Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wakacyjne nowości
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 11 Lip, 2007   Wakacyjne nowości

W zeszłym roku w okolicach wakacji wszystkie duże firmy zafundowały nam ciekawe nowości w dziedzinie lustrzanek. Canon wypuścił 400D, Nikon D80, a Sony Alfę 100.
W tym roku jak na razie cisza (oprócz upgrade'u Pentaxa K100D). Może z okazji sezonu ogórkowego pobawimy się w zgadywanie? O nowym Olku pisał już Konrad, ale on przewidywany jest dopiero na wrzesień.

W sierpniu mnie półtora roku od premiery EOSa 30D, a u Canona 1.5 roku to typowy okres wymiany modelu na nowy. Tutaj zmiana jest pożądana, bo przejście z 20D do 30D było kosmetyczne. Najbardziej prawdopodobne plotki mówią więc o 40D, który będzie miał 10 MPix na pokładzie na DIGIC III, większy TV, ISO Hi 6400, odkurzacz i uszczelnienia. Co więksi optymiści przewidują 12 MPix nawet na mnożniku 1.3x (APS-H).

Grubo ponad półtora roku ma już D200 (premiera w X 2005), więc chyba czas na D200s
czy D300. Choć w tym aparacie jedyne co trzeba poprawić to MZ szumy na wyższych ISO. Jeśli Nikon to zrobi, nie idąc na wyścig na magapiksele, oraz utrzyma cenę na poziomie niespełna 5000 zł, to może solidnie namieszać na rynku i zostawić konkurencję w tyle. Ken Rockwell zapowiada jednak premierę na XI 2007 i mówi o 12.8 MPix, 5.5 fps
oraz czasie synchro 1/500 sek.

Ponad rok po Alfie 100 wypadałoby oczekiwać czegoś dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Do czegoś trzeba przecież podczepiać te Zeissy i białe oraz drogie tele.
Tu znów mieszają się plotki o matrycy 1.1x czy FF, którą Sony i Nikon mają wkładać do nowych lustrzanek.

Pozdrawiam,
Arek

Reklama

Marian 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lip, 2007   

Coraz mniej intrygują mnie zapowiadane cyfrowe nowości.
Zapowiadane na to lato nowości zupełnie mnie "nie pociągają".
Zainteresowały by mnie cyfry:
- których matryca miała by większą rozdzielczość od rozdzielczości obiektywu (najlepiej bez filtru Bayera)
- pełnoklatkowy dalmierz np. typu Leica M, Bessa albo Contax
- pełnoklatkowa manualna lustrzanka np. typu Leica R

Chyba przyjdzie mi jeszcze długo używać filmowych aparatów.

eska
Redaktor

Marian: im szybszy i zakrojony na wieksza skale bedzie "wyscig zbrojen" wsrode producentow apaatow, to i poprzeczka bedzie coraz wyzej ustawiana i podane przez Ciebie propozycje stana sie realne w krotszym czasie ;-)

Ja obstawiam na nowosc od Sony i Canona :-)

konrad

Marian 
Optyczny

eska napisał/a:
... im szybszy i zakrojony na wieksza skale bedzie "wyscig zbrojen" wsrode producentow apaatow, to i poprzeczka bedzie coraz wyzej ustawiana i podane przez Ciebie propozycje stana sie realne w krotszym czasie
Liczę na to, że się tak stanie.

Przynajmniej po Leice się tego spodziewam. W ciągu najbliższych dwóch (może trzech) lat spodziewam się pełnoklatkowej Leici R.

Najwięcej obaw mam co do pełnoklatkowego dalmierza, gdyż zarówno Zeiss jak i Leica twierdzili, że nie ma matryc pełnoklatkowych, które są w stanie poradzić sobie z jakością ich optyki. Żadne znaki na niebie nie wskazują na razie na jakiś przełom technologiczny.

Gdy chodzi o bieżące, tegoroczne nowości, to nie spodziewam się niczego, co mogłoby spełnić choć jeden z moich warunków, albo do jego spełnienia się zbliżyło. Dlatego tylko z ciekawości będę śledził nowinki.

Zapowiadana na 7 lipca, a potem na 9 lipca, nowość Sony się nie pojawiła. Zresztą 12 milionów pikseli to nie będzie coś, co mogło by wywołać chęć zakupu, u kogoś, kto już cyfrową lustrzankę ma.

Producenci jeszcze są w stanie wyciągać pieniądze od tysięcy amatorów nie mających lustrzanki, i dlatego w najbliższym czasie po największych na rynku producentach nie oczekuję zmiany ich polityki produktowej, czyli lustrzankowo AF-owej "monokultury". Ja nie mam zamiaru finansować co roku kolejne ich nowinki, nastawione na wyciąganie kolejnych pieniędzy.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Mnie interesuje tylko i wyłącznie następca 5D, mający 5 kl/s (ale regulowane), lepszy i precyzyjniejszy AF, więcej punktów krzyżowych i ich grupowanie. Nie chcę większego monitorka, nie chcę czyszczenia matrycy, uszczelki mile widziane ale nie niezbędne. Bardzo bym chciał mieć ISO 2000 i 2500, dopuszczam ISO 6400 jako ciekawostkę.
Zachować obecną liczbę pikseli i zwiększyć RAW na 14 bitowy. Można też wprowadzić "mniejszy" RAW (taki sRAW) mający powiedzmy 6 MPx. Oczywiście nowy procesor i 63 polowy pomiar światła. Mnie więcej do szczęścia nie potrzeba. No może oprócz takiego 100-500/4 L IS :lol:

