Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałem zachęcić do dyskusji na temat "zapomnianych, niedocenianych czy lekceważonych" lornetek 8.5x45 .
Czy powodem małej popularności są niezbyt godne uwagi osiągi lub co innego?
Jak na razie ranking nie jest zbyt obszerny.
Stąd pytanie do Testerów-Redaktorów czy pojawią się (i kiedy) inne modele które zostaną przetestowane?
Prośba zarazem do posiadaczy takiego sprzętu o opinię (wady i zalety).
Dodać do tego należy jednocześnie iż takie parametry są również dobre do obserwacji nocnych (co mnie szczególnie interesuje).
Witam. No coś ci się pomyliło chyba. Wprawdzie nie jestem redaktorem jeszcze ale źle zaadresowałeś pytania. Chyba w najmniejszym stopniu zależy od testujących kiedy nowe modele lornetek w teście bo oni ich nie produkują ani też nie dystrybuują. Jeżeli chodzi o opinie wady i zalety to testujący zrobili to najlepiej bo obiektywnie w teście.
Taki sprzęt nadaje się do przeglądu nieba (z ręki) i podglądania księżyca według tego fachowca z cloudlynights. On stwierdził że nadają się do tego lornetki 8x40/42 i 10x50 z tym że On zdecydowanie poleca tą drugą opcję. Zatem metodą dedukcji można stwierdzić że 8,5x45 też się nadają. Mają nawet przewagę leciutką jeżeli chodzi o źrenice wyjściową bo jest większa od 8x40 i 10x50 co sprzyja nocnym obserwacjom. Pozdro.
Czytałem opis w którym autor chwalił szczególnie widok komety przez Swift Optics 8.5x44ED, a miał jeszcze pod ręką niezłą 70. Dobra 8,5x44 z racji pola może okazać się lepszą przeglądówką niż 10x50 IMHO, a i w 8,5x obraz stabilniejszy niż w 10x.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Lip, 2010
Tylko to są sprzęty dla koneserów takich co lubią ciepłą wódkę i szampana z kiełbasą. Dobre, podobne i 2 krotnie tańsze będą binetki 8x42
O Dirty wysoko mierzy....
Pytanie jest do Redaktorów portalu, tych którzy testują lornetki stąd do nich pytanie. Przy okazji równocześnie pytanie do użytkowników. I to właśnie od Redaktorów optyczne pl zależy w głównej mierze co i kiedy będą mogli przetestować (gdy wpadnie im coś w ręce), co zostanie podane zainteresowanym do wiadomości. Moje zainteresowanie sprzętem 8.5x45 jest ze względu na chęć posiadania takiej lornetki (z racji możliwości użycia również w nocy).
Zastanawiam się nad DOT 8.5x45.
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Lip, 2010
Nie wiem czy dachówki są dobre na noc. Nie podoba się mi ona. Dystorsja to coś od czego możesz stracić równowagę, a ona ma taką wadę. Jak sam nie sprawdzisz to my ci nie powiemy chyba czy to nie byłby zły dla ciebie wybór.
W sumie różnicy pomiędzy porro a dachowym systemem dużej nie ma choć wiadomo że porro jest wydajniejsza. Różnicę robi średnica obiektywu którą zbiera się w nocy światło, i czy to porro czy dachówka to przy 50 różnic nadzwyczajnych nie będzie.
Pytanie jest inne - jak duża różnica będzie pomiędzy 45 a 50 jeżeli chodzi o jasność. Powalająca czy niewielka mając na uwadze jeszcze własności optyczne każdej z nich (t.j. super 45 od przeciętnej 50)
Dirty [Usunięty]
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010
Różnica będzie spora, zakładając że porównujemy lornetki podobnej klasy, a różnica między porro i dachówką też będzie zauważalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15