Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szumy w 50D
Autor Wiadomość
pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   Szumy w 50D

Od pewnego czasy przymierzam się do wymiany body a ponieważ ceny 50D ostro poszybowały w dół, mój wybór padł właśnie na niego. Miałem jakiś czas temu okazję pstryknąć parę fotek tym aparatem i... niemiłe rozczarowanie. Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy... Wcześniej robiłem kilka zdjęć Canonem 7D i przy ISO 2000 I 3200 szumy są niemal niewidoczne. Moje pytanie brzmi - czy to 50D jest tak słaby czy może 7D tak dobry, bo prawdę mówiąc moje poczciwe 350D ma zauważalnie mniejsze szumy na ISO 1600 :P Fotki w 50D były wykonane w RAW natomiast w 7D w JPG (nie umiałem ustawić RAW) Może wypowie się jakiś właściciel 50D lub 7D ?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010   

pitras napisał/a:
Fotki w 50D były wykonane w RAW
Może słabo wywołałeś tego RAW-a?... :razz:

komor 
Moderator

Na cropie 1:1 szumy są wyraźniejsze na 50D niż na 40D, ale w warunkach realnych, czyli uwzględniając ilość pikseli jest co najmniej nie gorzej. Na pewno nie ma dramatu, a opinia:
pitras napisał/a:
Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy... Wcześniej robiłem kilka zdjęć Canonem 7D i przy ISO 2000 I 3200 szumy są niemal niewidoczne.

…moim zdaniem jest mylna gdyż:
pitras napisał/a:
Fotki w 50D były wykonane w RAW natomiast w 7D w JPG

…i pewnie było ustawione domyślne odszumianie w puszce, a przy wywoływaniu RAW-ów odszumiania nie było. W każdym razie na ISO 200 szumu raczej nie ma, chyba że zaczniesz wyciągać cienie o 2 EV to wtedy owszem.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

jaad75 napisał/a:
pitras napisał/a:
Fotki w 50D były wykonane w RAW
Może słabo wywołałeś tego RAW-a?... :razz:

Widać nawet na podglądzie w DPP przed wywołaniem RAW

dr11 
Optyczny

pitras, może Highlight Tone Priority miałeś włączone, wtedy potrafi trochę mocniej pośnieżyć w cieniach.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

dr11 napisał/a:
pitras, może Highlight Tone Priority miałeś włączone, wtedy potrafi trochę mocniej pośnieżyć w cieniach.

Prawdę mówiąc pierwszy raz miałem tą puszkę w rękach i nie bardzo wiedziałem co i jak ustawić w MENU, wszystko szło na ustawieniach domyślnych, lub takich na jakie zostały przez kogoś zmienione. Spróbuję umieścić RAW na jakimś serwerze to podam linka
EDIT:
W EXIF jest zapisane Highlight tone priority 1:Enable

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

pitras napisał/a:
Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy...

To już raczej skutek choroby wywołanej czytaniem testów.
Jedyna terapia to poczytać forum pentaxa. Tam piszą, że canony nie szumią nigdy - nawet na 6400 iso.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Euzebiusz napisał/a:
pitras napisał/a:
Przy ISO 200 widoczne są paskudne kolorowe szumy...

Tam piszą, że canony nie szumią nigdy - nawet na 6400 iso.

:mrgreen: :wink: :lol: :cool:

dr11 
Optyczny

pitras napisał/a:
No to test do powtórki, tym razem z wyłączonym :) http://www.dpreview.com/r...s50d/page20.asp

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

dr11 napisał/a:
pitras napisał/a:
No to test do powtórki, tym razem z wyłączonym :)

Czy włączenie tej opcji tak bardzo wpływa na pojawienie się szumów ?

test.jpg
Tak to mniej więcej wygląda, crop 1:1
Plik ściągnięto 8376 raz(y) 87,25 KB

dr11 
Optyczny

pitras, dość znacznie. Gdy włączone jest HTP, to minimalne ISO z jakim zrobisz zdjęcie to 200. Ale to taki trik, bo tak naprawdę fota jest robiona na ISO100 i podbijana o 1EV z wyłączeniem dużych jasności (dlatego można zyskać więcej detali w światłach). Powoduje to degradację obrazu w cieniach.
Ekstremalne męczenie cieni w 5DmkII: http://www.cinema5d.com/v...&st=0&sk=t&sd=a

pitras napisał/a:
No to nieźle, jak na 1:1 ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

pitras, moze ze strachu przed konkurencja w kadrze tak szumi...

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

dr11 napisał/a:
pitras...Gdy włączone jest HTP, to minimalne ISO z jakim zrobisz zdjęcie to 200....

A więc dlatego nie udało mi się ustawić nic poniżej 200 :D

dr11 napisał/a:
pitras
pitras napisał/a:
No to nieźle, jak na 1:1 ;)

Wydawało mi się, że raczej kiepsko :)

dr11 
Optyczny

Kiepskie to było oświetlenie, jarzeniówki nie lubią się z pewnymi barwami, bo mają spektrum pocięte. Wyłącz HTP i zapraszamy ponownie :P

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

pitras napisał/a:
Może wypowie się jakiś właściciel 50D
Jako były mogę powiedzieć, że 50D takiego szumu nie ma nawet na ISO 1600.

Odpowiedz do tematu