Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Lip, 2010 Statyw do lornetki i lunety
Cześć. Jestem na etapie kupna statywu do lornetki 10x50. Będzie w przyszłości na nim też luneta o obiektywie 60mm. Mam 182 cm wzrostu. Słyszałem że powinno się wybrać glowicę do video bo lepiej się prowadzi (np. velbon sherpa seria CX). Na zakupy chciałbym przeznaczyć do 150 PLN (za sprzęt używany) za całość. Czy jest jakiś odpowiednik sherpy czy tylko to wchodzi w rachubę? Ile cm powinien mieć statyw (czy 155 cm już wystarczy)?
I drugie pytanie: Czy warto kupić standardowy uchwyt plastikowy za 15 PLN (allegro) do lornetki 10x50 czy musi być stalowy za 40 PLN (astrokrak)?
Najlepsze statywy ciężkie np. stare geodezyjne, drewniane. Nie przewróci się od wiatru albo przypadkowego potrącenia. Tylko, że wygląda jak podstawa do CKMu plot
Guliwer: Tak, najchętniej bym sam sobie zrobił statyw i uchwyt, jednak problem polega na tym, że wkręt/motylek 1/4'' kupię za 5 PLN a nie ma nigdzie nakrętek 1/4'' aby przykręcić to do głowicy. Jeśli mam gotowy statyw z głowicą to nie ma jak przykręcić własnoręcznie zrobionego uchywu (kto mi nagwintuje pręt metalowy na dziurkę 1/4''? Nikt, a samemu tego nie zrobię). Wygodnej głowicy samej takiej nie zrobię a osobno do kupienia jest w cenie całego statywu.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Lip, 2010
Śrubkę kupisz ze stare statywu lub z jakiegoś demobilu na części. Jeżeli chcesz oglądać z jednego miejsca w ogodzie warto zrobić własny ciężki statyw. Ja myślałem o okrągłym klocu wysokim na 150 cm plus cos wbić, wkręcić do niego ze statywu i całą głowice. Statyw musisz mieć na wysokości oczu tzn. lornetkę lub lunetę inaczej będziesz bardzo rozczarowany.
Śrubki i nakrętki 1/4 można bez problemy kupić na Allegro. Ponadto warto popytać w warsztacie samochodowym specjalizującym się w naprawie samochodów produkowanych w USA (z tego co mi wiadomo powinni mieć klucze i nakrętki w standardzie calowym).
Plastykowy budżetowy adapter odradzam. Można go wzmocnić poxiliną, ale to skórka za wyprawkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10