007areka
[Usunięty]

... :D a mnie do szcescie w tej chwili potrzeba aby canon do spolki z serwisem na zytniej zdecydowali sie w koncu naprawic moja 30d w ramach przyslugujacej mi gwarancj :evil:

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007   Re: Wakacyjne nowości

Arek napisał/a:
W zeszłym roku w okolicach wakacji wszystkie duże firmy zafundowały nam ciekawe nowości w dziedzinie lustrzanek. Canon wypuścił 400D, Nikon D80, a Sony Alfę 100.
W tym roku jak na razie cisza (oprócz upgrade'u Pentaxa K100D). Może z okazji sezonu ogórkowego pobawimy się w zgadywanie? O nowym Olku pisał już Konrad, ale on przewidywany jest dopiero na wrzesień.

W sierpniu mnie półtora roku od premiery EOSa 30D, a u Canona 1.5 roku to typowy okres wymiany modelu na nowy. Tutaj zmiana jest pożądana, bo przejście z 20D do 30D było kosmetyczne. Najbardziej prawdopodobne plotki mówią więc o 40D, który będzie miał 10 MPix na pokładzie na DIGIC III, większy TV, ISO Hi 6400, odkurzacz i uszczelnienia. Co więksi optymiści przewidują 12 MPix nawet na mnożniku 1.3x (APS-H).

Grubo ponad półtora roku ma już D200 (premiera w X 2005), więc chyba czas na D200s
czy D300. Choć w tym aparacie jedyne co trzeba poprawić to MZ szumy na wyższych ISO. Jeśli Nikon to zrobi, nie idąc na wyścig na magapiksele, oraz utrzyma cenę na poziomie niespełna 5000 zł, to może solidnie namieszać na rynku i zostawić konkurencję w tyle. Ken Rockwell zapowiada jednak premierę na XI 2007 i mówi o 12.8 MPix, 5.5 fps
oraz czasie synchro 1/500 sek.

Ponad rok po Alfie 100 wypadałoby oczekiwać czegoś dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Do czegoś trzeba przecież podczepiać te Zeissy i białe oraz drogie tele.
Tu znów mieszają się plotki o matrycy 1.1x czy FF, którą Sony i Nikon mają wkładać do nowych lustrzanek.

Pozdrawiam,
Arek

Ja obstawiam następcę 30D który ma 10mpix z dodatkową kosmetyką. Nie sądzę aby Canon wyskoczył z czymś bardziej spektakularnym. A co do moich preferenji to może kiedys pojawi się sprzęt całkowicie manualny z matrycą FF bez filtra robiącego mydło. Metalowy szczelny aparat z dobrą matówką. Priorytet czasu i przysłony, pomiar CW i prawdziwy punktowy, do tego korekcja i pamięć ekspozycji + kilka żyletek. Marzy mi się taki skromny kalsyk retro z naprawdę dobrą matrycą :) Aaa i do tego futerał taki jak miała Zorka 3.

Pozdrawiam

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 15 Lip, 2007   

MM napisał/a:
Można też wprowadzić "mniejszy" RAW (taki sRAW) mający powiedzmy 6 MPx.

A jak sobie technicznie coś takiego wyobrażasz? Będą rejestrowane dane z co któregoś fotosensora? Według jakiego schematu? Przecież siatka Bayera ma stały układ i interpolacja z takiego sRAW-a musiała by odbywać się według całkowicie innego algorytmu...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zwyczajnie to sobie wyobrażam. A jak to jest zrobione to się spytaj inżynierów z Canona, którzy takie coś wprowadzili w 1D Mark III :twisted: :lol:

mavierk 
never knows best

Ja chcialbym Nikona d300 z matrycką APS-H na 12mpix (bo 10 już było) i... żeby kosztował do 6500 za body... zarobił bym na niego... żeby tylko do końca sierpnia wyszedł...

P_M_ 
Maniak

Oby obylo sie bez wyscigu zbrojen. To prowadzi tylko do niedorobek. Osobiscie nie czekam na jakies nowiny. Dopiero niedawno kupilem d70s i narazie wystarcza. Tylko te szkla takie drogie...
Jest w sumie jedna rzecz, na ktora czekam (chociaz to nie do konca dla mnie). Czekam na silniki w obiektywach producentow alternatywnych. Mam na mysli modele w umiarkowanej cenie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Sigma właśnie wypuszcza kilka tanich szkiełek z silnikiem HSM. To reakcja na D40 Nikona.
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/145

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Pon 16 Lip, 2007   

MM napisał/a:
Sigma właśnie wypuszcza kilka tanich szkiełek z silnikiem HSM. To reakcja na D40 Nikona.
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/145

Dzieki. Dobrze wiedziec. Przydaloby sie cos jeszcze do makro.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

No masz tam do macro :wink:
Tylu ludzi pisze, że ta Sigma 17-70 ma takie fajne macro... :lol: :lol: :lol:

P_M_ 
Maniak

MM napisał/a:
No masz tam do macro :wink:
Tylu ludzi pisze, że ta Sigma 17-70 ma takie fajne macro... :lol: :lol: :lol:

Jak dla mnie, musza sie bardziej wysilic.

Odpowiedz do tematu