Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 TC 2x KENKO (lub inny) z Canon 28-135 IS USM ?????????????
Czy takie połączenie ma sens, jeśli ktoś chcialby sobie zwiększyć ogniskową ???
Czy koniecznie musi być jakiś bardzo jasny obiektyw, min. 4 na maksymalnej ogniskowej ????
Niech mi ktoś rzeczowo odpowie i fachowo doradzi, niestety nie mam okazji spróbować, a chętnie bym chciał !
wojciotj, ale jakiej rzeczowej odpowiedzi oczekujesz ?
po podłączeniu TC 2x z obiektywem np 70-200 2.8 L jakość spada to czego można w tym przypadku się spodziewać
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010
z tc 1.4 (kenko) będzie działać af -właściwie to działa, bo przed chwilą sprawdziłem w ciemnym pomieszczeniu (z 50d)
z tc2.0 też chyba będzie, bo zgodnie z instrukcją kenko w szkłach z siedmioma pinami nie jest przenoszona poprawnie wartość ekspozycji i po podpięciu extendera nie zmienia się wartość przysłony - np. z 5.6 na 8 - w związku z tym konieczna jest korekcja ekspozycji (+1 ?)
czy jest sens? - nie wiem.....
przy matrycy 50d lepiej "cropować" - zysk na ogniskowej jest relatywnie mały.
z tc2.0 przypuszczam nastąpi drastyczne pogorszenie niewybitnych własności optycznych 28-135 IS USM
[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 20:59 ] zug, popatrz na c_b na zdjęcia porównawcze 400/5.6 z extenderem tc2.0 - mnie jakość powaliła - w pozytywnym tego słowa znaczeniu
http://canon-board.info/showthread.php?t=52399
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Pon 19 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
z 5.6 na 8 - w związku z tym konieczna jest korekcja ekspozycji (+1 ?)
Ilość światła wpadającego się zmniejszy, światłomierz odnotuje mniejsze EV - czas ekspozycji się odpowiednio wydłuży. Nic nie trzeba korygować
krisv740 napisał/a:
czy jest sens? - nie wiem.....
Na pewno nie finansowy. Koszt dwóch konwerterów 2x Kenko robi się już "wyraźny" tak samo jak "wyraźnie" spada jakość optyczne
Jak ktoś chce się bawić lepiej zakupić lustrzanego Samyanga 500/6.3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14