Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon d80 vs sony a450
Autor Wiadomość
evelinkaaa 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2010   nikon d80 vs sony a450

Witam sedecznie,

przybywam do Was z wielką nadzieją, że pomożecie rozwikłać mój problem.
Mianowicie, od dłuższego czasu mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę. Po przeczytaniu wielu recenzji, artykułów i opinii osób prywatnych postanowiłam, że kupię używanego nikona d80, a po jakimś czasie dokupię sobie wymarzony obiektyw nikkor 50mm f/1.4

Moim celem w fotografii będą portrety i to na nich najbardziej chciałabym się skupić. Miałam w dłoni nikona d80 i bardzo spodobał mi się wizualnie. Do canonów się nie przekonałam dlatego cały czas obstawiałam przy danym nikonie. Aż tu dzisiaj patrzę na gazetkę promocyjną Media Markt i widzę sony Alfę 450 w promocji po 1600zł i powstał wielki mętlik, czy nie lepiej kupić nowy aparat z całkiem fajnymi parametrami niż kilkuletni d80? Ten sony nie podoba mi się wizualnie tak jak nikon, w którym się zakochałam, ale nie wiem czy nie lepiej użyć rozsądku i wziąć za tą samą cenę coś nowego.

Co sądzicie? Proszę o poważne i uargumentowane wypowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2010   

No cóż z marzeniami się nie dyskutuje.
Ale : D80 to matryca CCD - jeśli zostaniesz na ISO100 lub ISO200 to będziesz miała świetne efekty. Jeśli będziesz chciała wyżej - to nie bardzo. Szczególnie, że w d80 to ta matryca może była fajnie oprogramowana - ale jak na 4 lata wstecz.
Jeśłi chodzi o Sony 450 to na ISO100 aby dostać zdjecia podobne do tych z d80 bedziesz sie musiała trochę w RAWie pobawić. Ale od 400 w górę to nie ma porównania... i alfa tu wygrywa.
A poza tym D80 to kawał normalnego starej dobrej daty aparatu fotograficznego: ma dwa kółka, pentapryzmatyczny wizjer, podgląd głębi ostrości (tyle, że przy wizjerach aparatów APS-C i tak mało w nich widać), podnoszenie lustra, duzy i wygodny zakres kompensacji ekspozycji (+/- 5 EV)
alfa ma wizjer jednak nieco słabszy, w modzie M (Ręczne ustawianie wszystkiech parametrów ekspozycji) musisz wiedzieć co nacisnać aby kółko raz regulowało migawkę a raz przysłonę, pogdlądu GO nie ma (Z drugiej strony w obu aparatach zawsze możesz to ocenić post factum na ekranie, tyle, ze nie zawsze poprawisz... - w Nikonie możesz spróbować zobaczyć to przed zrobieniem zdjecia), lustra nie podniesiesz przed zrobieniem fotki w ogóle, a ekspozycję będziesz mogła kompensować tylko w zakresie +/- 2 EV co wcale nierzadko jest niewystarczajace i wtedy chce sie użyć trybu M... ale jest jedno kółko i trzba wiedzieć co nacisnać...

D80 to kawał dobrego aparatu takiego jak IMO aparat być powinien z dość archaiczną matrycą (do krajobrazówki jednak moim zdaniem świetną!). A450 to produkt okrojony (ale z drugiej strony niekoniecznie będziesz potrzebowała tych ficzerów, których alfa nie ma), ale z nowsza i całkiem dobra matrycą. No i d80 to byłby second-hand...

Obiektywy tu i tam znajdziesz godne.

kozidron
[Usunięty]

generalnie to się z Tobą RB zgodzę, tylko nie nazwałbym "tego okrojenia w stosunku do D80" ficzerami.

evelinkaaa napisał/a:
Aż tu dzisiaj patrzę na gazetkę promocyjną Media Markt i widzę sony Alfę 450 w promocji po 1600zł i powstał wielki mętlik, czy nie lepiej kupić nowy aparat z całkiem fajnymi parametrami niż kilkuletni d80?

evelinkaaa, mętlik z powodu A450 :shock: jeżeli w przyszłości chcesz się zająć portretami to wybieraj pod kątem szkła /optyka, cena/. Zdecyduj się najpierw co będzie się działo po zakupie 50/1.4 czy przypadkiem nie "zapragniesz mieć 85tki. Pooglądaj w sieci zdjęcia i zorientuj się jak wygląda cena takiej 85/1.8 w obu systemach a przede wszystkim kuknij sobie na sample.
Forum wszystkiego za Ciebie nie może zrobić :wink:

zentaurus 
Rozmowny

Według mnie lepiej kupić Sony A450 z dwuletnią gwarancją niż Nikona D80 który ma swoje lata świetności za sobą(co prawda to nadal dobry aparat ale matryca CCD ma swoje ograniczenia na wyższych ISO). 50/1,4 w obu systemach są podobnej jakości i podobnej cenie. Do Sony "wyszła" nowa budżetowa portretówka 85/2,8 za ok. 800zł i niedługo pojawi się także Sigma 85/1,4. Można też pomyśleć o manualnym Samyangu 85/1,4. W obu tych systemach mozna podpiąc ciekawe szkiełka tylko trzeba trochę poszperać w sklepach.

