Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 08 Kwi, 2010
Lepiej dołozyc do D700 czy do szklarni
Autor Wiadomość
zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010   Lepiej dołozyc do D700 czy do szklarni

Sorki ze znowu was męcze ale im więcej czytam tym bardziej głupieje. Obecnie pracuje na D300 i chce troche zainwestowac w sprzet i mam spory dylemat czy kupic body D700 czy lepiej ta kase wyłożyc na jakis fajny obiektyw do D300. Dodam że glównie fotografuje śluby, ale lubie tez robic krajobraz i myslałem coś o fotografii sportowej. Co najśmieszniejsze do mojego D300 mam dwa obiektywy Sigma 24-70 f/2.8 i Tokine ATX PRO SV 28-70 f/2.8 czyli w zasadzie szkła pod FX. Prosze żeby wypowiedzieli sie ci co maja doświadczenie z tym sprzętem.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010   

zwirek210, masz w zasadzie tylko jedno szkło? Bo te dwa praktycznie są takie same co do parametrów. A jakąś lampę, coś szerszego niż 24 mm, coś dłuższego niż 70 mm?
I tak z ciekawości, po co Ci obydwa te szkła o których piszesz?

Malcolm_X 
Uczestnik

Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010   

Malcolm_X napisał/a:

Podsumowanie po roku pracy z D700 z nawiązaniem do D300 wraz ze zdjęciami (exif. pozostawiony) :

http://www.blog.radziszew...ikon-d700-test/

Pozdr

namawiam na d700. Znajomy po zakupie d300s był zachwycony jaki to wspaniały sprzęt w porównaniu do d200, ale po 2 tygodniach dniach gdy już ochłonął po zakupowych emocjach to stwierdził że wcale nie jest to jakiś kosmiczny skok i że w sumie poza szczegółami to d200 nadal by mógł kolejne dwa lata mu służyć. Natomiast gdy później dokupił d700 to szczękę zbiera do dziś, co za możliwości oferuje ten sprzęt.

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010   

Komor Wiem ze te szkła to prawie to samo jednak Tokina to moja dawna pozostałośc po nikonie F90 który stoi u mnie do dzis a zrobiłem nim może 80 filmów. A zapłaciłem za niego ohoh szkoda mówić. Niestety nic szerszego niz 24 mm nie mam , mam zato 70-300 nikora ale to takie badziewie ze szkoda o nim mówic. Lampa jak najbardziej SB900. Wiesz Komor ja juz pare lat robie śluby to nie ze pytam o sprzet na start tylko sie zastanawiam czy lepiej wymienic Body czy szklarnie ?

Malcolm dzieki za pomoc, test przejrzałem i widze ze masz fajna szklarnie :) . Generalnie zauważyłem że nie używasz Lampy czy sie mylę ?
Mnie również w D700 kusi matryca
Ostatnio zmieniony przez zwirek210 Czw 08 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ta Sigma to całkiem fajny obiektyw, też zastanawiam się na co Ci ta Tokina (no chyba, że jest zauważalnie lepsza od Sigmy, ale wtedy na co Ci Sigma?).
Jednego z nich bym się pozbył i przeszedł jednak na D700. FX lubi się ze ślubami. Lampę pewnie masz już dobrą, a może warto zainwestować w stałkę 85 lub 105 mm?

zwirek210 
Entuzjasta

Baku Tokina to taka pozosatłość, trzymam ja na zapas, teraz dużych pieniędzy za nia nie wezmę wiec szkoda mi ja sprzedawac. Jesli chodzi o lampe to wyzej sie juz nie da jak sb-900 :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zwirek210, swego czasu zmieniałem D90 na D700 właśnie. D90 obrazuje tak samo jak D300 więc spokojnie mogę powiedzieć że skok w jakości obrazka jest gigantyczny. Do ISO3200 praktycznie nie ma co odszumiać - na nowym kompie nawet nie zainstalowałem Noiseware jeszcze - po prostu nie mam potrzeby :)

Co do dźwięku lustra - zgodzę się z Malcolm_X ale nie mogę potwierdzić jak bardzo jest to irytujące w kościele. Z mojego punktu widzenia dźwięk jest inny niż w D90 (wg mnie D700 ma milszy dla ucha dźwięk), ale czy głośniejszy? Nie wiem.. Może troszkę ;)
Jeśli jest to irytujące - jest na to pewne remedium ;)

Praktycznie więcej różnic nie zauważysz...
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 08 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

hijax_pl, już na FX? Gratuluję!
zwirek210, przy Twoim typie fotografii D700 sprawdzi się znakomicie. Sigma 24-70 powinna wystarczyć w zupełności. Przyda się jeszcze coś z zakresu 85-135 mm - dwie stałki powinny załatwić problem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
hijax_pl, już na FX? Gratuluję!

A dzięki :mrgreen:

Malcolm_X 
Uczestnik

no to hijax_pl pomęczymy :mrgreen: Jesteś symbolem na tym forum d90+18-105 :razz: Wiele pomogłeś, no to ja się ciebie poradzę:

Nikon D700 + Sigma 24-70mm f/2,8 IF EX DG

Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED

różnica w cenie ok 3K , warto... ?

i jeszcze dodam:

Chcę kupić coś szerokiego, docelowo miałbym focić na d700. Co byście polecili, poza drogimi Nikkorami? Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED raczej odpada ze względu na cenę I jeszcze jedno... Planuję zakupić d700 z obiektywem Nikkor AF-S 24-70 mm < na początku jest właśnie szeroko 24 mm czy to w ZUPEŁNOŚĆI wystarcza do krajobrazów, architektury, reporterki, ceremonie etc. ? Spotkałem się z opinią, że w/w zestaw sprawdza się w 90 % przypadkach. True or False ?

