Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam (bardzo) taniego aparatu.. Bawię się troszkę fotografią, mam Nikona D80. Jednak za niedługo wyjeżdżam na wakacje i szukam czegoś kieszonkowego - o ile nikona mogę wziąć na wycieczkę, o tyle taką 'małpkę' wrzucę sobie do kieszeni i mogę z nią iść na plażę... Wiadomo o co chodzi
W każdym razie jaki polecacie tani aparacik, do powiedzmy (+-) 300zł? Pomijam przywiązanie do marki (Nikon), może być coś innego Niestety z kompaktów wypadlem kilka lat temu, więc nawet nie wiem co obecnie jest na rynku (a przejrzenie Allegro i innych nokautów nic mi nie powiedziało - nazwy modeli nic mi nie mówią..).
Oczywiście sam też przejrzę, poczytam na optycznym.pl testy i opinie tych modeli, ale może ktoś ma jakiś pomysł
Jakość zdjęć z tych aparatów jest praktycznie identyczna więc na to bym nie patrzył. Podobnie wymiary i związany z tym sposób zasilania (baterie AA) jest zasadniczo niezmienny od kilku lat, a ostatnie konstrukcje też nie różnią się pod względem ilości zdjęć na jednym komplecie. Najistotniejsze różnice występują pod względem szybkości działania, komfortu obsługi (ekran, przyciski) i ilości opcji w menu. A to chyba najlepiej sprawdzić namacalnie w sklepie.
W tej cenie masz następujące modele:
- Fuji AV100 - 12M, 3x (32-96), ekran 2,7''
- Fuji A235 - poprzednik powyższego aparatu, za to z ekranem 3''
- Fuji AX200 - 12M, 5x (28-140), ekran 2,7''
- Pentax E90 - na moją głowę jest to to samo co AV100 tylko z softem Pentaxa
- Nikon L22 - 12M, 3,6x (37-133), ekran 3''
Cała stawka powyżej posiada oczywiście czegoś takiego jak tryb manualny, nie pozwala także na ingerencje w stopień wyostrzania i kontrast, tryb pomiaru ekspozycji i pracy AF oraz L22 nie pozwala na wymuszenie ISO (ale na szczęście automatyka nie przesadza z tym).
Oprócz tych modeli są jeszcze Kodaki C142 i C182, ale to chyba tylko jeśli się lubi tą firmę, oraz Canony A490/495 za w sumie chorrendalną cenę. Pomijam tu BenQ, Praktiki itd bo jakoś mnie nie przekonują, oraz Samsungi bo nie podobają mi się.
Sony oferuje model S2100, Olympus model FE-47, są niby "ciut" lepsze od tych najbardziej podstawowych małpek ale szczerze to nie przyglądałem się czym się różnią.
Do takiego okazjonalnego pstrykania może warto aparat z wbudowanym akumulatorem? Wtedy do wyboru jest Fuji Z35 i Nikon S220.
Co do konkretnego wyboru to szukaj testów w internecie, pooglądaj sample, i jak masz czas wybierz się do sklepu i pooglądaj. Co do polecania czegoś konkretnego to tylko na zasadzie "to się lubi co się ma", bo tak naprawdę różnice są marginalne. Osobiście kupiłem sobie niedawno Fuji A235 (dlatego trochę obczajałem wybór już wcześniej) i jestem zadowolony, co najbardziej mnie drażni to brak możliwości ustawienia kompresji "fine" dla trybu 3:2, oraz wyświetlacz z ciut za dużym kontrastem.
Dzięki za opinie.. Przeanalizowałem wszystko i optymalnym dla mnie aparatem będzie Nikon L21. Wprawdzie poniżej 10mpx, ale:
1. Najtańszy - zestaw z kartą 4gb + futerał kupię za niecałe 300 pln
2. Jest dostępny od ręki w sklepie niedaleko mnie (przez weekend się wybiorę zobaczyć)
3. Nie patrzę na aparaty z akumulatorem - mam całe stado akumulatorków AA
Jeszcze zobaczę w sklepie, ale prawdopodobnie będzie ten Nikon
PS. L22 niestety droższy o 100pln, a odkładam jeszcze na lampę SB-600, więc oszczędnie
L21 ma starszą matrycę 1/2,5 i dość wąski "szeroki kąt" (coś koło 40 mm), ale podobno dzięki temu te obiektywy mają mniejsze problemy z dystorsją. Jednak nikt testów nie robił, a pozatym i tak we wszystkich tych aparatach zdjęcia są "prostowane" przez elektronikę.
L22 na allegro o ile pamiętam koło 270 zł już były
Faktycznie internet milczy na jego temat. To jest nowsza wersja C182, który raczej nienajgorsze opinie zbierał. Jakość zdjęć będzie taka sama jak w całej reszcie, nawet obiektyw identyczny jak w Fuji i Pentaxie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9