Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010 canon powershot sx1is czy sx20is
Witam,
Prosze o porade, ktory model wybrac: sx1is czy sx20is? Wiem, ze ten pierwszy ma mozliwosc nagrywania lepszych filmow, zapisu plikow w rawach a tak poza tym to zdaje sie, ze sa to bardzo zblizone modele. Myli mnie jedynie fakt, iz ten pierwszy jest modelem, ktory juz prawie jest wycofany. Czy to ma jakies znaczenie? A ten drugi z kolei jest teraz takim jakgdyby "hitem". Zalezy mi na dobrej jakosci zdjec i filmow. Przedtem pracowalam na lustrzance analogowej canona (stad porzywiazanie do firmy) ale jestem amatorka, ktora czasami lubi sie pobawic troche zdejciami.
Bede bardzo wdzieczna za wszytkie porady.
Pozdrawiam!
Gosia
Nie.
Opieram się na testach i zdjęciach z netu, które oglądałem, gdy sam zastanawiałem się nad SX1.
Tu np. http://www.dpreview.com/r...sx1is/page8.asp
nie przekonuje mnie ten most, w wykonaniu SX1.
Ale tak naprawdę, różnica między tymi aparatami na pewno nie będzie widzialna gołym okiem, tylko po przyjrzeniu się dokładniejszym, przy oglądaniu zdjęć w skali 1:1.
Najlepiej więc wybrać ten, który pasuje lepiej w innej kwestii niż jakość zdjęć, np. dobrze leży w dłoni, ma te funkcje, o które Ci chodzi.
Może któryś z nich jest szybszy, szybciej reaguje? Warto sprawdzić w sklepie.
Wiem, ze ten pierwszy ma mozliwosc nagrywania lepszych filmow, zapisu plikow w rawach
dwie rzeczy:
1. filmy, na jakim tv chcesz je oglądać, jakiej rozdzielczości jest tv?
sx20 nagrywa filmy w rozdzielczości 720p i na tv 1080p ogląda się przyzwoicie - obraz porównałbym, jakbyś na tv fullHD oglądała z satelity kanały HD. przyzwoicie, nawet bardzo, ale nie jest to żyleta.
2. RAW'y. to twoja kasa i twój wybór. mając RAW w kompakcie masz większe możliwości. zadaj sobie tylko pytanie, czy masz wolny czas na bawienie się zdjęciami i ich obróbką po powrocie ... np. z wakacji [na karcie kilkaset zdjęć].
dziekuje za kolejna podopowedz! jesli chodzi o filmy to na razie nie mam jeszcze dobrego sprzetu do ogladania, mam tylko laptopa, ale planuje kupic jakis telewizor i projektor do laptopa, nie wiem niestety jaka rozdzielczoscia bedzie dysponowal ten sprzet. a co do rawow to w tym aparacie to chyba moge wybrac rodzaj zapisu i tylko wtedy gdy bede wiedziec, ze bede miala czas i chec na obrobke zapisywac zdjecia w rawie.
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Cze, 2010
cóż, wydaje mi się, że już wybrałaś.
jeśli kręcą cię RAW'y i chcesz mieć filmy w rozdzielczości 1080p to bierz SX1.
w SX20 na dzień dzisiejszy producent nie oferuje firmware z zapisem RAW i filmy mają mniejszą rozdzielczość.
ps.
daruj sobie projektor. lampy mają żywotność kilku tysięcy godzin [średnio 4000 godzin], a nowa kosztuje ... powyżej tysiąca PLN.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10