Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomiar światła w praktyce
Autor Wiadomość
mismlx1 
Uczestnik

Wysłany: Sro 28 Kwi, 2010   Pomiar światła w praktyce

dalej nie rozumiem do konca jak wykorzystywac pomiar swiatla .podam 2 wycinki artykulu .

1.Korzystając z pomiaru punktowego możesz zmierzyć tylko światło odbite od białej wody i skorygować wynik pomiaru o plus 1.5 do 2 działek aby biel wyszła biała a nie średnio-szara na filmie.

2.W jaki sposób można wykorzystać wyświetlacz korekcji ekspozycji? Załóżmy, że chcę aby dany obszar został zarejestrowany jako "jasny", czyli o jedną działkę powyżej średniego. Już nie muszę mierzyć światła i korygować go. Muszę jedynie zmierzyć światło przy ustawieniu +1 na wyświetlaczu.

co chce zrozumiec.

fotografuje wodospad zakladam ze swiatlomierz nie da rady ,wiec robie pomiar np punktowy czy skupiony kierujac aparat w miejsce sredniej szarosci "powiedzmy" i co dalej

1 wlanczam blokade expozycji na canon 500d gwiazdka ,powrazam na wodospad wciskam gwiazdke ostrze i robie zdjecie.
albo z tym pomiarem to o cos innego chodzi juz sie w tym pogubilem.

po prostu wszedzie sie pisze zmierzyc swiatlo i skorygowac ,no dobra mierze i co nigdzie nie widac danych zmierzonego swiatla? wiec co mam korygowac i o ile?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Sro 28 Kwi, 2010   

mismlx1, to zależy od tego w jakim trybie fotografujesz...
Włącz sobie tryb M, ustaw przysłonę i czas i popatrz na "drabinkę" wskazania światłomierza (nie wiem jak to jest pokazane w 550D, ale na dole wizjera na pewno jest). I to jest właśnie to wskazanie. Zależnie od dobranego czasu, przysłony i czułości pokaże Tobie czy zdjęcie wyjdzie prześwietlone, niedoświetlone czy w sam raz.
W trybie M dobierasz czas i przysłonę ręcznie, a wskaźnik pokazuje Tobie tylko efekt tych działań ;)
W trybie Av ręcznie dobierasz przysłonę oraz korygujesz wskazania światłomierza na +/- . Czas dobrany jest automatycznie
W trybie Tv ręcznie dobierasz czas oraz korygujesz wskazania światłomierza na +/-. Przysłona jest dobierana automatycznie.

W innych nie wiem bo nie używam

Nie wiem czy to jest czytelne ale spałem tylko 3h i jade na drugim litrze kawy :lol:

mismlx1 
Uczestnik

ok rozumiem ,
mam manual i tak jest jak muwisz korygujac ustawienia przyslony i migawki mozesz wyzerowac expozycje-ok rozumiem
idac dalej wiec po co teraz uzywazmy pomiar punktowy czy skupiony cz srednio wazony skoro na matrycowym mozem ustawic odpowiednio expozycje

albo inaczej uzywajac trybu av co czasem ulatwia zycie z migawka -i tu jak ma sie do tego ten pomiar czy rozne rodzaje pomiarow.

czy po prostu sprowadza sie on do manuala gdzie go mozna dobrze wykorzystac.

MasterB 
Maniak

mismlx1, bo może chcesz znać pomiar bez zgadywania i zdawania się na omylny automat...

Dajmy na to że chcesz sfotografować osobę na tle okna. Jeśli użyjesz trybu matrycowego to nie masz pewności czy zostanie poprawnie naświetlona postać, czy też obraz za oknem. Używając punktowego możesz sobie to spokojnie wybrać mierząc na danym elemencie kadru.
Możesz też na przykład chcieć poznać rozpiętość tonalną sceny poprzez zmierzenie najjaśniejszych oraz najciemniejszych partii np do fotografii HDR... zastosowań jest wiele

mismlx1 
Uczestnik

bardzo dobry przyklad z oknem ,
wiec rozumiem ze lepiej jest uzyc punktowego lub skupionego kierujac na osobe wtedy mamy wieksze prawdopodobienstowo trafienia ,plus moim zdaniem ,moze sie myle, zwiekszyc expozycje na +1ev

wracajac jeszcze. to sa twoje slowa

W trybie Av ręcznie dobierasz przysłonę oraz korygujesz wskazania światłomierza na +/- . Czas dobrany jest automatycznie
W trybie Tv ręcznie dobierasz czas oraz korygujesz wskazania światłomierza na +/-. Przysłona jest dobierana automatycznie.

w manula zgodze sie ze jak recznie dobieram przyslone i czas migawki to faktycznie swiatlomierz jezdzi +/- ,natomiast w trybach Av i Tv samo sie nie porusza.natomiast masz mozliwosc skorygowania expozycji tylko skad mam wiedziec o ile .

sorki moze dla ciebie to jest banal ,a ja musze to zrozumiec bo naswietlanie to fundament.
spubuj mi to po chlopsku wytlumaczyc.

