Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 16 Lip, 2010
Lustrzanka + obiektyw(y) do architektury/wnętrz, do 6000 zł
Autor Wiadomość
kikut 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   Lustrzanka + obiektyw(y) do architektury/wnętrz, do 6000 zł

Potrzebuję porady dotyczącej zakupu lustrzanki cyfrowej (Canon) i 2 obiektywów ( jeden z nich musi być szerokokątny).
Koszt tego zestawu powinien wynieść ok. 6000 PLN (+- 500 PLN)
Sprzęt ten będę wykorzystywał do robienia zdjęć związanych z prowadzeniem mojej działalności czyli biuro architektoniczne: robienie zdjęć architektury, zdjęć wnętrz, zdjęć krajobrazów (wizualizacje brył i późniejsza obróbka w Photoshopie).
Za wszelkie sugestie dziękuję z góry.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 16 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 16 Lip, 2010   

kikut, zapoznaj się z regulaminem, żeby temat umieścić w odpowiednim dziale i nie nadawać mu nic nie mówiącego tytułu. Przeniosłem do odpowiedniego działu i wyedytowałem tytuł.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Lip, 2010   

Ja bym Ci polecił 5D + 17L + TC 1.4, ale niestety to lekko nagina budżet ;)

Używałem 40D + 10-22 i na statywie spokojnie ogarniesz tym zestawem wnętrza większe, mniejsze i o różnym oświetleniu. Krajobrazy i architektura jak najbardziej, do detali przydałby się jakiś 70-300 IS.

kozidron
[Usunięty]

b]kikut[/b], tego nam nie napisałeś czy sprzęt może być używany, bo pewnie te tematy można obskoczyć 40D+sigma 10-20/4-5.6, w sumie w takich sytuacjach i tak przymykasz (chyba że efekt ma być inny ?).

Co do zdjęć tych "wizualizacji" musiałbyś temat bardziej przybliżyć, bo tak ciężko wywnioskować czy musiałby to być obiektyw makro i jeżeli tak to o jakiej ogniskowej( jak duże są to obiekty czy może jakieś makiety i ile masz miejsca "żeby się cofnąć")

kikut 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Lip, 2010   Dzięki za zmianę i przeniesienie tematu

Co do kwoty to wynosi ona teraz 6400 PLN więc do 7000 PLN mogła by dojść. Jeśli chodzi o przybliżenie sytuacji to aparat i obiektywy chciałbym kupić nowe. Mówiąc o wizualizacjach to sytuacja wyglądałaby tak, że tworzę bryłę budynku (bloku, domku) w programach Autocad, 3ds max. Gotową bryłę renderuję, wrzucam do Photoshopa i zgrywam ze zrobionym wcześniej zdjęciem jakiegoś określonego terenu na którym te bloki czy domki mają stać. Ale dotyczy to też sytuacji, gdzie muszę zrobić zdjęcie kamienicy, a jak wiadomo ze względu na zabudowę nie ma tam miejsca za bardzo żeby się cofnąć (tu przypuszczam przydałby się obiektyw szerokokątny). Ten szerokokątny przydałby się jeszcze do robienia zdjęć wykonanych już projektów gdzie też nie ma się gdzie cofnąć ( wnętrze łazienki, wc, kuchni, salonu itp.) i późniejsze ich umieszczanie na stronie internetowej.
Aha, no i jestem amatorem i do czynienia z lustrzankami jeszcze nie miałem, także nie każde specjalistyczne nazewnictwo jeszcze do mnie dociera, ale mam zamiar się podszkolić i podejść do tego z cierpliwością ;)

dragossani 
Entuzjasta

Rozważ zakup obiektywu typu tilt-shift.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dragossani napisał/a:
Rozważ zakup obiektywu typu tilt-shift.

To się kłóci z:
kikut napisał/a:
i jestem amatorem i do czynienia z lustrzankami jeszcze nie miałem

Proponuję zacząć od obiektywu szerokokątnego 10-22 na razie tak jak zasugerował dr11

dragossani 
Entuzjasta

Co tam - od razu na głęboką wodę ;-)

krisv740
[Usunięty]

dragossani napisał/a:
Co tam - od razu na głęboką wodę ;-)

to może lepiej zacząć od czegoś tak prostego jak :

http://www.bhphotovideo.c...C_4x5_View.html

to w miarę podobny poziom trudności... :mrgreen: :twisted: :razz: :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Sob 17 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

kikut, no teraz trochę się rozjaśniło

....w takiej sytuacji mógłbyś tylko rozważyć(poza 50D) kupienie tańszej sigmy 10-20/4-5.6 + lampa do tego zestawu zamiast systemowego canona 10-22, mi przy fotografii pomieszczeń hotelowych bardziej przydał się statyw + lampa/ czasem 2 niż szybki i celny autofocus systemowego 10-22.

ps. tylko mnie nie linczujcie ale ja bym wolał odrobinę słabszą optycznie sigme+lampe niż ostrzejszego canona

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

canon 50D (2700zł) + canon 10-22 (2700zł) + 430 EXII (880zł) + sherpa 600 (370zł) razem 6650zł a więc zostanie na torbę + kartę pamięci, ewentualnie filtr polaryzacyjny i pełen zestaw systemowy jest
pozdr

kozidron
[Usunięty]

lupo57 napisał/a:
canon 50D (2700zł) + canon 10-22 (2700zł) + 430 EXII (880zł) + sherpa 600 (370zł) razem 6650zł a więc zostanie na torbę + kartę pamięci, ewentualnie filtr polaryzacyjny i pełen zestaw systemowy jest
pozdr

lupo57, fajnie -fajnie ale miałem raczej na mysli 580-tkę i myslałem o budżecie 6K

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

kikut napisał/a:
Co do kwoty to wynosi ona teraz 6400 PLN więc do 7000 PLN mogła by dojść.

kozidron, tym się sugerowałem, z lekkim nagięciem budżetu można kupić 580 EXII jak Ty proponujesz :wink:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
tylko mnie nie linczujcie ale ja bym wolał odrobinę słabszą optycznie sigme+lampe niż ostrzejszego canona

Canon ma wyższe MTF-y ale mocniej aberruje i gorzej pracuje pod światło, więc w sumie zysk moim zdaniem żaden, bo do architektonicznych wizualizacji super-rozdzielczości nie są potrzebne, ale walka z flarami może być uciążliwa.

dr11 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Lip, 2010   

Sigma może być ok, Canon ma mniejszą dystorsję. Tak czy inaczej trzeba zniekształcenia korygować w krytycznych, symetrycznych kadrach. Dla Canona są presety w DPP (poprawcie mnie, jeśli się mylę), Sigmę można ręcznie powyginać w jakimś PS czy DxO.
Flary nigdy nie były u mnie problemem.

Odpowiedz do tematu