kozidron
[Usunięty]

i tu sie różnimy zentaurus, ja wolałbym systemowe 85/1.4 sony ale cena jest "nie teges" idąc inną drogą wolę 85/1.8 nikona a o budżetowym 85/2.8 sony nawet bym nie pomyślał bo 600 ziko różnicy do nikona no i jasność obu obiektywów(pomijam już reszte)....właściwie nie ma o czym rozmawiać (sobie możemy podyskutować najwyżej czy się bawiłeś tą budżetową 85/2.8).

zentaurus napisał/a:
W obu tych systemach mozna podpiąc ciekawe szkiełka tylko trzeba trochę poszperać w sklepach.

ta, wyszperałeś:
-sony 85/2.8 vs nikon 85/1.8 -nie ma o czym mówić
-sigma 85/1.4 - można gdzieś już dostać w normalnej cenie czy trzeba poczekać ze 3 miesiące ?
-no i manuala samyanga 85/1.4 tu na dużym wizjerze w a450 będzie się swietnie pracować

zentaurus, sony nie rozpieszcza amatora z mniejszym portfelem jeżeli chodzi o ta ogniskową.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

evelinkaaa, mam pytanie, skoro Cię tak ta oferta Sony zmroziła - to na ile silne jest postanowienia i marzenia związane z Nikonem? Bo coś czuję że te marzenia marzeniami, ale tak na prawdę to chodzi o zakup lustrzanki do 1500zł...

evelinkaaa 
Nowy

kozidron napisał/a:
Pooglądaj w sieci zdjęcia i zorientuj się jak wygląda cena takiej 85/1.8 w obu systemach a przede wszystkim kuknij sobie na sample.
Forum wszystkiego za Ciebie nie może zrobić :wink:

Nie jestem forumową pijawką żeby przyjść do Was bez żadnego obeznania licząc, że wszystko mi napiszecie :)
Oczywiście przejrzałam ceny najważniejszych dla mnie obiektywów i jeśli chodzi o używane jak i o nowe stałki 50mm f 1.4 to różnica w cenie jest 200-300 złotowa. Jest to jeszcze różnica, która nie przyprawia mnie o ból głowy :) Jeśli chodzi o 85mm to jest już około 500zł różnicy co jest już dość uciążliwe, chociaż i tak w przeciągu 2 lat raczej nie będę kupowała takiego szkła
.
hijax_pl napisał/a:
mam pytanie, skoro Cię tak ta oferta Sony zmroziła - to na ile silne jest postanowienia i marzenia związane z Nikonem? Bo coś czuję że te marzenia marzeniami, ale tak na prawdę to chodzi o zakup lustrzanki do 1500zł...

A czy życie nie nauczyło nas żeby nie zawsze słuchać głosu serca, a czasem lepiej użyć rozumu? :)
Nikon d80 spodobał mi się bardzo jeśli chodzi o wizualną stronę, układ klawiszy, menu, górny wyświetlacz, bardzo stabilnie mi się go trzymało. Nie wiem jak jest z alfą, bo nie mają jej jeszcze w sklepach. Układ klawiszy niezbyt mi się podoba, jest dość plastikowa, ale ogólnie nie jest źle :D
Mam do dyspozycji góra 1500zł dlatego na tego nikona by starczyło, a alfę mogłabym wziąć na raty. Skusiła mnie cena, ponieważ inne dużo gorsze modele chodzą w tej samej albo i wyższej cenie, a nie chcę brać byle czego, tylko dlatego, że mogę to wziąć na raty, a ta alfa jest niezła jeśli chodzi o specyfikacje. Inne dostępne w sklepach modele nikona odpadają, jedynie d90 jest w moim guście, lecz niestety jest jeszcze w zbyt wysokiej cenie.

kozidron
[Usunięty]

evelinkaaa napisał/a:
est to jeszcze różnica, która nie przyprawia mnie o ból głowy :) Jeśli chodzi o 85mm to jest już około 500zł różnicy co jest już dość uciążliwe, chociaż i tak w przeciągu 2 lat raczej nie będę kupowała takiego szkła

evelinkaaa, chyba się nie zrozumieliśmy ja specjalnie u góry napisałem "błędnie" porównaj sobie ceny nikkora 85/1.8 i sony 85/1.8 jakbyś sobie zaczeła szukać u sony 85/1.8 to byś wiedziała o co chodzi.