MasterB 
Maniak

mismlx1 napisał/a:
skad mam wiedziec o ile

Hmm... o tyle o ile trzeba ;)
Najczęściej pewnie nie będziesz nic korygować...
Robisz zdjęcie, widzisz bezposrednio na ekranie (lub na histogramie) że jest trochu niedoświetlone/prześwietlone... Robisz korektę w odpowiednią stronę i gotowe!

mismlx1 napisał/a:
plus moim zdaniem ,moze sie myle, zwiekszyc expozycje na +1ev

j/w: jeśli potrzeba...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1, czy słyszałeś kiedyś opisowe wyjaśnienie ekspozycji:
- na pszczółki?
- na wiadro z wodą?

Tryb pracy światłomierza to pojęcie wtórne, tak samo mające się do ekspozycji jak obiektyw do sposobu rejestracji zdjęcia ;)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

warto poczytać:
http://fotopolis.pl/index.php?n=5234
http://www.fotoporadnik.pl/dobra-ekspozycja.html
http://www.szerokikadr.pl...aru_swiatla/90/
http://wolly10.w.interia.pl/praktyczne__porady.htm
http://www.studiowplecaku...la-czesc-1-z-5/
http://www.fotografuj.pl/...luacyjny/id/187
:twisted: :twisted:

mismlx1 
Uczestnik

co z tymi pszczolkami bo nie kumam ,
moze na kotki ?
a powaznie o co chodzi?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mismlx1, kup sobie książkę Petersona Ekspozycja bez tajemnic

Cytat:
...wyobraźmy sobie, że otwór naszego obiektywu, niech to będzie ponownie f/5.6 ma tę samą średnicę, co wylot kranu w kuchni. Wyobraźmy sobie, że kurek kranu jest pokrętłem czasu naświetlania, a w zlewie czeka 200 pszczół robotnic (ISO200), każda z pustym wiadrem. Woda płynąca z kranu będzie światłem. Zadaniem światłomierza w aparacie będzie wskazanie, jak długo kran ma być odkręcony, aby napełnić wszystkie wiadra czekających pszczół. Światłomierz wie, że jest ich 200 i że kran ma średnicę f/5.6. Mając te dane, światłomierz może teraz powiedzieć nam, jak długo pozwolić wodzie płynąć z kranu. Zakładając że będziemy się do tego czasu stosować , wykonamy prawidłową ekspozycję... co się dzieje, gdy woda (światło) płynie dłużej niż pozwala światłomierz? Wiadra stają się przepełnione (zbyt dużo światła). W terminologii fotograficznej nazywa się to prześwietleniem...

mismlx1 
Uczestnik

dziekuje za pomoc cos zaczyna switac ,generalnie jak cos jest banalem to ja mam sto tysiecy pytan .artykuly tez duzo wyjaniaja .

taki przyklad.wodospad ,dziecko z boku i jeszcze pod slonce co zrobic- lepeij wylaczyc aparat
zartowalem ,

wybieram sie w sobote do eden project w cornwall to troszke potestuje niedawno nabyty sprzet,jak na razie niestety na kicie.

MasterB 
Maniak

hijax_pl, wybacz, ale to porównanie do kranów, wody, pszczół z wiaderkami... Strasznie to wszystko pokręcone. :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MasterB, no ja nie odpowiadam za czytelność tłumaczenia słów Petersona.. ;)

A co do wytłumaczenia na wiadro to .. jest taka: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=176128

mismlx1 
Uczestnik

troszke poczytalem i mam pytanko
tryb Av pomiar swiatla punktowy, iso 100, f5.6 np.

zdjecie- dziecko obok okna plus mocne slonce

1.mierze w okno i np.blokuje AE po czym dokonuje ostrosci na dziecku i strzelam.

2.celuje w dziecko i strzelam.

3.wersja 1.plus korekta +2

4.wersja 4 za duzo informacji na jeden wieczor.

Tadeuszek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   

mismlx1, Chcesz mieć poprawnie naświetlone dziecko, celujesz w dziecko. Chcesz mieć poprawnie naświetlone okno/widok za nim celujesz w nie.

Jedyne wyjście aby i okno i dziecko było dobrze naświetlone to użycie lampy błyskowej.

Odpowiedz do tematu