Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
obiektyw makro do Pentaxa
Autor Wiadomość
Wolverine1976 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Lis, 2009   Przyzwoity obiektyw makro - Pentax

Witam,

Czy ktoś z obecnych posiada moze wiedze na temat obiektywów do makro pracujacych z aparatami Pentax? Włąsnie się przymierzałem do kupna Tamron AF 18-250 mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF), ale jak przeczytałem wyniki testu to sie przeraziłem lekko...poza tym słyszałem kiedyś od kogoś, ze dobry obiektyw do makro to obiektyw stałoogniskowy??Bardzo chciałbym kupic jakąś stałke do Pentaxa o długości ogniskowej np. 200 mm - jest coś takiego na rynku?? Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 20 Lis, 2009 16:20 ]
A moze ktoś ma doświadczenia z tym obiektywem: Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO DG Macro???
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 23 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pią 20 Lis, 2009   

Wolverine1976,
każdy mega-zoom jest optycznie kiepski i ciemny. Albo zakres albo jakość.

Nie tylko do makro, obiektywy stałoogniskowe to zupełnie inna półka pod względem obrazowania (nie licząc takich perełek jak niektóre Zeissy czy np. Nikkor 24-70/2.8 ale to już inne pieniądze).
Z przyzwoitych optycznie zoomów dla Pentaksa, zawierających ogniskową 200mm, jest np. Tamron 70-200/2.8 SP AF Macro.
Jeżeli zależy Ci jednak na uniwersalniejszym zakresie, jest jeszcze Sigma 17-70/2.8-4.5 DG Macro.

Chcesz się skoncentrować na makrofotorgafii?
http://www.pentaxforums.c...Macro-Lens.html
bardzo dobry obiektyw w cenie jeszcze możliwej do strawienia. Trzeba jednak go poszukać.
http://www.pentaxforums.c...-F2.8-Lens.html
IMO najlepszy obiektyw macro. Trudno znaleźć, trzepie po kieszeni.

Cytat:
A moze ktoś ma doświadczenia z tym obiektywem: Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO DG Macro???

APO jest wart swojej ceny, choć pojawiają się czasem problemy z AF'em.

Wolverine1976 
Nowy

Witam,

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Szczerze mówiąc, to nie mam zamiaru skupiac się wyłacznie na makro, ale tak sobie myślę że jak mam wydać ileś tam złotych (miedzy 1000 a maksymalnie 3000) to wolę się zapytać i kupić coś optymalnego. Chciałbym też w tym obiektywie mieć dłuższą ogniskową, zeby robić również zdjęcia obiektom z dalszej odległosci. I jeszcze po zakupie obiektywu mam zamiar kupić sobie konwerter - taki bardziej do zdjeć baaardzo małych owadów. Moze jednak ta Sigma o której wspomniałem nadałaby się??

komor 
Moderator

Wolverine1976, Sigmą 70-300 ciężko jest z ręki robić zdjęcia makro bo w tym trybie minimalna odległość ostrzenia robi się 90 cm przy ogniskowej 300 mm – ciężko jest celować po prostu. Sigma 17-70 da ci fajną amatorską namiastkę makro, bo nada się i do tańca i do różańca. Dość wygodnie pracuje się nią z ręki, ale pamiętać trzeba, że odległość ostrzenia przy największym odwzorowaniu (czyli największym powiększeniu) jest bardzo niewielka, rzędu kilku centymetrów od przedniej soczewki, więc do owadów nie za bardzo – łatwo spłoszyć.

palindrom, a te wszystkie Tamrony, Sigmy i Tokiny makro – przecież one chyba występują w mocowaniu K? Na szybko sprawdziłem, że Sigma 105 jest na Pentaxa.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wolverine1976 napisał/a:
mam wydać ileś tam złotych (miedzy 1000 a maksymalnie 3000)

komor napisał/a:
sprawdziłem, że Sigma 105 jest na Pentaxa.

Ja sprawdziłem, że sigma 150/2,8APO Macro EX DG HSM też jest na pentaxa i mieści się w budżecie. Jest bliższa 200mm i lepsza optycznie od 105:
http://www.digital24.pl/p...roducts_id=3502

Wolverine1976 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Lis, 2009   

Bardzo dziękuję za podpowiedzi - wiem już mniej więcej nad czym się zastanawiać:-)

lotofag 
Optyczny

Sunders napisał/a:

Ja sprawdziłem, że sigma 150/2,8APO Macro EX DG HSM też jest na pentaxa

TUTAJ nie ma o tym ani słowa...

