Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamiast Sony H55 wolałbym HX5V ma parę bajerów więcej, Nikona nie brałbym pod uwagę, a Panasonic TZ8 może być bardzo dobry dla osób potrafiących korzystać z trybów S i A, Sony ich nie ma, tylko kto kupuje dla nich tego typu kompakty?
Zdecydowanie w tej klasie podoba mi się najbardziej Sony HX5V, filmy z niego zrobiły na mnie spore wrażenie.
Zdecydowanie Nikon !! też przymierzam się do kupna Nikona Bawiłam się modelem S8000. Bardzo fajnie leży w ręku, duży zoom, dobra optyka Poza tym jest bardzo ładny i poręczny. Posiada redukcje drgań i inne systemy, dzięki którym moge uzyskać lepszą jakość fotek. Ja się w nim zakochałam
Czy on jest w stanie wygrać z pozostałą trójką kompaktów w tym wątku ?
Nikona S8000 bije o głowę, ale chyba wolałbym SX200 IS, tańszy, różnica 12x a 14x krotność ogniskowej jest mało istotna.
Także stoję przed wyborem aparatu kompaktowego, jednak nie dla siebie, poproszono mnie o wybór czegoś dobrego, małego i uniwersalnego, jak najbardziej automatycznego. Macałem trochę różnych aparatów i oglądałem sample (zdjęcia i wideo) z różnych aparatów. Mam parę spostrzeżeń.
Nikon S8000 - zbytnio podrasowane kolory i kontrast, kiepska rozdzielczość, większa niż u innych aberracja, obiektyw 30-300 więc wyżej niż u innych na szerokim końcu, duża ingerencja odszumiania i wyostrzania. Przeciętny kompakt i w przeciwieństwie do Szila uważam że nie jest ładny.
Canony SX200 IS i SX210 IS - przeciętne kompakty, jakość zdjęć trochę lepsza od Nikona, obiektywy zaczynają się od 28, czyli trochę lepiej, także odszumianie i wyostrzanie mniej degraduje obraz niż w Nikonie. Filmy trochę się szarpią, mało płynnie pokazują ruch. Ogólnie ok.
Panasonic TZ8 czy też TZ10 - bardzo dobre kompakty, szeroki kąt zaczyna się od 25 mm, ładnie, dla mnie najładniejsze kolory z wszystkich aparatów o których tu mowa, jednak ma problemy z właściwym naświetleniem, często przepalone biele, to samo w filmach Choć od Sonego ma teoretycznie gorszy HD to ja widzę tam więcej szczegółów łatwiej też łapie ostrość w ciemnościach, za to z płynnością obrazu są problemy, stabilizacja i zoom bardziej skacze.
Sony H55 - przeciętny kompakt z paroma fajnymi funkcjami
Sony HX5V - świetna jakość zdjęć (jak na kompakt) na wszystkich czułościach, szeroki kąt zaczyna się od 25 mm, mała ingerencja odszumiania i wyostrzania nie degraduje obrazu, spora rozpiętość tonalna także na wysokich czułościach, jak dla mnie trochę za mało żywe kolory a może kontrast trochę zbyt slaby. Świetne filmy HD, choć Panasonic'i wydają mi się bardziej szczegółowe to Soniacz daje bardziej płynny i mniej szarpany obraz. Parę fajnych, mniej lub bardziej przydatnych funkcji, np HDR, panorama, GPS z kompasem. Gorzej niż Panasonic łapie ostrość w ciemnościach.
W tej chwili moi faworyci to Sony HX5V oraz Panasonic TZ8, bardziej Soniacz.
Dantes79 [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Kwi, 2010
Oto małe zestawienie najważniejszych cech, który kompakt na tym polu wygrywa?
Dantes79, to są suche liczby, one niewiele mówią o jakości zdjęć które za tym stoją, 14-12 milionowe matryce CCD, mogą się schować do 10 mln CMOS'a Exmor R z HX5V, a jak działa automatyka też się z tego nie dowiesz, lepiej oglądać zdjęcia i czytać testy. Co do krotności zooma to i tak powyżej pewnej wartości one wszystkie są miękkie, nie dają one zdjęć z dużą ilością szczegółów.
