Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 30 Maj, 2010
Poważny problem- sigma 70-300 apo dg macro
Autor Wiadomość
Itts 
Uczestnik

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   Poważny problem- sigma 70-300 apo dg macro

witam, mam spory problem z obiektywem Sigma 70-300 APO DG Macro. Fociłem nim dzisiaj nieco, wróciłem do domu, włączam, a tu... obiektyw zaczął baaardzo głośno burczeć.... wyłączyłem aparat żeby unkiknąć jakiegos większego uszkodzenia. gdy podłączam inne szklo problem nie występuje. Gdy zdjąłem sigmę i próbowałem pokręcić pierścieniem do ostrości- był zablokowany (normalnie nie jest)... Dodam, że mam go pod mocowanie Sony, konkretnie a300, czyli jest bez silnika, napęd AF idzie z body. obiektyw mam pół roku, kupiony fabrycznie nowy. proszę o pomoc, co z tym zrobić?? z góry dziekuję...

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 29 Maj, 2010   

Abstrahując od tego, że nie ten dział - padły Ci najprawdopodobniej zębatki w mechanizmie AFa w obiektywie. Trzeba wysłać do serwisu. To akurat się często zdarza w tym szkle.

Itts 
Uczestnik

pszepraszam że nie tutaj ten temat.... rzadko tutaj wchodzę, a chciałem szybko poznać opinię co mogło sie stać.... czas to pieniądz jak mówią, niestety teraz gdy będę wysyłał to poznam dopiero jego cenę :P a przez te pół roku byłem tak zadowolony... i tu jest złośliwość rzeczy martwych, bo miałem zamiar sprzedać go niedlugo z powodu zmiany systemu. dziękuję za szybką odpowiedź :)

MC 

Naprawią na gwarancji. Po jakimś czasie i tak znowu padnie. Taki urok.

Itts 
Uczestnik

ehhh... przed następnym razem zdązę już się go wyzbyć :) od zawsze byłem jakoś przeciwko silnikowi tylko w body, szczerze mówiac to tylko sie zastanawiałem czy coś się nie stanie- czy ten mały "bzyczek" z puchy 'uciągnie' takie szkło, teraz juz wiem....

MC 

Teraz wiesz, że ten mały "bzyczek" jest za silny dla delikatnych zębatek w tym obiektywie.

matafix 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010   

nie wiecie może, ile może kosztować naprawa czegoś takiego ?

PabloFX 
Początkujący

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010   

mialem dokladnie to samo, tak jak MC, powiedzial, padaka AF. Na gwarancji naprawili szybko i sprawnie (jakies 1,5 tygodnia, obstawialem dluzej), matafix, jesli dalej amsz gwarancje to nie czekaj tylko wysylaj bo naprawa nic nie kosztuje, bez gwarancji nie mam pojecia, ale chyba tez nie jakies wielkie pieniadze skoro obiektyw kosztuje 1000, chociaz tu moge sie mylic i niech ktos obeznany w temacie to potwierdzi ;)

Itts 
Uczestnik

na innym forum powiedzieli mi że w nieautoryzowanym serwisie kosztuje to 120 zl, czyli pewnie w markowym drozej, jeżeli gwarancji nie ma już to kicha...

candy 
Maniak
óć

120zł to jest do przebolenia jeszcze
taniej niż nowy obiektyw kupować

Itts 
Uczestnik

niby tak... mam nadzieję że takie usterki nie zdarzają się obiektywom canona z USM, bo niedługo będę takoqwy posiadał i chciałbym żeby podobne niespodzianki się nie pojawiały ;)

candy 
Maniak
óć

ja nie miałem jeszcze w sumie żadnych niespodzianek ze strony obiektywów canona
mojemu ojcu za to padł niestety niedawno obiektyw sigmy,również napęd(niestety jeszcze nie naprawiał go,więc nie wiem jaki jest koszt)

Itts 
Uczestnik

coś z tymi sigmami nie tak... a nie wiesz czy obiektyw twojego ojca miał swój napęd, czy przenoszony ten mały "śrubokręt" z body?? bo nie wiem czy bać sie tych z wlasnym...

MC 

1. Poza gwarancją naprawia to pan Szczepan Kostrzewski z Poznania. Chwalony na KKM.
2. USM też może paść. Często się to dzieje w 50/1.4, ale i na przykład w 17-40 się zdarza.

Itts 
Uczestnik

co do pkt nr 2 to niezbyt fajna informacja, myślałem że w klasie L (mam na myśli 17-40) takie rzeczy sie nie zdarzają....

Odpowiedz do tematu