Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kiedyś o tym wspomniałem na forum ale wszyscy od razu zaczęli pisać że to na pewno do niczego,bo jak matówki to tylko KatzEye
tylko ciekawe ile osób to próbowało?
candy, niby dlaczego? Znajomy ma z focusingscreen.com i jest bardzo zadowolony.
Ja miałem kupić do 30D ale się przesiadłem w międzyczasie na 5D. Ponieważ okazuje się że do 5D firmowe matówki Canona są i tak do d*** to pewnie kupię tą z focusingscreen
sigmiarz, te matówki są przycinane z oryginalnych - więc w zasadzie nie kupujesz jakiegoś no-name tylko matówkę przeznaczoną do innego modelu aparatu dostosowaną do Twojego.
Ja mam ale ciut inszej firmy (nie KatzEye)
Ogólnie to jest ok, pomiar światła jest zachowany, AF działa OK. Jedyne do czego mogę mieć zastrzeżenia to niecentryczność pryzmatów... No ale zapłaciłem jakieś śmieszne pieniądze na ebayu..
dr11, nawet mam i się zawiodłem... Po prostu z klinem i mikrorastrem pracuje się dużo szybciej i wygodniej. Mikroraster jest też według mnie bardziej precyzyjny.
Może to tylko kwestia przyzwyczajenia i "przestawienia się" na nowy sposób ostrzenia . Z pewnością przewagą EE-S jest to że pozwala na ostrzenie w dowolnym punkcie kadru, a nie tylko centrum jak przy matówce z klinem/mikrorastrem.
Acha, czyli mamy delikatnie inne spojrzenie... przez wizjer
W zasadzie jak po pewnym czasie obcowania z analogową Minoltą spojrzałem w 5D to też się zawiodłem
Jeszcze jedno. Miałem mat z klinem i mikrorastrem (w zasadzie gdzieś jeszcze mam) w 350D. Wszystko byłoby ok, gdyby klin nie ciemniał dla f>2,8. Trzeba pamiętać o korekcji ekspozycji a w przypadku zoomów ze zmiennym światłem (używałem 10-22) należy jeszcze znaleźć funkcję wartości korekty od ogniskowej Inaczej zdjęcia będą prześwietlone, pomiar w puszcze głupieje w takich przypadkach.
Tak z ciekawości - jakie szkła ostrzysz manualnie z EE-S?
Skoro Tobie wychodzi, to może dam jeszcze jedną szansę tej matówce. Przynajmniej zaoszczędzę trochę pieniędzy
Ja mam ale ciut inszej firmy (nie KatzEye)
Ogólnie to jest ok, pomiar światła jest zachowany, AF działa OK. Jedyne do czego mogę mieć zastrzeżenia to niecentryczność pryzmatów... No ale zapłaciłem jakieś śmieszne pieniądze na ebayu..
a co ma do tego pryzmat ? on zostaje, wymieniam tylko tą "szybkę"
spory niepokój wzbudza we mnie ten montaż, może niech jakiś serwis
foto to zrobi.. tylko w Łodzi nie znam żadnego.
Eeee.. chodziło mi o mikropryzmaty i klin. Są wykonane niecentrycznie w stosunku do całej matówki.
Co też idealnie widać jak się włączy w wizjerze linie kadrujące.
Montaż jest banalnie prosty, problemem może być co najwyżej kalibracja...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14