Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 Czy jest to dobra lornetka Bressera?
Witam.Zdobyłem z wystawki w Niemczech lornetkę Bresser Diamatic 8x40 ED. I tu zaczyna się problem bo nigdzie w necie nie ma informacji o jej parametrach i czy nadaje się do obserwacji astronomicznych? A teraz szczegółowo: jakie ma pryzmaty Bk 4 czy Bk 7? i czy nadaje się do obserwacji nocnych. Z góry dzięki
Wyjdź w nocy, popatrz na niebo i zobaczysz czy się nadaje Pryzmaty Bk7 dają diamenciki na źrenicach wyjściowych. Ot takie coś jak tutaj:
http://optyczne.pl/69-Tes...PS-I_10x50.html
Tak są diamenciki czyli pryzmaty Bk7. Ale w nocy widać przez nią bardzo dobrze, nie ma żadnych przekłamań kolorów.Trochę to dziwne zważywszy na zastosowane pryzmaty.
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010
Jeśli satysfakcjonuje Cię obraz tylko cieszyć się użytkowaniem. 8x40 to lornetki o dużym polu widzenia. Apertura 40mm to jakieś tam minimum przyzwoitej astronomii przeglądowej. Im mniej iskrzą gwiazdy tym lornetka jest bardziej predysponowana do astronomii.
Jaka jest jakość obrazu będziesz mógł ocenić bardziej obiektywnie porównując bezpośrednio z innymi lornetkami.
Niestety tak to już jest. Twój sprzęt wydaje Ci się bardzo dobry, dopóki nie spojrzysz przez lepszy. Jeśli więc chcesz oszczędzić sobie wydatków, używaj swojej lornetki w najlepsze i nie patrz przez inne
Tak są diamenciki czyli pryzmaty Bk7. Ale w nocy widać przez nią bardzo dobrze, nie ma żadnych przekłamań kolorów.Trochę to dziwne zważywszy na zastosowane pryzmaty.
Hmm, akurat pryzmaty Bk-7 to nie jest to zło wcielone które daje duuużo bardziej rozmyte i nieładne obrazy...
Inna sprawa, że w optyce w której oszczędza się na pryzmatach to i reszta zwykle leci na łeb.
Natomiast o ile wiem Bk-7 z powodzeniem używa się do konstruowania lunet obserwacyjnych - fakt nie z półki najwyższej - ale wciąż całkiem dobrych. Tyle, że tam akurat konstrukcja układu optycznego jest taka, że tych pociemnień brzegowych zwykle nie widać.
To jest fakt dopóki nie zobaczę obrazu przez inny sprzęt to nie będę miał porównania. Ale jedno już mam porównanie z lornetką rosyjska wiadomo jaką - BPC Tento 10x50. W jednej i drugiej obraz według mnie dobry ( w BPC jednak jaśniejszy) A szczerze pisząc to to myślę sobie sprawić w przyszłości Delte Optical Entry 10x50 albo Silver 7x50- poczytałem, że użytkownicy je chwalą no i cena nie jest zaporowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9