Będę wdzięczny za wszelkie rady...I jeszcze raz podkreśle > Czy jest sens dokupywania słoika utraszerokiego do krajobrazów, mając 24-70? Gryzę się z tym od kilku dni.

- Nikkor AF-S DX 12-24 f/4G IF-ED (3,700pln) poważnie zastanawiam się nad tym słoikiem ze względu na filtry

- Nikon Nikkor AF 18-35 mm f/3.5-4.5D IF-ED (2,300 pln)

- Tamron 17-35 Di LD Aspherical (IF) (1,500pln)

- Sigma 12-24 f/4,5-5,6 EX DG HSM ASP (3,000pln)

- Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical

Ktoś mi doradził w następujący sposób:

forumowicz napisał/a:
Nie wiem jakie masz doświadczenie ale bardzo szeroki kąt nie każdemu leży. To trzeba czuć. Kiedyś, mając podobne dylematy, nabyłem Tokinę 12-24/4. Później przyszedł czas na Nikkora 17-55/2.8. I wówczas okazało się, że Tokina rzadko jest podpinana. 17mm na cropowym D70s na ogół mi wystarczało. Plener w Tatrach przy ogniskowych 12-18 był raczej nieudany.

Potrenuj zanim wydasz kilka tysięcy na ultraszerokie szkło.

coś w tym jest chyba, że dokupię 50/1.4G ewentualnie 35/1.8G

hijax_p 24-70/2.8 + 50/1.4 + nie wiem jak 35/1.8 chodzi na FF i wystarczy?

Dzięki za pomoc.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Malcolm_X napisał/a:
Jesteś symbolem na tym forum d90+18-105

Hm.. a exifów ze swoich zdjęć nie kasuję zwykle... Hm hm hm... :???: :mrgreen:
Malcolm_X napisał/a:
Planuję zakupić d700 z obiektywem Nikkor AF-S 24-70 mm < na początku jest właśnie szeroko 24 mm czy to w ZUPEŁNOŚĆI wystarcza do krajobrazów, architektury, reporterki, ceremonie etc. ? Spotkałem się z opinią, że w/w zestaw sprawdza się w 90 % przypadkach. True or False ?

True.
Malcolm_X napisał/a:
coś w tym jest chyba

Coś chyba jest.. Ja też nie czuję większej potrzeby ;)
Malcolm_X napisał/a:
nie wiem jak 35/1.8 chodzi na FF

Jak na szkiełko DX - całkiem fajnie :)
Malcolm_X napisał/a:
24-70/2.8 + 50/1.4 + /.../ i wystarczy?

A co chcesz fotografować?

Malcolm_X 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:

Malcolm_X napisał/a:
24-70/2.8 + 50/1.4 + /.../ i wystarczy?

A co chcesz fotografować?

Malcolm_X napisał/a:
[...] do krajobrazów, architektury, reporterki, ceremonie etc. ? Spotkałem się z opinią, że w/w zestaw sprawdza się w 90 % przypadkach. True or False ?

+ Liturgię, ceremonie 40 %
+ Krajobrazy 40/30 %
+ czyli wszystko co można podczas spacerów, na wycieczkach, czasem portrety etc

czego nie będę:

- makro
- sport

jax a co do szkła?

:?:

to 35/1.8 działa pod FF ? a że pod DX jest super, to wiem :) ze względu na ten słoiczek wchodzą ludzie w N

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Malcolm_X, na ślubach się nie znam wiec czy to będzie ok? Nie wiem. Na pierwszy rzut oka na początek powinno starczyć. Do reszty wg mnie wystarczy.
Malcolm_X napisał/a:
a co do szkła?

Sigma 24-70mm f/2,8 IF EX DG - bawiłem się nią, i jakoś mnie nie zachwyciła, Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED - tym też się bawiłem i jakością obrazka mnie zachwycił. Ale kupiłem Tamrona 28-75/2.8 - do tego co robię wystarcza mi jak na razie ;)
Malcolm_X napisał/a:
to 35/1.8 działa pod FF ? a że pod DX jest super,

Działać pdo FF to każde szkło Nikona działa. Ale DX z reguły daje potężną winietę. Natomiast 35/1.8DX winietę ma, ale nie aż tak okropną - jak dla mnie klimatyczną ;)
Przykłady masz w tym wątku: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=172544

Malcolm_X 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
Malcolm_X, na ślubach się nie znam wiec czy to będzie ok? Nie wiem. Na pierwszy rzut oka na początek powinno starczyć. Do reszty wg mnie wystarczy.

nie będę działał na ślubach :twisted:

a co do Tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD słyszałem, że często zdarzają się BF/FF. Kupowałeś body i szkło przez neta czy gdzieś na miejscu?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Na miejscu, jeszcze za czasów D90. Ma lekkiego FF ale w granicach błędu więc się tym nawet nie przejmuję ;)

Odpowiedz do tematu