Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Siemka, chciałbym sobie kupić jakąś w miarę dobrą lornetkę do oglądania ptaków. Niestety budżet jest mały, bo tylko ok 70zł :/. Lornetka będzie wykorzystywana tylko w tym celu. Jakie mi polecacie? Jeśli można prosiłbym o zwykły link na allegro.pl. Czy lornetki z "targu" lub "bazaru" są złym pomysłem?
Taką lornetkę najlepiej obejrzeć osobiście, więc raczej odradzam allegro. Wycieczka do supermarketu albo na targ.
Powiększenie 25x za duże, wymaga statywu. Czerwonej optyki unikaj.
Może na początek jakiś kompakt np. http://fotozakupy.pl/lorn...10x25-dcf,9506s ale to też trzeba pomacać, pokręcić, popatrzeć, czy pasuje.
Handlarze zza wschodniej granicy mają różne lornetki, w tym sporo chińskich.
Sprzęt z byłego ZSRS albo stary sowiecki jest na pewno mechanicznie trwalszy (niestety cięższy też). Wszelkie Łomo, Foton, Tento, Jukon będzie bardziej wytrzymałe od chińskich a nawet niemieckich tanich lornetek. Natomiast optyka jest różna.
Z cyklu dawnych wspomnień czar, to niezłe były NRDowskie lornetki Carl Zeiss Jena i chyba Docter-Optik. Za bezpryzmatyczną lornetkę EDF 7X40 oddałbym pół królestwa.
Ta w środku. Zdj. z netu.
Pancerne ale te stare. Pamiętaj, że teraz często kupcy ze wschodu sprzedają sprzęt jak wszyscy, czyli z jeszcze dalszego wschodu Z budżetem poniżej stówy poluj na BPC5 8x30 lub BPC/Tento 7x50
INHO oczywiście. Używam obu (ptaki, zwierzaki, niebo), porównywałem z wieloma, są OK. Na świstaku, od biedy alledrogo przy odrobinie cierpliwości upolujesz w dobrej cenie. Powodzenia.
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010
Te lornetki o których piszesz są bardzo słabe. Oglądałem u znajomego - miał dwie. W jednaj od razu coś poluzowało w środu. Obrazy koloru zielono-szarego. Parametry nie przystawały do rzeczywistości (powiększenie było ok. 7x).
Co jakiś czas w Lidlu pojawia się Bresser 10x50 za 79zł. Cena w sklepach internetowych 2x większa. Tutaj obraz jest ładny. Kupiłem ją znajomemu, oj był w szoku porównując obrazy do swoich Russia.
Na ptaki polecam powiększenia od 7x do 12x oraz lunetę na statywie.
Moi drodzy a czy nie lepiej uświadomić koledze że na dziś NIE KUPI ZA 70 zł lornetki która nadaje sie do czegokolwiek?
Okres przejściowy minął kiedy można było kupić ruskie szkła ziessa...
Jeśli kolega chce dobrej lornetki (nie najlepszej wcale) to MUSI wydać odpowiednie fundusze,a to dlatego że dobra optyka KOSZTUJE.
No na boga...nie ma nic za darmo ! Ma być tanio i dobrze? To idiotyzm.
Okres socjalizmu minął bezpowrotnie.
Do 70 zł będzie trudno kupić coś na tyle sensownego, że nie będzie to wywalenie pieniędzy w błoto.
Dysponując budżetem na poziomie 100-150 zł można już znaleźć coś akceptowalnego. Mowa o wspominanych tutaj rosyjskich BPC 8x30. Trochę taniej od nich chodzą polskie PZO 6x30 i 8x30.
W tej cenie można też dorwać PZO 8x40 i 11x40 - jeśli nie przeszkadza Ci indywidualne ogniskowanie.
Moi drodzy a czy nie lepiej uświadomić koledze że na dziś NIE KUPI ZA 70 zł lornetki która nadaje sie do czegokolwiek?
400 lat temu Galileusz zmajstrował z 2 szkiełek lunetę o powiększeniu 3x i zobaczył między innymi 4 księżyce Jowisza. Jakby miał coś współczesnego za 70 zł, to by dopiero się cieszył. Nie?
Jak ktoś chce kupić lornetkę za 5 zł, to dlaczego mu odradzać?
Może potem zaszaleje z Antkiem za 27zł.
Rok temu kupiłem lunetę Galileuszowską ze światowej akcji astronimicznej (pewnikiem ze stanów szła), za psie pieniądze (10 dolców z pzresyłką).
I dokładnie taka jest jakość tej lunety, zobaczysz i to wszystko.Jakie można mieć oczekiwania za 10 dolców?
Dla dziecka to wystarczy,ale zdaje sie nie o dziecku tu mowa?
Chyba że ktoś chce kupic plastik, no to taki będzie miał obraz : plastikowy.
Ludzie się jakoś dziwnie przyzwyczaili do myłśi że coś dobrego można dostac za półdarmo,a żeby było jeszcze mało to sa skłonni narzekac na jakość,targować się
No nic, ino wziąść zgniłego kartófla i rzucić za takim
A ile trzeba mieć kasy na "dobrą" lornetkę?
