Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 06 Paź, 2010
Tylko NIKON - Pytanie który model...?
Autor Wiadomość
bboy4 
Początkujący

Wysłany: Sob 02 Paź, 2010   Tylko NIKON - Pytanie który model...?

Witam Wszystkich....

Fotografią interesuje się od niedawna , kiedyś zdjęcia robiłem "poprostu" i czymkolwiek...

Kilka miesięcy temu mój znajomy zainspirował mnie , nietyle lustrzanką co światem fotografii.... (aparaty , kadrowanie , ustawienia)

Ponieważ nie chciałem lustrzanki , twierdząc że dobrym kompaktem zrobie wystarczające zdjęcia dla swoich potrzeb kupiłem Sony HX5V. Aparat doskonały jak na tej wielkości sprzęcik (10 x zoom optyczny , filmy Full HD , Panorama Sweep).

Mój SONY HX5V napewno zostanie w moim posiadaniu ponieważ robi świetne filmy , poza tym potrzebuje małego aparatu bo nie zawsze będę uzywał lustra.

Ps: Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity...

Do czego zmierzam:

- Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie...
- Napewno w planach mam dokupienie obiektywu , mówiąc "kompaktowo" z dużym zoom-em (myśle min. o 70 - 300)

Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach?? (uchylny LCD pomijam)

Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)?

Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych).

Dzięki z góry za odpowiedzi i sugestie :wink:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 02 Paź, 2010   

bboy4 napisał/a:
- Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie...
Bo?
bboy4 napisał/a:
Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach??
Przede wszystkim mają inną matrycę, tyle, że nie sądzę, żebyś zauważył różnice...
bboy4 napisał/a:
Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)?
D50/D40/D40x/D60/D3000 były oparte na 6 i 10MPix CCD (D3100 to 14MPix CMOS), D70/D70s/D80, to również CCD, dopiero w D90 włożnono CMOS-a, z tym, że ta linia jest pozycjonowana co najmniej półkę wyżej od Dxx z niskimi numerami (dwie rolki, pryzmat itd.)
bboy4 napisał/a:
Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych).
Jakimi obiektywami? Ogniskowa, to nie wszystko...
bboy4 napisał/a:
szkoda mi niszczyć lustro i Kity...
A co to są kity?... :twisted:

bboy4 
Początkujący

1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).

2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nikona a na przykład Sigma/Tamron , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone ,lub teoretyzując niemal identyczne...

3. Kity - :twisted: - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro..

Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...

jaad75 
Klub Pierdzieli

bboy4 napisał/a:
1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).
Myślałem, że chodzi o konkretne cechy...
bboy4 napisał/a:
2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nokona a na przykład Sigmą , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone lub teoretyzując niemal identyczne...
Ale trzeba mówić o konkretnych szkłach... Np. 50-tka f/1.4 Sigmy uchodzi za lepszą optycznie od Nikkora o tych samych parametrach, być może,że podobnie będzie wyglądała sytuacja z 85-tką... Ogólnie przyjeło się, że obiektywy "firmowe" są lepsze, co nie zawsze jest prawdą.
bboy4 napisał/a:
3. Kity - :twisted: - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro..
KIT, to zestaw składający się z body i obiektywu. Określenie samego obiektywu mianem "kita", jest nie tyle humorystyczne, co błędne (nawet jeśli bardzo popularne).

[ Dodano: Sob 02 Paź, 2010 13:46 ]
Cytat:
Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...
D5000 ma 12MPix matrycę CMOS, D3100 ma nowszą 14MPix - obie wyprodukowane przez Sony (chociaż niektórzy fani Nikona wzdrygają się na samą myśl o tym :razz: ).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
2 cyfry - zaawansowany amator
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne

I w sumie tak to się ładnie sprawdzało do momentu pojawienia się D3100 i D7000. Bo D3100 to nowy EL bardziej wyglądający jak następca D5000 a D7000 - aparat adresowany do osób fascynujących się fotografią o specyfikacji bardzo bliskiej D300 a ergonomii D90.

I myślę, że D3100 będzie dla Ciebie zupełnie wystarczający.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Sugerujesz, że D50/D40/D40x/D60, była linia dla "zaawansowanego amatora"?... :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75, nie - wtedy nie było jeszcze 4 cyfrowych... Po tym jak pojawił się D80 - trzeba było jakoś rozróżnić od tych D40-D60

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Po tym jak pojawił się D80 - trzeba było jakoś rozróżnić od tych D40-D60
A ja myślałem, że im się cyferki po prostu skończyły... :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Też wolę canonowską numerologię z mk (coś rzymskiego) :D

hydra
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne

Jako, że to mój pierwszy post Witam Wszystkich serdecznie.

Jestem na etapie wyboru aparatu i nie ukrywam, wszelakie opinie są dla mnie, że tak powiem "szcególnopostrzegawczae". Nie chcę dyskutować o wyborze ale niejako przy okazji mam takie pytania :
- czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ? Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ?
Czy może są inne aspekty o których nie wiem ?
Np. kwestia oprogramowania które może zdziałać wiele i z aparatu poziomu 1 ( entry) można uzyskać poziom wyżej ?
Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hydra napisał/a:
- czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ?
Ergonomię i jakość wykonania - zdecydowanie tak, jakość zdjęć już niekoniecznie...
hydra napisał/a:
Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ?
Bardziej zaawansowany aparat zazwyczaj posiada dwie rolki, górny wyświetlacz, pryzmatyczny wizjer, zazwyczaj lepszy AF i szybszą serię, większy bufor, a w przypadku Nikona np. lepszą współpracę ze starszymi szkłami, czy też pokładowe sterowanie lampami, a czasem uszczelnienia... Do tego dochodzą dodatkowe funkcje, typu podgląd GO, wstępne podnoszenie lustra, interwałometr czy tethered shooting, których niższe modele są zazwyczaj pozbawione...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

bboy4 napisał/a:
Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity...

No ale jakie kadry byś miał. Na pewno lepsze jak kompaktem, szczególnie te z 70-300mm. :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hydra napisał/a:
czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię,
Tak
hydra napisał/a:
Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga.
W sumie to tylko inna matryca. Fakt, że nie wstawiają jej do lustrzanek EL nie powinien nam przysłaniać tego że to tylko... większa matryca ;)

Uogólniając możemy powiedzieć, że pod względem obrazowania wszystkie lustrzanki są zasadniczo podobne. To czym się różnią - to właśnie ergonomia i wodotryski.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl, Ty nie widzisz różnicy w jakości zdjęcia z swego D700 i D5000 ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No np na ISO 200 i po zmniejszeniu do rozdzielczości sieciowych - zasadniczo nie.

Oczywiście pomijamy kwestie innego pola widzenia czy też głębi ostrości ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi