Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy "zwykły" śmiertelnik zauważy różnicę oglądając na TV film hd 1080, a 720 nagrany kompaktem? Chciałbym kupić TZ10 Panasa, ale Sony HX5 kusi full Hd...
i tu nie mogę się zgodzić.
720 a 1080 to prawie połowa linii. to jest różnica nie wielka? to jest czysta matematyka.
do autora tematu:
jak nie masz TV w FullHD to nie zauważysz różnicy.
W liczbach może i duża różnica - ale "wzrokowo" naprawdę niewiele razi w 720 w porównaniu do 1080.
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Cze, 2010
bergercs napisał/a:
W liczbach może i duża różnica - ale "wzrokowo" naprawdę niewiele razi w 720 w porównaniu do 1080.
to podejrzewam, że chyba nie miałeś okazji oglądać materiału blurey, albo oglądałeś go na tv z HD ready. wtedy mogę się z tobą zgodzić.
nie wiem co przytoczyć jako przykład, ale na swoim dysku multimedialnym [sieciowym] mam kilka filmów w full HD reklamowych, pełnometrażowych oraz koncertów.
na dzień dzisiejszy nawet nie ma stacji, która puszcza materiał w wysokiej rozdzielczości 1080p. co najwyżej w podwyższonej rozdzielczości 720p [1080i].
jeśli właśnie oglądałeś właśnie jakiś kanał HD na tv full HD, to również rozumiem twoje stanowisko.
ponieważ na obecną chwilę piszę z innego komputera, po 8.oo podam linka do stronki, gdzie znajdują się filmy reklamowe w 1080p. średnio jedna minuta filmu zajmuje 100 MB
Prawda jest taka że różnicę dobrze widać w statycznych scenach, np przy okazji oglądania jakiegoś serialu wenezuelskiego. Ale przy dynamicznych scenach, szybko prowadzonej kamerze - różnica w percepcji nie jest już tak wyraźna, no chyba że zrobimy stopklatkę
pro_fill [Usunięty]
hijax_pl po części masz rację, bo w tych dynamicznych scenach, np. krawędź budynku, na materiale niższej rozdzielczości będziesz miał postrzępioną. na materiale wyższej rozdzielczości będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że tego doświadczysz.
wracając do linka, o którym wspomniałem. polecam stronkę
http://www.demo-world.eu/...on-trailers.php
a w szczególności z rozdziału HDclub dwa pierwsze filmy z cyklu 2009/2008 Taipei 101 Fireworks.
zalecenia:
- nie oglądać na TV HD Ready [720p/1080i] tylko na Full HD [1080p]
- nie oglądać na ekranach poniżej 40"
ps.
na podanej stronie na wysokości każdego tytułu, w następnej kolumnie znajdują się cyferki. są to informacje, na ile part'ów podzielony jest film. klikać w cyferki celem pobrania poszczególnego parta.
filmy mają rozszerzenie *.m2ts - proponuję najpierw ściągnąć film składający się z pojedynczego archiwum i sprawdzenie, czy komputer/dysk multimedialny odtworzy materiał.
edit:
hijax_pl napisał/a:
przy dynamicznych scenach, szybko prowadzonej kamerze - różnica w percepcji nie jest już tak wyraźna, no chyba że zrobimy stopklatkę
i dlatego w takich sytuacjach lepiej radzi sobie PLAZMA niż LCD
Dzięki za odpowiedź... A przy okazji, tak bez "firmowego" zacietrzewienia: co polecacie Hx5v czy tz10?
pro_fill [Usunięty]
pytasz o coś, co każdy boi się zrobić - doradzić coś.
opierając swoje przekonanie na specyfikacji i porównaniu
http://www.optyczne.pl/po...=1082&add1=1106
skupiłbym się na TZ10.
matryca odrobinę większa,
ISO od 80,
większy zakres migawki,
zoom optyczny większy,
optyka jaśniejsza,
.... itd.
nawet na końcu rozumiem ocenę końcową. jeśli zależy ci na 1280x1080 to wiesz co wybrać. jeśli na dzień dzisiejszy nie jesteś w posiadaniu TV o takiej rozdzielczości skup się na panasonicu.
Panowie! Testowałem te wszystkie aparaty i w końcu mój wybór padł na sony hxv5.
A teraz powiem dlaczego.
To prawda, że zdjęcia hxv5 nie robi jak lustrzanka ale jeżeli chodzi o filmy to z całą odpowiedzialnością stwierdzam że nie ma obecnie na rynku aparatu, który kręciłby lepsze. Polecam porównanie jakości filmów w testach optyczne.pl. Tam pod względem filmów sony hxv5 zmasakrował konkurentów.
Jako właściciel nakręciłem już kilkadziesiąd filmów i kiedy oglądam je na TV FullHD to szczęka opada. Filmy porównywalne są do profesjonalnej kamery cyfrowej Full HD. A więc za niecałe 1000zł mamy przyzwoitą kamerę cyfrową i to w maleńkim i lekkim kompakcie. Czego chcieć więcej?
Żeby mieć podobną jakość filmów i to ze stabilizacją optyczą trzeba by kupić kamerę za 2500 tys. zł która i tak z pewnością robiłaby dużo gorsze zdjęcia niż HXV5. Bo jeśli wie się jak ustawić ten aparat to i zdjęcia można robić bardzo wysokiej jakości. (Np. wystarczy na "auto" zrobić sobie portret z lampą błyskową, z lekkim zoomem np.2x, żeby ominąć zniekształcenia szerokiego kąta i i rozjaśnić obiektyw a potem pooglądać na kompie w pełnej rozdzielczości i.... Wyrazistość szczegółów porażająca. Każdy włosek na skórze i każdy por ostry jak brzytwa. Do tego super funkcja panoramy i inne.
Przedewszystkim jednak kupiłem ten aparat ze względu na filmy full hd. Niech nikt nie mówi że nie ma różnicy między 720p a 1050p. RÓŻNICA JEST OGROMNA !!!
każdy koputer płynnie odtworzy 720p ale 1050p nie każdy a to dlatego że filmy zapisane są w najwyższej jakości 1920x1080 w formacie mts.
kusił mnie też canon SX30 z zoomem 35 razy ale mimo świetnego obiektywu kręci gorsze filmy niż ten mały soniak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13