Czy znacie rzetelny serwis z testami. Ale takimi, które stosują jednolite metody. Przejrzałem ich ostatnio kilka. I tak:
Chip.de - kolejne miejsca w rankingu:
6. Casio H15
11. Panas TZ10
12. Fuji F80
13. Sony HX5V
15. Canon SX210
16. Casio H10
20. Ricoh CX3
37. Nikon S8000
FotoMagazin.de - też ranking:
11. Sony HX5
12. Casio FH100
16. Panas TZ10
20. Panas TZ8
22. Ricoh CX3
24. Casio H15
25 Canon SX210
26. Casio H10
Na Photographybogu za jakość zdjęć 4,5 punktu na 5 możliwych dostały HX5, F70 i CX3. TZ8/10, SX210, i Oly9010 po 4 punkty. S8000 i H10 po 3,5 punktu.
I tak te różnice można mnożyć. Wszystkie rankingi mają inne podejścia i punktują wyżej inne zalety aparatów. Ale na czele najczęściej jest Sony HX5. W TZ10 wielką wadą jest tandem - GPS i dojony przez niego akumulator. Ludzie skarżą się, że nie mogą tego wyłączyć. Do tego minimalna przysłona to 6,3. Wszystkie 14 M-pikselowce mają olbrzymie szumy. Casio stosuje tak agresywną kompresję, że morela na zdjęciu wygląda jak pomarańcza - nie widać włosków. H10 robił ostrzejsze zdjęcia niż obecnie wchodzący H15. I tu powtarza się zasada, że jeśli producent zwiększył liczbę pikseli na matrycy przy tej samej powierzchni to jakość zdjęć pogorszyła się. Aby ukryć szumy stosuje się większą ingerencję w obraz. Ciekawe jest to, że we wszystkich małych superzoomach nie ma zapisu RAW. Wtedy zobaczylibyśmy jak wielka jest ingerencja. Widzę, że producenci stanęli przed barierą technologiczną. Różnice w jakości zdjęć są minimalne. Więc decydując się na konkretny model trzeba kierować się celem jego używania. Gdybym miał jechać w jakąś głuszę, bez prądu, to wybrałbym Casio. H10, H100 czy H15. Na każdym z nich można zrobić na jednym ładowaniu około 800-900 zdjęć. Sony HX5 robi ostre zdjęcia a Fuji F70,80, 200 robią zdjęcia piękne, przy dobrych warunkach oświetleniowych. Nikona ani Ricoha nie kupię bo ludzie bardzo skarżą się na ich serwisy. Panasoniki są mało awaryjne, ale zdjęcia robią słabsze, niż wynikałoby to z promowanego znaczka Leici. W tej chwili skłaniam się ku Sony HX5 i ku Fuji F80.
A zastanawiałeś się nad: Fujifilm FinePix HS10 ???
Dantes79 [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Kwi, 2010
Mój wybór padł na Sony Cybershot HX5V.
Co od razu rzuca się w "oczy" (ocena laika w fotografi):
- doskonała stablizacja , zdjecia czyste nierozmyte nawet przy gwałtownym poruszaniu dłonią
- tryb panoramy
- dobra jakość zdjęć w zaciemnionych pomieszczeniach
- jakość nagrywanego filmu po prosty powala, dzwięk stereo i ta ostrość obrazu Full HD
mankamentem jest trochę mało przejrzyste menu w porównaniu do Canonów,
Tryby manulane i półautomatyzacja coś dla miłosników indywidualnych ustawień.
Wysuwany obiektyw na maxa nie "kiwa się" gdy osiągnie swój maksymalny poziom.
Warto przyjrzeć się testom na tym serwisie, gdyż publikuje zawsze dwa zdjęcia, dziewczyna - na ogół ta sama - i jedno z wzornikami. Można zatem porównać aparaty wg tych samych kryteriów. Nie ma jeszcze Sony HX5V. Ciekaw jestem jak wypadnie w stosunku do F80.
Jest jedno niestety... Oba zrobione są przy czułości jedynie 100 ISO. Nie innych. Jest za to dobra tabela porównująca elementy jakości zdjęcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13