Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 13 Maj, 2011
Obiektywy do Canona
Autor Wiadomość
adas1971 
Nowy

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   Obiektywy do Canona

Witam.

Potrzebuję kilku dla mnie cennych rad. Jestem amatorem fotografii, kupiłem kilka lat temu Canona Eos 400D i leży w półce. Zbliżają się wakacje i chciałbym zająć się trochę bardziej fotografią, może z czasem jakieś zdjęcia plenerowe, portrety itd. Chciałem się dowiedzieć jaki polecilibyście obiektyw: do portretów, do ogólnych zdjęć osób itd. Czy lampę też należy zakupić. Chętnie posłucham waszych rad. Adam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13276

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Wysłany: Pią 13 Maj, 2011   

Myślę że ten 400d nie jest bez obiektywu. Więc rób tym co masz :wink:
Jak się "trochę bardziej" zajmiesz to sam powiesz do czego te szkiełka mają ci służyć.

Bobby 
Rozmowny

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011   

adas1971,
Wez do serca rade jurand'a. Jest to chyba najlepsza rada jaka ktokolwiek, kiedykolwiek, dal komus w podobnej sytuacji.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 21:36 ]
Ogolnie, ku uwadze wszystkich ktorzy tu zagladaja:
O ile rozumiem znaczenie pojecia amator (czegos), to wydaje mi sie, ze jest to ktos kto ma na to cos ochote/lubi to cos/chetnie zajmuje sie tym czyms (w odroznieniu od profesionalisty, ktory to wykonuje pewne zajecie, pobierajac za nie wynagrodzenie i tym samym zarabiajac na utrzymanie). W jezyku polskim ta klasyfikacja jest chyba nieco uproszczona, ale np. w angielskim jest bardziej rozbudowana: 1) beginner; 2) amateur; 3) advanced amateur; 4) enthusiast; 5) semi-professional; 6) professional.
Jednak wydaje mi sie ze nawet i tam nie jest pelna, bo powinna zaczynac sie: 1) idler; 2) beginner; 3) amateur; itd... Wiem ze to nie na temat, ale naszla mnie taka refleksja.

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

Bobby to tak jak np z lustrzankami do amatorow ,zaawansowanych amatorow etc...

beaste 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   SZYBKA POMOC - jaki zestaw?

Witam
Zdecydowałemsię na zakup Canona 60D...
Pytanie jaki do tego obiektyw w rozsądnej cenie i jakie dodatki (filtry, osłony itp)?

Nie jestem profesjonalistą a raczej amatorem który najczęściej:

- bedzie robił zdjęcia w pomieszczeniach i chce aby były super i żeby można je robić bez lampy

-na dworze to raczej portrety ludzi dzieciaków, lub ludzi na tle krajobrazu

Potrzebuje pilnej odpowiedzi...
Muszeto jutro zamówić:)

MC 

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   

Najlepiej 24L lub - taniej 28/1.8 do pomieszczeń jeśli chcesz bez lampy.
Portrety to standardowo jakaś 50mm lub 85mm.

beaste 
Nowy

Dzięki...tylko nic nie zrozumiałem... :smile: biegam po necie już od dwóch dni i dostaję szału bo 70% z tych rzeczy nie rozumiem...ale jeśli już to brałem pod uwage następujące obiektywy:
1. Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG IF HSM
2.Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM
3. Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF

Oczywiście jesli chodzi o cenę to poprzednie dwa produkty na głowę bije Tamron. Ale polecają go. Z drugiej strony pisza o jakiś kalibracjach, że nie zawsze to chodzi dobrze.
Pytanie tylko czy ja tak naprawdę to odczuję co byście polecili w tej kwesti i czy to jest dobry wogóle wybór?
Pozdarwiam
Tomek

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

beaste, a po co Ci w ogóle lustrzanka?

