Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Lip, 2007 Mam 70-300VR i...
No właśnie... mam to szkiełko, 300mm używam tylko po to, żeby mieć większą głębie... ogólnie szkiełko super, tylko ten bokeh... brzydki po prostu i... zastanawiam się nad zamianą na coś jaśniejszego, co nie koniecznie musi kryć pełną klatkę... konkretnie myślałem nad Tokiną 50-135, wiem, że ogniskowych dużo mniej, ale mimo wszystko ostrość od pełnej dziury + 2.8 i... ogniskowe w zupełności mi wystarczające (jak teraz na to patrze...). Wiem, że z nikkora nie wycisnąlem jeszcze nawet 30% możliwości, jednakże mimo tej pierwszej nieskrywanej radości wynikającej ze stabilizacji itp. brakuje mi światła (co za tym idzie płytszej głębi)... czy to aby czasem nie jest wyrzucenie kilkuset zł w błoto?
Mavierk - trochę dziwne jest twoje postawienie szkła 70-300 obok 50-135. Przecież są one do całkiem innych celow. Odnośnie bokehu, to nie jest taki beznadziejny, jak to sugerujesz. Mam to szkiełko i po porównaniu powiem ci, że do beznadziejności jeszcze mu brakuje. Pokazałbym ci starego Tamrona 75-300, to byś zobaczył beznadziejny bokeh.
Jeśli wystarczyłyby ci ogniskowe 50-135, to rzeczywiście błędem było kupno tego Nikkora.
Ja go używam do ptaków i jestem na razie zadowolony.
Jak chcesz ładnie rozmyte tło to.... a to masz pecha, kupiłeś Nikona... w Canonie to jest kilka fajnych szkiełek
No dobra, ja do plenerów dla rozmywania planów pożyczam 70-200/4, ale tęsknię do jaśniejszej wersji. Fajnie też wychodzi 85/1.8, na cropie to już się małe tele z tego robi. Jak tylko bokeh to jasna średnio długa stałka lub 70-200/2.8
według mnie to szkło nikona jest jednym z lepszych jakie wyszło z tego "domu" bynajmniej cieszy sie powodzeniem u fotografów których znam i którzy na nim robią. a co do Tokiny robie często na 80-200 manualnym zakres bardzo malutki ale za to głębia światło jest cudowne nie znam za bardzo tego obiektywu na który chcesz sie przeżucić ale jeżel;i wydałes przeszło ponad 2000 na tego nikkora to nie odstawiaj go i wykorzystaj jego potencajł jaki dali mu ojcowie. Pozdrawiam
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 24 Lip, 2007
Tak, kurka, siedze tylko i pytam, na co zmienić, zamiast wyjść na spacer i focić... jestem głupi i tyle
patrząc na wypowiedzi MM to tylko jedno moge powiedziec zagorzały i slepy canon, aż zle sie robi
Sam chyba jestes ślepy. Nie wiesz kiedy sobie człowiek jaja robi? Więcej luzu i patrz na emotikonki kolego.
Ja tylko Sony nie lubię i wcale tego nie ukrywam
moze i nie wiem kiedy zartujesz a kiedy nie ale co do sony to sie z tobą z godze jedynie co mają dobre to chyba sprzed car audio bo bije w testach na łeb i szyje innych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13