Bo czytałem w czasopiśmie hobbystycznym artykuł "fachowca", że co najmniej 1000zł.
Na forach hobbystycznych są często tematy pt.
nóż za 50 zł
karabin CP do 1000zł
zegarek do 100zł
latarka do 80zł
No i są userzy, którzy się denerwują, że potrzeba kilka razy więcej, żeby coś rozsądnego kupić, że szkoda klawiatury na takie dyskusje.
Tu mamy temat- lornetka do oglądania ptaków za 70 zł. Więcej nie wydam, bo nie mam albo mi szkoda więcej dać.
I jest pole do popisu dla znających rynek lornetkowy. Ale nie rady w rodzaju nazbieraj więcej albo niczego nie kupuj.
Pojęcie dobrej lornetki jest mocno indywidualne.
Moim zdaniem np. nowa zadowalająca w sensie używania (nie tylko optyki) to c.a. 5 stów
śerdnia jakość - 15-25 stów
raj - rzędu 50 stów w górę
tylko co to ma do Twoich odczuć? Nic. Jest całkiem prawdopodobne, ze mając w rekach Zeissa za 70 stów i Bynolyta za 7 stów miałbyś trudności ze wskazaniem poważniejszych różnic. A nawet jak bys wskazał to bys się w głowę postukał po co kupować tego Zeissa...
Kupujesz lornetkę za tyle ile masz i chcesz na nią wydac i finał...
Guliwer napisał/a:
Bo czytałem w czasopiśmie hobbystycznym artykuł "fachowca", że co najmniej 1000zł.
Nie wiem dlaczego musi byc " "... Pewnie miał taki próg akceptowalności.
Guliwer napisał/a:
Tu mamy temat- lornetka do oglądania ptaków za 70 zł. Więcej nie wydam, bo nie mam albo mi szkoda więcej dać.
I jest pole do popisu dla znających rynek lornetkowy. Ale nie rady w rodzaju nazbieraj więcej albo niczego nie kupuj.
Odpowiedź jest prosta, ale niestety nie za bardzo w smak Twoim odczuciom. Nikt rozsądny znający rynek lornetkowy nie poleci Ci produktu za 70 PN... bo nikt tych niedelikatnie mówiąc gówien, często o absurdalnych parametrach, produkowanych przez efemeryczne firmy, do łapy nie bierze. Tzn. brałem i szkoda mi czasu na zabawe tym sprzetem. Wśród nówek za 7 dych nie znalazłem niczego na co chciałbym wydac jakiekolwiek pieniądze. Trwałość, zmienność paremetrów, jakości i nazw powoduje że można osiwieć. Po co sobie tym łeb zawracać? Ja wiem coskolwiek o sprzęcie który obraca się w kręgu moich zainteresowań.
Masz 7 dych - kup cokolwiek. To i tak totolotek. Gdy nabędziesz coś nie zmiennoogniskowego i nie bardzo małego to szanse na całkowitą wtopę spadną. Dobrze aby sprzęt miał parametry typu 8x40, 8x50, 10x50...
Nie patrz nawet na cus co jest opisane jako 60x80 czy cos takiego... Lornetki za 70 PLN o powiększeniach powyżej 12 razy nie mają żadnego sensu. Nota bene te 60x80 maja zwykle powiększenie rzędu x7...
Co zaś do Galileusza - cóż, popatrzywszy przez jego oryginalną optykę raczej nie byłbyś skłonny jej nabyć za 70 złotych. Pomijając oczywiście aspekt historyczno-kolekcjonerski.
Czasy się zmieniają. Oczekiwania się zmieniają. Nie sadzę, abyś chciał dzisiaj powozić Fordem T... nawet gdyby kosztował 3 tysiące złotych nowy
A swoją droga nie łapie po co Ci lornetka na ptaki za 7 dych gdy masz BPC 7x35, czy Bressera Huntera 7x50...
Ja wciąż trzymam swoją 25 letnia BPC-5 8x30 i uważam, ze jest lepsza od każdego sprzętu za poniżej 100 PLN (i pewnie nie tylko)...
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010
RB napisał/a:
...Nikt rozsądny znający rynek lornetkowy nie poleci Ci produktu za 70 PN...
Ja wciąż trzymam swoją 25 letnia BPC-5 8x30 i uważam, ze jest lepsza od każdego sprzętu za poniżej 100 PLN (i pewnie nie tylko)...
Ja jednak zaryzykuję. Jeszcze raz: Bresser 10x50 za 79zł.
Tutaj fragment burzliwej dyskusji na jej temat
http://www.astromaniak.pl...=2437&start=250
Miałem - jak na cenę obraz i budowa pomimo szeregu minusów całkiem niezłe. Porównując bezpośrednio do Nikona 10x50 jakość obrazu gorsza ale nie jest to przepaść.
Nowa w sklepie droższa (tutaj cena IMO adekwatna do jakości)
http://teleskopy.pl/produ...sser_10x50_BaK4
BPC-5 8x30 używam i bardzo lubię. Tyle lat a obraz ostry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9