Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jak w temacie, czy można kupić i gdzie w Polsce kamery do ultra szybkich zdjęć, tzn. nagrywania z prędkością kilkudziesięciu, kilkuset tysięcy klatek na sekundę? Pytam tylko z ciekawości jakie są ceny. I tak z pewnością mało kogo na to stać. Przykład możliwości takich kamer: http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Przejrzyj ofertę JVC. Zwykle nie polecam tych kamer ze względu na kiepskie akumulatory i nieprzyjemną (przynajmniej dla mnie) obsługę, ale mają trochę szybkich modeli. Problemem może być jedynie to, że wraz z szybkością FPS spada rozdzielczość filmu.
Rozdzielczość zmniejsza się dlatego że obecnie nie ma takich nośników danych które by mogły tak szybko zapisywać otrzymywane informacje. Np. przy 300 000 fps - jest to przy rozdzielczości 1600x1200 kilka GB na każdą sekundę nagrania, a przy 30 fps ok 1-3 MB.
Druga rzecz to przy takiej ilości fps i dużej rozdzielczości 1 minuta ( ok. 167 godzin odtwarzania) nagrania zająć może nawet 1TB miejsca.
A czy można prosić o konkretne linki do polskich stron gdzie podane są ceny takich kamer?
A co do ceny - polecam skomunikować się z jakąś firmą. Nie są to zabawki tanie i w 99.99% przypadków są sprowadzane na zamówienie indywidualne łącznie z indywidualną negocjacją warunków płatności
Z zabawek bliżej kieszeni amatora - może Casio EX-F1 z jego 1000fps będzie wystarczające?
Ta kamerka ma bardzo dobre możliwości: http://www.visionresearch...v710#morephotos - 1 400 000 fps niestety tylko 128x8. Znalazłem też polską stronkę: http://www.ects.pl/?page=...&cid=84&pid=142 zamawiać nie zamierzam , myślałem że może ktoś choć w przybliżeniu orientuje się w cenach takich kamer. Ciekawe czemu w Polsce są tak mało popularne - większa sprzedaż = mniejsza cena.
SylwekG, v710 kosztuje około 200k$ w najprostszej konfiguracji.
SylwekG napisał/a:
Ciekawe czemu w Polsce są tak mało popularne - większa sprzedaż = mniejsza cena.
No chyba nie do końca rozumiesz jakie jest zastosowanie takich kamer
Wiem jakie jest zastosowanie... W latach 60-tych - gdy komputery tranzystorowe były wykorzystywane jako maszyny matematyczne w fizyce i matematyce - żeby ktoś powiedział że to urządzenie będzie służył do rozrywki, to by takiego człowieka wyśmiali. A dzisiaj jest to normą. Tak samo z kamerami do szybkich zdjęć - są drogie i mało kto wie w ogóle jaki potencjał w nich drzemie. Przyznasz, że obecnie poza ceną to nic nie stoi na przeszkodzie żeby były powszechnie wykorzystywane. Sam podałeś model aparatu który może nagrywać z prędkością 1000fps - z tego co się dowiedziałem to za granicą zrobił on furorę i był chętnie kupowany, mimo że posiada tylko ułamek możliwości profesjonalnych kamer.
Ps. Co dziś wydaje się być poza zasięgiem, jutro może by normą.
Pytanie jest tylko czy masz te 200 000$ na początek
Bo jeśli nie, to faktycznie pozostaje zakup wspomnianego wyżej Casio albo kamerki JVC, np. takiej:
http://www.jvc.pl/product...EU&catid=100047
Choć w porównaniu do Casio jest o ponad połowę wolniejsza.
Przyznasz, że obecnie poza ceną to nic nie stoi na przeszkodzie żeby były powszechnie wykorzystywane. Sam podałeś model aparatu który może nagrywać z prędkością 1000fps - z tego co się dowiedziałem to za granicą zrobił on furorę i był chętnie kupowany, mimo że posiada tylko ułamek możliwości profesjonalnych kamer.
1000fps to nie 1000000fps i o ile mogę sobie wyobrazić zabawy Casio to jakoś trudno mi idzie z wyobrażeniem sobie co mógłbym zrobić z v710 w domu
Także podsumowując: około 300 czy 1000fps schodzi pod strzechy. I dobrze. Ale czy potrzeba szybciej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9