjęć (plaże, statki, ślub na plaży itp ). W sumie w najbliższym czasie to najbardziej mi zależy aby na tej wyprawie zrobić na maxa dobre foty.
2) NIKON D90 - 2350 zł
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - 1900 zł (wybrany u Cichego)
NIKON 70-300MM F4.5-5.6G AF-S VR IF-ED - 1600 zł
Suma: 5850 zł
4) NIKON D90 - 2350 zł
Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR - 815 zł
NIKON 70-300MM F4.5-5.6G AF-S VR IF-ED - 1600 zł
Cena: 4765 zł i ewentualnie z lepszym światłem do tego tania stałka:
Nikon AF 50 f/1.8D - 500 zł
Cena: 5265 zł
Czy coś tu się wybija znaczni od propozycji najtańszej z 1 posta ? Na co się zdecydować ? (w tym tygodniu muszę zamówić sprzęt aby się jeszcze nauczyć to obsługiwać )
Sam jestem teraz w "ciepłym kraju" nawet bardzo ciepłym i miałem podobny dylemat ale z systemem Sony. Według mnie proponuję zestaw drugi lub trzeci.
Miałem Tamrona i jest to jasne i zacne szkiełko, natomiast 18-105/3,5-5,6 jest bardziej uniwersalne i da się docenić w trakcie zdjęć ulicznych gdzie nie trzeba będzie często zmieniać szkiełek no i słońca nie powinno zabraknąć. Mimo wszystko ja bardziej bym się skłaniał do Tamrona i tele Nikona. Trudny wybór, ale zależy też jakie zdjęcia będziesz najczęściej robił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10