beaste 
Nowy

Długo by opowiadać:) nie wiesz jak to jest z kobietami???? Upatrzyła sobie tydzień temu żoneczka na weselu jak gość miał 60D (ale nie wiem z jakim obiektywem) pożyczał ten aparat każdemu (ze znajomych) i kto by nie pstryknął to zdjęcie wychodził: jasne, ostre, czyste i jak to ona okresliła PIĘĘĘĘĘKNE:) a ponieważ mam za tydzień komuniędziecka więc chciałbym to sobie zakupić...a raczej jej...ona po prostu zachorowała na to!!!!
czy może na poczatek lepiej kupic 60D w zestawie z 17-85 IS a potem jak nazbieramy kasiorki to dokupić jakis porzadny obiektyw?

Nie wiem sam nie wiem...kolega który ze mna pracuje a siedzi trochę w fotografi polecał mi tego Tamrona. Powiedział również że jak mam kupic już jakąś lustrzanę to raczej wydac więcej niech służy, bo obiektyw można zawsze wymienić...
Tak więc jestem w kropce....
I czekam na podpowiedzi...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rozumiem zatem, że chodzi o aparat, który w trybie automatycznym zrobi najlepsze zdjęcia?

moronica 

Pomogła: 106 razy

oo choc raz to akurat zona namawia meza by sobie sprawil nowa zabawke ;) a swoja droga skoro to zona zachorowala na lustrzanke to czemu to nie ona pyta, szuka i czyta? nie wiem na ile te zdjecia moga byc pieeeeekne jesli przy zerowym obyciu ze sprzetem zacznie na hurra rejestrowac wydarzenie, ktore w zyciu ich dziecka sie juz nie powtorzy. moze lepiej na razie pozyczyc od kogos aparat badz zaprosic kogos, kto sprzet ma i chetnie popstryka zdjecia, a do zakupu podejsc nieco bardziej na chlodno

beaste 
Nowy

Pewnie trochę tak, choć nie powiem również że nie mam zamiaru ja sie tym pobawić w wolnych chwilach (których zawsze brak) i pocudować....
Zresztą nawet najlepszy kompakt w dzisiejszych czasach nie zrobi takich zdjęć...
Mogę porównać co prawda trochę lepszego kompakta Fuji S7000 którego kupiłem od właśnie tego kolegi z pięć lat temu, i nawet dziś bije na głowę kilka najnowszych kompaktów znajomych których jakość zdjęć moggłem porównać...
No cóż tak jest niestety brutalna prawda....
Ale skoro już musz to kupić, to niech to będzie w miarę "rozsądny"wybór:)

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2011 12:14 ]
moronica napisał/a:
oo choc raz to akurat zona namawia meza by sobie sprawil nowa zabawke ;) a swoja droga skoro to zona zachorowala na lustrzanke to czemu to nie ona pyta, szuka i czyta? nie wiem na ile te zdjecia moga byc pieeeeekne jesli przy zerowym obyciu ze sprzetem zacznie na hurra rejestrowac wydarzenie, ktore w zyciu ich dziecka sie juz nie powtorzy. moze lepiej na razie pozyczyc od kogos aparat badz zaprosic kogos, kto sprzet ma i chetnie popstryka zdjecia, a do zakupu podejsc nieco bardziej na chlodno

Żona niema czasu...dzieci bawi:)
Dlatego ja się za tym rozglądam. A oczywiście masz rację, każdy facet to gadzeciarz któremu po miesiącu wszystko przechodzi....tak więc dziś zamiast pracować siedzę w necie żeby na przyszłą niedzielę mieć "to cudo"

Tak więc co zrobić i co wybrać?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

beaste, zainteresuj się zaawansowanymi kompaktami typu Samsung EX-1, Olympus XZ-1, Panasonic LX-5, Nikon P300...

Wbrew pozorom w warunkach o jakich mówisz też zrobią porządne zdjęcia.

MC 

Być może nawet lepsze niż luszczanka.

Ja się obawiam, że przy braku wiedzy to może z tych zdjęć wyjść coś bardzo kiepskiego...

Odpowiedz do tematu