Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Testy M42.
Autor Wiadomość
Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007   Testy M42.

Czy optyczne.pl przewidują testy szkieł M42??

Reklama

RAF
Bywalec

Wysłany: Pią 18 Maj, 2007   Re: Testy M42.

Remol71 napisał/a:
Czy optyczne.pl przewidują testy szkieł M42??

a kiedy?
a po co?
no i w przypadku M42 testuje się raczej konkretny egzemplarz, a nie model

Arek 
Redaktor

W przyszłości pewnie tak. Wbrew pozorom na M42 jest sporo szkieł, które trzymają jakość - choćby wyroby Zeissa i które w ostatnio wobec wejścia K10D czy też pojawienia się przejściówki do Canona z potwierdzeniem ostrości przeżywają mały renesans.

Brak zainteresowania tego typu szkłami u RAFa rozumiem. System Nikona najmniej wdzięcznie współpracuje z M42.

Arek

RAF
Bywalec

Arek napisał/a:

Brak zainteresowania tego typu szkłami u RAFa rozumiem. System Nikona najmniej wdzięcznie współpracuje z M42.

Arek

zapytam staropolskim: co ma RAF (tzn. piernik) do wiatraka (tzn. do M42)?
:lol:

P_M_ 
Maniak

RAF napisał/a:
Arek napisał/a:

Arek

Przesadzasz. Przeciez ci odpowiedzial, dlaczego. To po pierwsze.
Po drugie - duzo szkiel m42 jest w uzyciu, bo sa dobre i tanie. Porownanie ich z nowymi moze byc ciekawe. AF nie koniecznie jest NIEZBEDNY. Np. makro jest lepsze w manualu.

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Sob 19 Maj, 2007   Re: Testy M42.

P_M_ napisał/a:
RAF napisał/a:
Arek napisał/a:

Arek

Przesadzasz. Przeciez ci odpowiedzial, dlaczego. To po pierwsze.
Po drugie - duzo szkiel m42 jest w uzyciu, bo sa dobre i tanie. Porownanie ich z nowymi moze byc ciekawe. AF nie koniecznie jest NIEZBEDNY. Np. makro jest lepsze w manualu.

I słusznie Kolega pisze. Ja przykładowo jestem jestem fotografem powolnym. Trybu zdjęć seryjnych nie użyłem nigdy, poza drobnym eksperymentem. Nie trzaskam zdjęć na tony, licznik w aparacie mi sie nie przewraca, wodotryski techniczne mnie nie rajcują. Bardzo często brakuje mi klina optycznego niestety. Lubie cyzelować pojedyncze zdjęcie, a nie robić serię licząc, że może coś z tego będzie. Jest dużo starych szkieł optycznie znakomitych. Teraz jest epoka tendetnego plastiku, obiektywy nie trzymają parametrów, mają luzy, a konstrukcje solidne kosztują majątek. Stare M42 to sprzęt zazwyczaj pancerny, na lata za niewielkie pieniądze.

p.h. 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

Sam mógłbym wypożyczyć do testu Zeissa 135/3.5 M42, gdyby w przyszłości optyczne.pl chciało go przetestować.

ArturBonoVox
Bywalec

Wysłany: Czw 31 Maj, 2007   

Czy ktos robi z M 42 na Canonie? Jest szansa zobaczyc sample?

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Pią 01 Cze, 2007   

ArturBonoVox napisał/a:
Czy ktos robi z M 42 na Canonie? Jest szansa zobaczyc sample?

Ja robię, jest szansa na sample.

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Cze, 2007   

Przymierzam się do przetestowania paru obiektywów na M42 z Canonem na początku wakacji. Dam znać kiedy będę miał okazję to zrobić.

W prawdzie w domu mam tylko stałkę 50 mm F/2.8 Heliosa, ale z ciekawszych rzeczy mogę niedługo mieć w rękach Telemegora 400 mm F/5,5 i MTO 1000

Fajerwerków się nie spodziewam, ale przy takich cenach raczej na pewno zastanowię się nad kupnem czegoś takiego w przyszłości.

kerdm
Nowy

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007   

Ciekawe ile takie zabawki kosztują w Rosji... Zastanawiam się nad przeprowadzką i może tam trafią się jakieś okazje...

kerdm
Nowy

Ktoś ma jakieś tele? 500, 1000? Jak tam z ostrością? Jak to działa z cyfrówką? Wiem, że trzeba mieć adapter i nie ma AF. Ale czy aparat ustawi czas?

Monastor 
Optyczny

kerdm napisał/a:
Ktoś ma jakieś tele? 500, 1000? Jak tam z ostrością? Jak to działa z cyfrówką? Wiem, że trzeba mieć adapter i nie ma AF. Ale czy aparat ustawi czas?

Czas ustawi, z tym nie ma problemu. Tylko przysłonę i ostrość dobierz ręcznie.

Uważaj na teleobiektywy 1000 mm. Są płaskie tuż przy gwincie i do niektórych lustrzanek nie można ich przykręcić. Problem dotyczy Rubinara i MTO 1000. Zobacz czy lampa błyskowa nie wystaje za bardzo, bo jeśli tak to takiego obiektywu nie dokręcisz bez pierścienia oddalającego go od lampy.

kerdm
Nowy

Dzięki za odpowiedź!

Przejściówki można dokupić... ktoś na forum opisywał, że trzeba rozkręcić obiektyw!! Jak z ostrością zdjęć? Są gdzieś w necie jakieś zdjęcia z tego sprzętu?

Monastor 
Optyczny

kerdm napisał/a:
Dzięki za odpowiedź!

Przejściówki można dokupić... ktoś na forum opisywał, że trzeba rozkręcić obiektyw!! Jak z ostrością zdjęć? Są gdzieś w necie jakieś zdjęcia z tego sprzętu?

Z ostrością. To zależy od rozdzielczości obiektywu. Jak dobry to świetna, jak kiepski to mydło.
Autofocusa nie masz, ale za to ręczne ustawianie działa o wiele lepiej niż w większości nowoczesnych obiektywów. Po prostu wszystko stawia odpowiedni opór, jest solidne. O wiele precyzyjniej jestem w stanie nastawić ostrość Heliosem 2/58 niż moją Sigmą 17-70 F/2.8-4.5
Jak dobrze ustawię to zdjęcia są przynajmniej porównywalne, jeśli nie lepsze. Nie wiem jeszcze jak to wygląda z odblaskami bo nie robiłem zbyt wielu fotek.

Zrobię ich trochę więcej i chętnie coś tutaj wrzucę, ale to jutro kiedy będzie w miarę jasno :)

Powiem Ci tyle. Na pewno warto zainwestować 5 dyszek w taką przejściówkę. To żadne pieniądze, a robienie zdjęć starymi stałkami jest bardzo przyjemne.

Odpowiedz do tematu