Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytania nowego właściciela Tento 20x60
Autor Wiadomość
M2SC 
Uczestnik

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010   Pytania nowego właściciela Tento 20x60

Witam zakupilem wymieniona wyzej lornetkę i w zwiazku z tym mam kilka pytań:
1. Czy to normalne ze minimalna odleglosc ostrzenia to az 49 moich kroków ( mam 195 cm wiec kroków nie robie takich malych az :P )
2. Ile kosztowałoby ewentualne czyszczenie lornetki ( orientacyjnie) i skolimowanie ( bo raczej idealnie neie jest ale nadal bardzo dobrze)
3. Czy skoro brak powlok na niektorych szklach wewnatrz powoduje nizsza transmijse - mozna je pokryc powlokami ?
4. Gdzie mozna dostac zakrywki na okulary i obiektywy lub czym je zastapic ?
4. Ostatnie pytanie ale najwazniejsze - czy oplaca sie ją wymienic na Celestrona 25x70 ? wiem ze to juz bardzo duze powiekszenie ale zawsze sie gdzies podpieram i obseracja z Tento nie nastercza mi problemow wiec mysle ze 25 tez bym opanował. Oczywiscie chodzi mi rowniez o samoloty - sotrosc itp - czy biel bedzie bielą. Ciezar mnie nie przeraża od razu mowie ;)
Pozdrawiam

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010   

Minimalna odległość ostrzenia tej lornetki to ok. 14,5 m. Wiem, że kolimacją i nanoszeniem powłok zajmuje się sklep Astrokrak (pewnie nie jest jedynym). Można zadzwonić i zapytać o ceny (telefon na stronie). Celestron to budżetowa lornetka mimo, że jakość obrazu jest całkiem dobra trwałością rosyjskim lornetkom nie dorównuje (dobrego Tento nie zamieniłbym na Celestrona - kwestia czy Twoja Tento jest optycznie dobra?).

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010   

No, a ja bym zamienił lub go sobie zostawił i kupił ceelstrona 15x70. Dlatego że ten da się trzymać w rękach, a ten 25x70 już nie. Są na allegro lornetki za 20 zł russia itp. Mają dosyć solidnie wyglądające dekle. Kup sobie taką i weź dekle do Tento

M2SC 
Uczestnik

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

No wlasnie widzialem ze jest napisane 14 m a moja ostrzy z 35. Nie chodzi mi o trwalosc lornetki -0 raczej bede o nia dbał a co do mojej tento - troche abberuje ale obraz jest naprawde ok dlatego chcialbym sie dowiedziec na jakim poziomie bedzie prezentował sie ten celestron ( lornetka bedzie nowa) a co do przyblizenia zawsze podpieram sie solidnie o parapet albo co mam pod reka i przez tento obserwacja nie nastercza mi trudnosci. cO DO 15X70 - raczej nie potrzebuje aż tak jasnej lornetki - jasnosc tento jest calkowicie wystarczajaca

Dirty
[Usunięty]

Ja w tej chwili walczę na aukcji o Nikona 16x50 i chyba nie będzie mnie stać dalej go licytować (numer 1154046865). Nie wiem czy problem z ostrzeniem nie jest spowodowany dioptriami jakie masz. Być może jesteś krótkowidzem lub dalekowidzem sam się uczę na forum co powoduje co. Wbrew wielu opinią nie uważam że ruskie lornetki są pancerne zwłaszcza śruba ostrząca. Być może masz już gwint wyrobiony jest on bardzo lichy w tych lornetkach. Trzeba też zobaczyć czy jakiś smar został w nie bo może trzeba uzupełnić. Z postów na forach wynika że przy tych lornetkach sporo się majstrowało i podmieniało części ze słabszych modeli takich jak sotem bo ponoć pasują do siebie.

M2SC 
Uczestnik

Co do dioptrii to nosze soczewki dzieki ktorym widze normalnie- mz nie ma to zadnego wpklywu na minimalna odleglosc ostrzenia. Co do budowy to rzeczywiscie pancerna a co do ostrosci to pierscien daje sie obrocic o 270 stopni od oporu do oporu -tak powinno byc ?

Dirty
[Usunięty]

Nie wiem. Nie mam Tento. Taka lornetka no nie wiem to wartość raczej sentymentalna. Ja bym takiego czegoś nie chciał zwłaszcza że można ją sprzedać i kupić coś fajnego jeszcze za jej cenę.

madrax 
Bywalec

Brudny,ten nikon,nie łudź się że pójdzie za mniej niż 360 :lol:

takie mam przeczucie :cool:

arni100 
Uczestnik

moim zdaniem celestron jakoscia obrazu przebije tento tym bardziej ze trudno trafic na egzemplarz w ktorym nikt nie grzebal i w ktorej wszystko jest okey :mrgreen: nikon fajny tez mam na niego apetyt,ale mysle ze tak jak napisal madrax cena bedzie zbyt wygorowana,inny gosc sprzedaje nowki po 399zl :wink:

madrax 
Bywalec

przeraża mnie w celestronie ta delikatność,upadku może nie przetrwać,

mój kolega używa skymastera 15x70,już od roku,nadal żyje,
ale on dba o sprzęt,obchodzi się z nim jak z jajkiem.

arni100 
Uczestnik

ale po za tym ze celestron jest bardziej podatny na uszkodzenie,to jednak jakosciowo obraz bedzie lepszy.

Dirty
[Usunięty]

Bo ludzie mają w głowach pustkę ci co sprzedają i ci co kupują. Pazerni są na każde 10 zł. Napisałem do kolesia co chciał jeszcze niedawno sprzedać Entry 10x50 (na forum pisał) Patrze na aukcję a tam 215 zł bez gwarancji ale chyba nowa. Napisałem mu że jak zejdzie z ceny 20 % czyli z 239 z wysyłką (nowa) do powiedzmy 190 zł z wysyłką to znalazł frajera (oczywiście byłem miły), a on na to że znalazł kupca za 205 zł. No ale może ktoś nie potrzebuje gwarancji.

arni100 
Uczestnik

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010   

M2SC napisał/a:
No wlasnie widzialem ze jest napisane 14 m a moja ostrzy z 35. Nie chodzi mi o trwalosc lornetki -0 raczej bede o nia dbał a co do mojej tento - troche abberuje ale obraz jest naprawde ok dlatego chcialbym sie dowiedziec na jakim poziomie bedzie prezentował sie ten celestron ( lornetka bedzie nowa) a co do przyblizenia zawsze podpieram sie solidnie o parapet albo co mam pod reka i przez tento obserwacja nie nastercza mi trudnosci. cO DO 15X70 - raczej nie potrzebuje aż tak jasnej lornetki - jasnosc tento jest calkowicie wystarczajaca

Powiem ci tak, moja tento ostrzy na 28 metrach ,a co do regulacji w prawym okularze to tez mam tak jak ty i w innych egzemplarzach z ktorymi mialem do czynienia bylo podobnie

Dirty
[Usunięty]

Ta lornetka Nikon 16x50 o której tutaj już wspominałem jest do wzięcia za 299 zł. Gwarancji brak ale ponoć nowa.

arni100 
Uczestnik

Dirty napisał/a:
Ta lornetka Nikon 16x50 o której tutaj już wspominałem jest do wzięcia za 299 zł. Gwarancji brak ale ponoć nowa.

ale jestes szybki chcialem to samo napisac bo dostalem wlasnie odp.na mail,tylko nie wiem czy to z przesylka czy bez choc ja wysiadam wolal bym dolozyc stowke i miec z gwarancja.

Odpowiedz do tematu