Sunders 

http://www.cameraking.co....1685&CAT_CODE=6
:???:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Lis, 2009   

http://www.sigma-photo.co...acro/150_28.htm
Cytat:
Corresponding AF Mounts
SIGMA,
CANON,
NIKON (D),
FOUR THIRDS

Może się komuś myli 105 ze 150. Ja jakoś bardziej wierzę producentowi niż stronom dwóch sklepów... ;)

Sunders 

Sprawa rzeczywiście jest zagadkowa-znalazłem informację
http://www.digitalkamera...._APO/10325.aspx
z której wynika, że sigma 150/2,8 APO Macro z mocowaniem pentaxa i sony nie ma wbudowanego silnika AF :???:

lotofag 
Optyczny

Sunders napisał/a:
Sprawa rzeczywiście jest zagadkowa-znalazłem informację
http://www.digitalkamera...._APO/10325.aspx
z której wynika, że sigma 150/2,8 APO Macro z mocowaniem pentaxa i sony nie ma wbudowanego silnika AF :???:

To akurat nie dziwne, P i S mają standardowo napędy w korpusach i to co powiedzmy do Canona musi mieć własny silnik w wersji do P i S może go nie mieć ;)

I znowu w opisie mamy:
Cytat:
Bajonettanschlüsse Canon EF, Four Thirds, Nikon F, Sigma SA

czyli ani słowa o Pentaksie, poza zdaniem na końcu o braku wbudowanych silników, co może być zwykłym "kopiuj-wklej" z opisu innego szkła. Do tej pory nie widziałem tego szkła z bagnetem K i na stronach Sigmy także takiego nie widzę. Co jak co, ale producent by się chyba pochwalił wprowadzeniem na rynek wersji pod kolejny bagnet...

Sunders 

Cytat:
Anmerkung Sony- und Pentax-Anschluss ohne eingebautem AF-Motor

Wiem, że P i S maja napędy w korpusach, ale skoro znalazło się to w opisie obiektywów sądziłem, że takie wersje istnieją :wink:
W "międzyczasie" zanalazłem wątek na forum czeskich użytkowników pentaksów nt. sigmy 150/2,8 APO Macro z końca ub.r.: Piszą tam, że w ofertach niemieckich sklepów internetowych znajduje sie ten obiektyw z mocowaniem pentaxa. Próba zamówienia tego obiektywu kończyła się informacją sklepu, że ten obiektyw jest "w przygotowaniu" i data dostępności jest trudna do ustalenia. Sigma wprowadzając obiektyw na rynek w 2004r. deklarowała dostępność obiektywu z takim mocowaniem i stąd się chyba wzięły te mylące informacje.
Czescy uzytkownicy pentaxów proponują w takiej sytuacji sigmę 180/3,5 EX DG APO Macro-niestety jego cena przekracza o ok.500pln budżet Wolverine1976 :wink:

lotofag 
Optyczny

No i wszystko jasne. "Zapobiegliwe" niemieckie sklepy mają od kilku lat to szkło w ofercie mimo braku takowego na rynku, a i jeden polski sklep postąpił podobnie :mrgreen:
W sumie szkoda, bo ogniskowa ciekawa a nie dla wszystkich systemów dostępna. 180mm to już kawał "lochy" i używanie tego już nie jest takie proste ;)

mireck 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Lis, 2009   Jaki tele obiektyw z makro do Pentax K-M

No właśnie o to jest pytanie.
Sigma, Tamron czy Pentax. Zależy mi na ogniskowej ok. 300 mm lub na np,. 200-250 + konwerter. AF, oby jak najlepszy jak na tą cenę.
Myślę, że do ok 1000zł.
Od razu mówię, że nie chcę dozbierać jeszcze 2 tys. do jakiegoś lepszego szkła, ponieważ chciałbym pobawić się już wcześniej, a nie ciągle zbierać jeszcze kilkaset złotych na lepszy obiektyw.
Mam też pytanie, czy może kupić jakieś obiektywy manualne na M42 aby się pobawić, a później uzbierać na jakiegoś dobrego współczesnego zooooma.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pon 23 Lis, 2009   

7 linijek niżej na liście tematów :!:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9225

Można było się podczepić a nie namnażać postów :???:

Odpowiedz do tematu