Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Potrzebuję kilku dla mnie cennych rad. Jestem amatorem fotografii, kupiłem kilka lat temu Canona Eos 400D i leży w półce. Zbliżają się wakacje i chciałbym zająć się trochę bardziej fotografią, może z czasem jakieś zdjęcia plenerowe, portrety itd. Chciałem się dowiedzieć jaki polecilibyście obiektyw: do portretów, do ogólnych zdjęć osób itd. Czy lampę też należy zakupić. Chętnie posłucham waszych rad. Adam
adas1971,
Wez do serca rade jurand'a. Jest to chyba najlepsza rada jaka ktokolwiek, kiedykolwiek, dal komus w podobnej sytuacji.
[ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 21:36 ] Ogolnie, ku uwadze wszystkich ktorzy tu zagladaja:
O ile rozumiem znaczenie pojecia amator (czegos), to wydaje mi sie, ze jest to ktos kto ma na to cos ochote/lubi to cos/chetnie zajmuje sie tym czyms (w odroznieniu od profesionalisty, ktory to wykonuje pewne zajecie, pobierajac za nie wynagrodzenie i tym samym zarabiajac na utrzymanie). W jezyku polskim ta klasyfikacja jest chyba nieco uproszczona, ale np. w angielskim jest bardziej rozbudowana: 1) beginner; 2) amateur; 3) advanced amateur; 4) enthusiast; 5) semi-professional; 6) professional.
Jednak wydaje mi sie ze nawet i tam nie jest pelna, bo powinna zaczynac sie: 1) idler; 2) beginner; 3) amateur; itd... Wiem ze to nie na temat, ale naszla mnie taka refleksja.
Dzięki...tylko nic nie zrozumiałem... biegam po necie już od dwóch dni i dostaję szału bo 70% z tych rzeczy nie rozumiem...ale jeśli już to brałem pod uwage następujące obiektywy:
1. Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG IF HSM
2.Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM
3. Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF
Oczywiście jesli chodzi o cenę to poprzednie dwa produkty na głowę bije Tamron. Ale polecają go. Z drugiej strony pisza o jakiś kalibracjach, że nie zawsze to chodzi dobrze.
Pytanie tylko czy ja tak naprawdę to odczuję co byście polecili w tej kwesti i czy to jest dobry wogóle wybór?
Pozdarwiam
Tomek
Długo by opowiadać:) nie wiesz jak to jest z kobietami???? Upatrzyła sobie tydzień temu żoneczka na weselu jak gość miał 60D (ale nie wiem z jakim obiektywem) pożyczał ten aparat każdemu (ze znajomych) i kto by nie pstryknął to zdjęcie wychodził: jasne, ostre, czyste i jak to ona okresliła PIĘĘĘĘĘKNE:) a ponieważ mam za tydzień komuniędziecka więc chciałbym to sobie zakupić...a raczej jej...ona po prostu zachorowała na to!!!!
czy może na poczatek lepiej kupic 60D w zestawie z 17-85 IS a potem jak nazbieramy kasiorki to dokupić jakis porzadny obiektyw?
Nie wiem sam nie wiem...kolega który ze mna pracuje a siedzi trochę w fotografi polecał mi tego Tamrona. Powiedział również że jak mam kupic już jakąś lustrzanę to raczej wydac więcej niech służy, bo obiektyw można zawsze wymienić...
Tak więc jestem w kropce....
I czekam na podpowiedzi...
oo choc raz to akurat zona namawia meza by sobie sprawil nowa zabawke a swoja droga skoro to zona zachorowala na lustrzanke to czemu to nie ona pyta, szuka i czyta? nie wiem na ile te zdjecia moga byc pieeeeekne jesli przy zerowym obyciu ze sprzetem zacznie na hurra rejestrowac wydarzenie, ktore w zyciu ich dziecka sie juz nie powtorzy. moze lepiej na razie pozyczyc od kogos aparat badz zaprosic kogos, kto sprzet ma i chetnie popstryka zdjecia, a do zakupu podejsc nieco bardziej na chlodno
Pewnie trochę tak, choć nie powiem również że nie mam zamiaru ja sie tym pobawić w wolnych chwilach (których zawsze brak) i pocudować....
Zresztą nawet najlepszy kompakt w dzisiejszych czasach nie zrobi takich zdjęć...
Mogę porównać co prawda trochę lepszego kompakta Fuji S7000 którego kupiłem od właśnie tego kolegi z pięć lat temu, i nawet dziś bije na głowę kilka najnowszych kompaktów znajomych których jakość zdjęć moggłem porównać...
No cóż tak jest niestety brutalna prawda....
Ale skoro już musz to kupić, to niech to będzie w miarę "rozsądny"wybór:)
[ Dodano: Pią 20 Maj, 2011 12:14 ]
moronica napisał/a:
oo choc raz to akurat zona namawia meza by sobie sprawil nowa zabawke a swoja droga skoro to zona zachorowala na lustrzanke to czemu to nie ona pyta, szuka i czyta? nie wiem na ile te zdjecia moga byc pieeeeekne jesli przy zerowym obyciu ze sprzetem zacznie na hurra rejestrowac wydarzenie, ktore w zyciu ich dziecka sie juz nie powtorzy. moze lepiej na razie pozyczyc od kogos aparat badz zaprosic kogos, kto sprzet ma i chetnie popstryka zdjecia, a do zakupu podejsc nieco bardziej na chlodno
Żona niema czasu...dzieci bawi:)
Dlatego ja się za tym rozglądam. A oczywiście masz rację, każdy facet to gadzeciarz któremu po miesiącu wszystko przechodzi....tak więc dziś zamiast pracować siedzę w necie żeby na przyszłą niedzielę mieć "to cudo"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11