Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 16 Sie, 2010 zestaw 50D i 17-55 czy coś innego?
proszę o rozwianie wątpliwości...
Kwoty do wydania na zestaw: aparat (do ok 3350zł) oraz obiektyw (do ok 3450zł).
Znajoma poprosiła o poradę . Amatorka, zestaw ma być do wszystkiego czyli od portrecików po drzewka( wiem że nie lubicie tego określenia ) , wykorzystywany będzie też w firmie zajmującej się dekoratorstwem (więc wnętrza, jakieś sale, zbliżenia elementów do dekorowania...)
Doradziłem Canona 50D i C 17-55. Do tego najpewniej Hoya HMC UV-0, może jakieś inne ...... jak torba itp...
Macie może jakieś inne propozycje? Canon o tyle mi pasuje bo mam 400D i C50 1.8 więc będę mógł sobie coś pożyczać w przyszłości
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 Re: zestaw 50D i 17-55 czy coś innego?
Tutejszyn napisał/a:
A córce pod choinkę pewnie kupujesz elektronarzędzia. Tak to jest z tym doradzaniem, ze doradzamy najczęściej pod siebie.
Nic nie wiem o Twojej znajomej, oprócz tego, że chce fotografować wszystko.
1. no bez przesady...
2. I nic więcej się nie dowiesz...zresztą tak jak i ja nic więcej się nie dowiedziałem, numeru tel nie podam przecież , napisałem że do wszystkiego czyli widoczki, portreciki i te sprawy i już. Zaznaczyłem też w jakich warunkach zawodowych będzie wykorzystywany.
Gro osób/amatorów tak naprawdę na samym początku foci co się da i taka jest prawda.
Sajgon no nad tym 550D też się zastanawiałem... czytałem test ale nic nie wywnioskowałem hehe... Znaczy co lepsze czy 50D czy 550D
myślałem też o Canon 15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM ale może w tych pomieszczeniach będzie za ciemno Akurat z ceną to pasuje ten 17-55 więc ta różnica to nie problem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010
Panowie nie rozumiem was, zestaw bardzo dobry ..........ktoś ma coś do zarzucenia - to może konkretnie, ja chętnie podyskutuje...
sle, z tego co widzę to ty szukasz kombajnu, nie ma takiego obiektywu, który w przyzwoity sposób będzie się nadawał do tych wszystkich zastosowań, może najbliżej jest stara sigma 17-70 bo ma namiastkę macro 1:2.3 ...............ale portret, drzewka(krajobraz chyba masz na myśli), foto detali i jeszcze szeroki kąt do fotografii wnętrz to w jednym szkiełku nie znajdziesz.
Proponuje, zebyś wyjaśnił koleżance, ze do tego potrzeba parę słoików, 17-55IS to świetne szkło ale ze skalą odwzorowania bliską 1:6 z "detalami" nie powalczysz.....no i w ciasnych pomieszczeniach 17mm z przodu może być za mało......proponuje trzeźwo podejść do tematu ........ale zestaw jak najbardziej dobry.
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 Re: zestaw 50D i 17-55 czy coś innego?
sle napisał/a:
...I nic więcej się nie dowiesz...[...] numeru tel nie podam przecież
Chodziło mi o to, że nie mam bladego pojecia, czy ustawienie aparatu w preselekcji czasu, gdy jest ciemniej, a nie chcemy (albo nie mozemy) błyskać lampą, czy to zadanie nie będzie kompletnie niezrozumiałe dla Twojej znajomej. Moja znajoma im trudniejsze warunki tym bardziej polega na automatyce. W efekcie psuje ujęcia. To po trosze moja wina, bo to ja jej poradziłem co ma kupić.
Dlatego powiedziałem, że nic nie wiem o Twojej znajomej. Czy technika ją onieśmiela, czy wręcz przeciwnie i po miesiącu bedzie udzielała Ci rad w kwestii obsługi sprzętu.
sle [Usunięty]
kozidron, z tymi detalami to nie myślałem aż o makro, nie aż takie zbliżenia będą potrzebne, raczej jakiś bukiet całościowo, jakieś świeczniki na stole, a nie np jeden płatek róży ... sorki źle to określiłem może. Tak więc potrzeby makro nie ma.
tak o krajobrazie mówiłem
nie ma na razie szans na więcej obiektywów
Tutejszyn, powtarzam, że ona amatorka... pewnie się z czasem czegoś nauczy
Doradziłem jej Panasonica Lumixa G1. Teraz nie wiem co mógłbym jej doradzić. Percepcja kazdego jest inna i czasem coś prostego dla nas jest kulą u nogi dla kogoś innego.
Zaletą są dobre zdjęcia wadą niewykorzystany potencjał. Cóż mozna jeszcze dodać..
sle [Usunięty]
no tak z tym nigdy nie wiadomo...
sugerowałem jej ostatnio coś może Canona G i tego typu ale ma być lustrzanka i tyle
Znajoma poprosiła o poradę . Amatorka, zestaw ma być do wszystkiego czyli od portrecików po drzewka( wiem że nie lubicie tego określenia ) , wykorzystywany będzie też w firmie zajmującej się dekoratorstwem (więc wnętrza, jakieś sale, zbliżenia elementów do dekorowania...)
Doradziłem Canona 50D i C 17-55.
Do tego, co napisałeś według mnie lepszym, a na pewno bardziej uniwersalnym rozwiązanie będzie zestaw 50D z 15-85 IS USM. Owszem ciemniejszy, ale sporego wnętrza na f/2.8 aby ostrość nie była tylko na fragmencie, to ja raczej nie widzę; i tak trzeba domknąć do f/4, czy f/5.6.
Do portretu 17-55 @55mm i f/2.8 raczej słabo z ostrością i tu też wolałbym mieć 15-85 z węższym kątem @85mm nawet z f/5.6
Ponadto 2 mm szerzej we wnętrzach to całkiem sporo.
Oczywiście do tego wszystkiego statyw niezbędny.
kozidron [Usunięty]
Zestaw jest dobry, nie rozumiem po co takie wątpliwości.
sle napisał/a:
ale ma być lustrzanka i tyle
gdyby to był 50D+kit to mozna by rzec- przerost formy nad treścią a tak można najwyżej przypuszczać, że zestaw ten długo nie będzie ograniczał twojej koleżanki.
Wątpliwości biorą się stąd bo tak naprawdę to nasz wybór i nasza odpowiedzialność, a tutaj C 50D wcale nie wydaje mi się dobrym wyborem. Ten aparat jest zwyczajnie za wielki.
sle [Usunięty]
to jakie są mniejsze? 550D?
Przyglądam się też wątkowi gdzie ktoś ma dylemat czy xxxD czy może ten 50D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9