Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum, przymierzam sie do kupna nowego kompaktu i mam nielada dylemat... Zarejestrowalem sie na forum, zeby zapytac Was - specjalisci i najlepiej posiadacze ww. modeli - ktory mam wybrac
Musze sie przyznac ze bylem posiadaczem Lumixa LX3, wiec w miare poznalem sie na jego mozliwosciach, jednak zarysowal mi sie wyswietlacz i odsprzedalem go koledze - wiem, moze przesadzilem z pedantyzmem, ale lubie jak moj Lumix jest piekny i nie posiada zadnej skazy - teraz zastanawiam sie czy kupic znowu ten sam model (ktory przeciez ma juz 2 lata), czy postawic jednak na TZ10 z 2010r...
Przejde do rzeczy...
Jakie cechy sa dla mnie najwazniejsze, w kolejnosci:
1. Zdjęcia w ciemnych miejscach - uwielbiam robic zdjecia na imprezach, koncertach, itd - czyli ciemne pomieszczenia i gra swiatel - chcialbym zeby zdjecia byly dobrej jakosci, ostre, jasne, nie wypaczaly barw... ---> czy tutaj przewagi nie ma LX3 ze wzgledu na swoj jasny obiektyw i dobra wbudowana lampe blyskowa? czy jasnosc obiektywu ma w ogole znaczenie przy zdjeciach ktore i tak robie z lampa?
2. Rozmiar - laczy sie to z punktem 1. - najlepiej zeby aparat byl jak najmniejszy i miescil sie w kieszeni jeansow ---> tutaj wydaje mi sie ze przewage ma TZ10, w ktorym obiektyw nie wystaje.... na pewno odpadaja lustrzanki...
3. Dobre filmy HD - przyznam ze tutaj mam najwiecej watpliwosci, wiec wale prosto z mostu i prosze o szczere odpowiedzi, bo wiem ze posiadacze swoich modeli beda zachwalac wlasnie je - CZY ROZNICA MIEDZY 1280x720 720p w LX3 a 1280x720 720p w TZ10 jest jakas znaczaca na korzysc Tz10 (caly ten format AVCHD)?? Niby LX3 kreci te filmy tylko w 24kl./s, ale roznica bedzie az taka widoczna? Bo jak patrze na filmy na youtube, to oczywiscie widze ze sa troche plynniejsze, ale czy warto dla tej cechy poswiecac lepsza optyke LX3?
4. Wyświetlacz - tutaj chyba nie ma roznic miedzy tymi modelami..... dwa swietne duze wyswietlacze 460.000
Prosze o rady i sugestie przede wszystkim osob ktore sie na tym znaja, najlepiej posiadaczy:). Czy zdjecia w Tz10 beda o wiele gorsze jakosciowo niz w LX3 ? Czy filmy beda o wiele lepsze?
A moze w ogole postawic na inna stajnie - CANON IXUS 300 HS:
1. obiektyw tak samo jasny jak w LX3
2. rozmiarowo nic nie wystaje
3. rowniez kreci filmy HD nawet 30kl./s... nie wiem czy w AVCHD
A moze cos z jeszcze innej stajni o czym nie mam pojecia
Flash nie ma nie wiadomo jak dużego zasięgu, na koncertach często i tak nie dosięgnie do sceny. Więc i tak na wyższe ISO trzeba będzie wchodzić...
Nie mówiąc już o tym, że w ogóle nie lubię flasha, bo pozbawia zdjęcia klimatu
Gość
Wysłany: Pon 28 Cze, 2010
A mam pytanie zwiazane z tematem flasha do osob znajacych sie na fotografii... Jaka bedzie roznica miedzy zdjeciem wykonanym przez LX3 (wieksza matryca, jasniejszy obiektyw) a TZ10 w ciemnym pomieszczeniu przy uzyciu flasha? Bedzie jakakolwiek? Wiem ze bedzie duza roznica miedzy tymi aparatami w ciemnym pomieszczeniu ale bez uzycia flasha... a jak bedzie z nim?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10