Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
problemy z ostrościa w CANON 7d
Autor Wiadomość
lily 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   problemy z ostrościa w CANON 7d

WItam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum i serdecznie proszę o pomoc.
Dwa tygodnie temu zakupiłam CANON EOS 7D (wcześniej pracowałam z Canonem 350d, 50d)
Zdecydowałam się na zainwestowanie większej gotówki tak by mieć aparat na dłuższy okres, niestety albo zrobiłam Wielki błąd albo z moim aparatem jest coś nie tak.
Mam spore problemy z ustawieniem ostrości, dzisiaj robiłam zdjęcia w lesie głównie zwierzętą w ruchu i moim biegającym psom.
na 2000 zrobionych zdjęć maksymalnie 500 jest ostrych i wyraźnych.
wróciłam do lasu ponownie, warunki zdjęć podobne dużo światła słonecznego itp, tym razem robiłam zdjęcia tylko w dwóch trybach automatycznych, wynik podobny na 1500 zdjęć conajmniej 1000 nie ostrych.
Bardzo proszę o pomoc osoby które pracowały z tym aparatem, nie wydaje mi się by był to problem złych ustawień bądź kiepskich umiejętności (jestem amatorem ale nie do tego stopnia by zniszczyć tyle zdjęć).
Czy jest możliwe by aparat miał jakaś wadę techniczną.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   Re: problemy z ostrościa w CANON 7d

Skoro nie jest to Twoj pierwszy aparat i wcześniej nie miałaś problemów, więc raczej nie jest to wina umiejetnosci. Nie rób zdjeć dynamicznych, ale statyczne. Najlepiej zapiąć aparat na statyw i zrobić zdjęcia tablic testowych. Skoro jak mówisz powstają jakiekolwiek ostre zdjęcia, więc nie jest to wina mydlanych szkieł. Pobierz tutaj plik PDF. Przedostatnia strona to już tablica, którą wydrukuj i "obfotografuj" :) Potem zapnij inny obiektyw i zrób to samo. Jestem pewny, że po tym już sama bedziesz wiedziała gdzie jest problem i co ewentualnie zanieść do regulacji/naprawy..

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Cze, 2010   

lily, możesz coś więcej napisać o tym jak te zdjęcia robiłaś? Jaki obiektyw? Jaka ekspozycja?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Z tego co pisali np. na kanondesce, to sprawa z AFem w 7D wygląda w ten sposób, że trzeba się go nauczyć, bo jest bardziej zbliżony do Marków niż 50D czy czegokolwiek niższego. Wymaga wprawy i/lub poprawnego skonfigurowania, szczególnie w servo.
Wydaje mi się, że właśnie tutaj leży przyczyna.

Kocur 
Maniak

lily, przede wszystkim, w jakich warunkach zdjęcia był robione, bo tu może leżeć problem. Z drugiej strony, fotografując zwierzęta w ruchu, np. psy, trzeba się liczyć z tym, że AF po prostu nie zdąża... Zwierzę nie porusza się tylko z prawej na lewo, czy z lewej na prawo, ale w biegu porusza się też w górę i w dół, co wydaje mi się może mylić czujnik AF. Dodam tylko, że jak biegam za moim psem z 50D + 70-200/2,8, czyli zestawem który ciężko o kiepski AF posądzać, to najmarniej połowa zdjęć jest do kosza, jak nie 2/3, bo na odległościach rzędu 4-6m, gdzie przy f/2,8 i ogniskowej 150-200mm głębia ostrości ma max kilka cm, trafić nie jest wcale łatwo. Trzeba sporej wprawy, żeby wiedzieć gdzie łapać ostrość, żeby coś z tego wychodziło częściej niż przypadkiem.

zug
[Usunięty]

dokładnie tak jak pisze MC, tego AF trzeba się nauczyć.
jak ten aparat się pojawił na runku dużo się działo na forach że następna wpadka canona z AF
lily napisał/a:
Czy jest możliwe by aparat miał jakaś wadę techniczną.

to jest ostatnia rzecz o jakiej bym pomyślał .
jaki masz ustawiony tryb AF ?
jaki masz tryb wybory pola AF ?
choć po tym że
lily napisał/a:
robiłam zdjęcia tylko w dwóch trybach automatycznych,

to wtedy włącza się się 19 punktowy automatyczny wybór AF i nawet jak zapali się kilka punktów potwierdzających ostrość istnieje tendencja do ustawiania ostrości na najbliższym obiekcie.

sigmiarz 
Optyczny

podobnie jak trzeba się nauczyć właściwej synchronizacji dywanika z pedałem gazu w Toyotach ? :lol:

podaj jakieś parametry, czyli jakie czasy, jaka przesłona, jakie szkła.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lily napisał/a:
.......... dzisiaj robiłam zdjęcia w lesie ....... na 2000 zrobionych zdjęć ........... wróciłam do lasu ponownie ............. na 1500 zdjęć ..........

O możliwych przyczynach stanu rzeczy już pisali poprzednicy, ale mnie zastanawiają liczby. :roll:

Chcesz powiedzieć, że w jeden dzień zrobiłaś ... 3500 zdjęć? :shock:
Ja tyle robię w pół roku, choć czasami w dwa tygodnie. :smile:

zug
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

B o g d a n napisał/a:
Chcesz powiedzieć, że w jeden dzień zrobiłaś ... 3500 zdjęć

chcieć to móc :wink:

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pon 07 Cze, 2010   

zug napisał/a:
chcieć to móc

Móc to mieć szybki tryb seryjny.
Nie wiem o co wam chodzi, 3500 zdjęć to zaledwie 7,5 minuty w trybie seryjnym :P

Odpowiedz do tematu