Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A500, Nikon D5000 czy Sony NEX-3
Autor Wiadomość
Castiel
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   Sony A500, Nikon D5000 czy Sony NEX-3

Witam,

Nie myślałem że zakup aparatu będzie tak trudny więc proszę o poradę. Pragnę zakupić coś z 3 aparatów z tematu. Aparat będzie mi służyć do różne rodzaju zdjęć (jestem początkujący) plener, portrety, obiekty we wewnątrz budynków itp. Który aparat polecacie i z jakim obiektywem kupić czy np. Nex na początku z 18-55 później dokupić 18-200 jak wyjdzie. Do czego możne mi się przydać stało ogniskowy 16mm obiektyw ? Czy warto kupować ten aparat z dwoma obiektywami? Jeżeli chodzi o A500 to myślałem albo sigma 18-200 albo dwa obiektywy 18-55 i 55-200 sony. Nikon (wszyscy polecają) dwa obiektywy 18-55 i 55-200 czy na początek starczy 18-105VR ?Kwota wiadomo jak najniższa:) Ale do 3000max optymalnie do 2500zł.

dzięki za pomoc
pozdrawiam

Reklama

k33l 
Bywalec

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

Może Pentax K-x w dualkicie? Zmieścisz się w cenie do 3000zł a nawet i mniej jak poszukasz na ceneo.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie ma kolegi hijaxpl, więc nie bardzo ma kto polecić zestaw marzeń: D5k+18-105 :mrgreen:
Ja bym wział A550 lub w/w zestaw.

FuzBal 
Rozmowny

do 2.5tys idealnie pasuje pentax k-x ;]

MM 
GORSZY SORT POLAKA

MC napisał/a:
Nie ma kolegi hijaxpl, więc nie bardzo ma kto polecić zestaw marzeń: D5k+18-105 :mrgreen:

Ja zestaw Nikona polecę z zamkniętymi oczami. Za moją namową kupiło go wielu moich znajomych. Warunek to minimum szkło 18-105 VR lub lepsze (np. 16-85 VR).
Dualkity to w każdym systemie tak naprawdę szajskity i nikomu kogo lubię czegoś takiego nie wcisnę. Zestaw S z takimi dwoma "obiektywami" jest godny co najwyżej xxx - takie oszołomy będą do siebie idealnie pasować :razz:

Drogi MM, choć zgadzam się co do tego co napisałeś, to muszę wymoderować, gdyż nie chcemy polityki na tym forum. Kropka.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 27 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Szabla 
Rozmowny

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

MM, w sprawie lustrzanek Sony wypowiadasz się dokładnie w stylu xxx, a Twoja stopka potwierdza ten rodzaj oszołomstwa. :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To że hijaxa nie ma nie znaczy że D5000+18-105VR nie jest już świetnym wyborem :D
Porównując A500 i D5000 wybrałbym Nikona, nie tylko dzięki kitowcowi, ale jak kogoś interesuje AF w LV - to jest jeden jedyny powód, który skłoniłby mnie ku Sony.
Natomiast NEX - to temat rzeka - tego trzeba dotknąć żeby zrozumieć że to nie to :)
Polecam sklep i podłączenie czegoś większego od naleśnika... który w wydaniu w Sony wygląda jak krokiet... NEX - tylko dla osób które od aparatu oczekują tylko posiadania spustu migawki...

Szabla 
Rozmowny

...i jakości obrazu takiej jak w lustrzance. Ale bez lustra. :-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

Szabla napisał/a:
...i jakości obrazu takiej jak w lustrzance. Ale bez lustra. :-)

Użycie "i" jest lekkim nadużyciem w tym przypadku... Bo NEXa można używać TYLKO dla jakości obrazowania..

P.S.
No i panoram 3d :D

Szabla 
Rozmowny

NEX nie posiada mniej funkcji od A500 (ma ich więcej). Wolniej się ich używa,ale z założenia to nie jest sprzęt dla reporterów.
Fotografowanie lustrzanką jest zupełnie inne niż NEXem, chociaż samych zdjęć się nie rozróżni.

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

Zupełnie nie rozumiem dlaczego tyle osób jest tak krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do aparatów marki Sony, moim zdaniem zupełnie niesłusznie. Jeśli o mnie chodzi to z mojej pięćsetki jestem naprawdę bardzo zadowolony, ma dosyć szybki i celny AF, ładnie odwzorowuje kolory, do ISO 1600 praktycznie brak szumów. Aparat ergonomiczny i wygodny - dobrze leży w ręku. Odchylany LCD bardzo przydatny szczególnie kiedy chcemy zrobić zdjęcie z nad głowy lub z perspektywy żaby, no i wreszcie "last but not least" podgląd obrazu na LCD i robienie zdjęć w trybie LV z szybkim AF gdzie obraz oglądamy z dodatkowej matrycy w oparciu o detekcje fazy czego nie ma w innyh systemach. Według mnie w podobnej klasie cenowej Sony A500 wcale nie odstaje od aparatów Canona, Pentaxa czy Nikona tak jak się to niektórym wydaje, a pod wieloma względami jest od nich nawet lepszy.

RB 

bluebird napisał/a:
Zupełnie nie rozumiem dlaczego tyle osób jest tak krytycznie nastawionych czy wręcz uprzedzonych do aparatów marki Sony, moim zdaniem zupełnie niesłusznie.

ze względów historycznych (czy zasadnych to inna sprawa) oraz z braku pewnych segmentów rynku w ofercie tej firmy

mavierk 
never knows best

MM napisał/a:
Ja zestaw Nikona polecę z zamkniętymi oczami. Za moją namową kupiło go wielu moich znajomych. Warunek to minimum szkło 18-105 VR lub lepsze (np. 16-85 VR).
Dualkity to w każdym systemie tak naprawdę szajskity i nikomu kogo lubię czegoś takiego nie wcisnę. Zestaw S z takimi dwoma "obiektywami" jest godny co najwyżej XXX - takie oszołomy będą do siebie idealnie pasować :razz:
hehe, a ja wziąłem ten zestaw do ręki i nigdy już więcej nie polecę - mam w nosie 'ostrość' i 'zakres',
już wolałbym 18-70/3.5-4.5 który jest
ostrzejszy,
szybszy,
mniejszy,
lżejszy
i solidniejszy.
18-105VR trzyma się tragicznie z d5k i chciałbym przeprosić wszystkich, którym polecałem ten zestaw, bo teraz musicie się męczyć z złapaniem jedną ręką czegoś, co powinno trzymać się bez problemów (z 18-70 np.).

A co do tematu... ja bym wziął NEXa, skoro szumi wg testów mniej, niż d300s a do tego zabierzesz go wszędzie :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mavierk napisał/a:
A co do tematu... ja bym wziął NEXa,

Tym bardziej, że...
mavierk napisał/a:
18-105VR trzyma się tragicznie z d5k i chciałbym przeprosić wszystkich, którym polecałem ten zestaw, bo teraz musicie się męczyć z złapaniem jedną ręką czegoś, co powinno trzymać się bez problemów (z 18-70 np.).

... zatem masz już praktykę w trzymaniu tak dziwnych konstrukcji. Przy okazji chciałbym wspomnieć, że D5000 ma w sumie gripa :D

mavierk 
never knows best

NEX też ma gripa i za 1700zł masz coś, co trzymać się będzie wygodnie nawet w dwóch palcach.

Nie mówię, że d5000 nie ma gripa, tylko, że ten aparat jest bardzo niewygodny z 18-105VR, z 35G było już na prawdę wygodnie, ale 18-105 jest za ciężkie imo :)

Odpowiedz do tematu