Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomocy Coś na temat lornetki Zeiss Ikon 10x40 Vergutet optic
Autor Wiadomość
tashunga
Nowy

Wysłany: Nie 22 Lip, 2007   Pomocy Coś na temat lornetki Zeiss Ikon 10x40 Vergutet optic

Ostatnio zakupiłem na allegro lornetkę Zeiss Ikon 10x40 Vergutet optic, jestem miłośnikiem tej firmy. Lornetka został kupiona na aukcji, została przywieziona z Wenecji (według sprzedającego) Szukałem info w necie ale bez rezultatu. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, stronki, większą wiedzę to proszę o kontakt. Według mojej wiedzy ma uszlachetnioną optykę, posiadam także w swoich zbiorach lornetki Carl Zeiss Jena. Obraz jest porównywalny. Lornetka waży około 0,5 kg, jest lekka, końcówki gumowane, za wszelkie info będę bardzo zobowiązany.

http://www.allegro.pl/item210557323_210557323.html

Pozdrawiam

Reklama

siobak 
Początkujący

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012   

podłącze się pod temat
jako laik znający jedynie podstawy
tematyki lornetek ,jestem w posiadaniu
lornetki o nazwie ORPHEUS OPTIK VergÜtet 8-30 7,5*
.......tak jak kolega, szukałem w necie i za wiele nie znalazłem,

czy to faktycznie sprzęt firmy- Zeiss Ikon ?
czy ten model jest godny posiadania i przedstawia w sobie jakąs wartość?

Schowek01.jpg
Plik ściągnięto 4585 raz(y) 33,93 KB

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

Kiedyś miałem Lornetkę Vergutet optic 16x50 produkcji niemieckiej - nic o Zeissie na obudowie nie było.

siobak 
Początkujący

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

A mógłby mi ktoś polecić jakiegoś rodzynka za 150 :-) )
wiem ,temat jak rzeka i wiele osób szuka tego co ja
i oczywiście ..........nie za tą cene

szturmuje neta od dwóch tygodni ,czytam i czytam ..........
i i tyle mam w głowie że już.... ,nic nie wiem
jedni chwalą daną markę a zaraz czytam ze to chłam
kup to.... kup tamto.... to lepsze..... to gorsze.
i tylko dozbieraj ,dołóż , pożycz....... itd
ja szukam tylko konkretnej rady do obserwacji naziemnej
zależy mi tylko na jakości obrazu
wybrałem...

ruska klasyka- kontra lidl
tento 10-50 lub 12-40
brasser 8-40 lub 10-50

brasser-- niebieskawa jasna barwa ,bardzo dobra optyka jak za tą cene, przekłamanie przybliżenia o kilka %,szkło bak4,
tento-- żólte tło, jedni piszą ze szkło do 1991 ma zeeissa,dobra ostrość i szerokokątność.
zbliżenie też przekłamane

chyba ze ktoś ma jakies konkretne propozycje

szukam do obserwacji naziemnych wybrałem tento lub brassera

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Wto 06 Mar, 2012   

siobak napisał/a:
brasser-- niebieskawa jasna barwa ,bardzo dobra optyka jak za tą cene, przekłamanie przybliżenia o kilka %,szkło bak4,
tento-- żólte tło, jedni piszą ze szkło do 1991 ma zeeissa,dobra ostrość i szerokokątność.
zbliżenie też przekłamane

Trochę to OT, ale skoro pytasz, to polecam Bressera. Mam już od ok. 2,5 roku i nie rozleciała się. Tu coś o niej napisałem.
http://www.optyczne.pl/34...a_lornetki.html

siobak 
Początkujący

a może BPC2 7x50
ma chyba prawie to samo
tylko to pewnie kosztuje coś z 200 zł
a czym w praktyce różni się brasser 7*50 od 15*50 oprócz przybliżenia ,jasności ,kontrastu

jaqb 
Rozmowny

BPC2 7x50 mam i polecam :) Najlepsza rosjanka (nie licząc dużych) IMHO. Machanika lata świetlne przed chinkami. Kiedyś popełniłem coś takiego: http://astropolis.pl/topi...ponski-no-name/
Może się przyda :)

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sro 07 Mar, 2012   

Moim zdaniem najlepsza rosyjska lornetka to dachówka BKFC 7x35 FOTON, ale jej cena to znacznie więcej niż 150 zł.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

jaqb napisał/a:
BPC2 7x50 mam i polecam :) Najlepsza rosjanka (nie licząc dużych) IMHO. Machanika lata świetlne przed chinkami. Kiedyś popełniłem coś takiego: http://astropolis.pl/topi...ponski-no-name/
Może się przyda :)

.......owszem,o ile komuś odpowiada 7x z aperturą armaty.

siobak 
Początkujący

a jaki pierwszy wypust lornetek bpc był pierwszy
tento bekut sotem kronos
ponoć powojenna współpraca ze szkłami zeissa do 1989
była opisana numerycznie, w końcówkach nr fabrycznych
ma ktoś może z tych lat
numer swojej bpc ? interesuje mnie jak on wygląda.
ponoć też szkła miały inną barwe -miodowo niebieskawo czerwone -
podobnego coś jak w olimpijce z 1980

[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 20:17 ]
no dobra ......już nie będę nikogo męczył............ tylko ostatnie pytanie
napaliłem sie na bpc2 7 50 -wychwaloną na rankingach i testach
http://www.optyczne.pl/48...a_lornetki.html
jest wiele 7 50
mógłby ktoś pokazać fotki tej wychwalonej perełki nie chciałbym kupić czegoś innego
są to ponoć lata 70 z zielonymi szkłami
na lornetce oprócz BPC-2 7*50 jest jeszcze opis jakiś szczególny ?

Odpowiedz do tematu