Kwestia jest jeszcze inna, może ja Ci na siłę wmawiam, że ty potrzebujesz 85tki, może ty wolisz 50mm na pas-c a moze nawet 35mm do portretu, bo wszystko to kwestia podejścia do tematu, tylko pytanie brzmi czy rozumiesz o co chodzi i czy masz już jakieś swoje preferencje ?

Dlatego uważam, że najpierw zdecyduj się na optykę o potem pomyśl o body.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

evelinkaaa napisał/a:
spodobał mi się bardzo jeśli chodzi o wizualną stronę, układ klawiszy, menu, górny wyświetlacz, bardzo stabilnie mi się go trzymało

Jednak jak się okazuje - to jedna z ważniejszych przesłanek.
Ostatnimi czasy obrazowanie jako takie (własności matrycy) są w zasadzie bardzo podobne między aparatami różnych producentów. To czym oni konkurują między sobą to megapikselami, pomiarem światła, autofokusem. W sumie można powiedzieć, że powoli wracają kryteria oceny sprzed lat, gdy mieliśmy film na szpulce i decydowaliśmy się, w którą puszkę ten film włożyć.
Zauważ co dyskryminuje cenę aparatu: takie nikony D5000, D90, D300 - dają identyczne obrazki, a różnica między najtańszym a najdroższym jest trzykrotna...

evelinkaaa 
Nowy

Oczywiście, że nie rozumiem na tyle, żeby być pewną swojego wyboru. Od około 3 tygodni intensywnie zagłębiłam się w temat body i odpowiedniego obiektywu do portretu, przeczytałam mnóstwo recenzji, testów i opinii, ale to i tak za mało. Potrzebowałabym chyba z roku żeby to wszystko ogarnąć moim umysłem na tyle żeby to ZROZUMIEĆ.

85tka jest droższa od 50tki, a 50tka cieszy się ogromną ilością pozytywnych opinii i zadowolonych użytkowników, a to chyba jest dość przemawiające za nią. Dlatego postawiłam na to szkło, a czy inne są w tej cenie lepsze, tego nie wiem, na pewno płacąc ileś razy tyle ma się coś dużo lepszego, jednak na początek nie stać mnie na szkła droższe od 50tki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

evelinkaaa napisał/a:
Od około 3 tygodni intensywnie zagłębiłam się w temat body i odpowiedniego obiektywu do portretu

Proponuje zgłębiać tajniki fotografii jako takiej... nie korpusów czy obiektywów.

evelinkaaa 
Nowy

Cytat:
Dlatego uważam, że najpierw zdecyduj się na optykę o potem pomyśl o body.

hijax_pl napisał/a:
Proponuje zgłębiać tajniki fotografii jako takiej... nie korpusów czy obiektywów.

Bądź tu mądry i pisz wiersze :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wbrew pozorom piszę o tym samym co kozidron, bo by wybrać szkło, trzeba umieć je ocenić. A żeby to zrobić - trzeba rozumieć trochę podstaw fotografii :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

evelinkaaa napisał/a:

85tka jest droższa od 50tki, a 50tka cieszy się ogromną ilością pozytywnych opinii i zadowolonych użytkowników, a to chyba jest dość przemawiające za nią. Dlatego postawiłam na to szkło, a czy inne są w tej cenie lepsze, tego nie wiem, na pewno płacąc ileś razy tyle ma się coś dużo lepszego, jednak na początek nie stać mnie na szkła droższe od 50tki.

Lepsze nie lepsze. 85mm i 50mm to po prostu inne szkła. Jednemu bardziej pasuje jedno a drugiemu drugie :-)
A tak po prawdzie... kupując jedno podstawowe body i jedno szkiełko klasy 50/1.4 nie jesteś związana z systemem ani trochę :-) Zawsze możesz to sprzedac w diabły i kupić inny :-)

Przy okazji - poszukaj od razu używanej(nowej) 50/1.8, 50/1.7. Jak chcesz portretowanie zacząć, to akurat to lepsze niz czekać na przypływ gotówki i na 50/1.4. Uzywkę odsprzedasz praktycznie bezstratnie. A może zostanie z Tobą?

evelinkaaa 
Nowy

dziękuję Wam za wypowiedzi :)

RB bardzo mi pomogłeś swoim postem :D Postanowiłam, że kupię tą alfę i dokupię minolte 50mm f/1.7 na początek myślę że w sam raz :)
Jeszcze jutro się okaże, czy można ją wziąć na raty, jeśli tak- biorę, jeśli nie- odkładam dalej.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu