Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka na 50-te urodziny :)
Autor Wiadomość
z_atestem 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010   Lornetka na 50-te urodziny :)

Witam wszystkich,
od razu napiszę, że niestety nie znam się w ogóle na lornetkach, pomimo przeczytanych chyba wszystkich informacji ze strony optyczne.pl jak i wielu innych.
Dlatego też postanowiłam poprosić Was o pomoc. Chciałabym sprezentować tacie na urodziny lornetkę. Niestety mój budżet jest dość mocno ograniczony, ponieważ wynosi zaledwie 200zł ;)

Szukam czegoś co nadało by się do obserwacji przyrody, będzie używana głównie w dzień.
Zależy mi na tym żeby lornetka była w miarę dobrej jakości, nie zniszczyła się po roku i dostarczyła chociaż trochę radości z jej użytkowania osobie, która ją dostanie :)

Czekam na jakiekolwiek propozycje i z góry dziękuję.

(a co myślicie o lornetkach Delta Optical Taiga 8x40 lub Delta Optical Taiga 10x50 ? )

pozdrawiam,

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010   

Nowych DO Taiga w proponowanych przez Ciebie rozmiarach chyba nie kupisz... chyba że wygrzebane skądeś zapasy magazynowe.
Najtańsze DO to Voyager 10x50... za jakieś 130-150 PLN. W sumie da się patrzeć.

Potem Entry za około 205 złotych.
Jest jeszcze Nikon VII, trochę droższy od DO Entry. Zaletą jest Nikonowatość Nikona.
Optycznie podobne. Przez obie całkiem spokojne da się obserwować. Przyroda w dzień - polecam rozmiar 8x40.
Osobiście wolałbym Nikona. Jednak parę sygnałów o wypadkach pękniętych DO już widziałem (i to serii wyższych - jak Silver). Z tym, że nie wątpie, iż odsetek mało trwałych DO i tak wielki nie jest.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010   

Za 189zł mam Nikona VII 7x35. Opinię zmieściłem w bazie http://www.optyczne.pl/52...a_lornetki.html
Co do nieostrości brzegowej, to w tym modelu działa ona jak okulary progresywne. Centrum pola widzenia nastawiasz na nieskończoność a bliższe obiekty oglądasz brzegiem pola, już bez kręcenia centralną regulacją.
http://www.ceneo.pl/235291

Arek 
Redaktor

Ja podobnie jak koledzy. Model 8x40 będzie bardzo uniwersalny. W tej cenie zarówno DO Entry jak i Nikon Action VII wydają się dobrym wyborem.

z_atestem 
Nowy

dziękuję bardzo za pomoc, na pewno skorzystam z Waszych rad.

a jeszcze jedno takie pytanie, wiem, że wszyscy raczej odradzają lornetki z zoomem i wiem też z jakich powodów (oczywiście zgadzam się z nimi) ale czy uważacie, że w lornetce właśnie do 200zł, która ma być przeznaczona dla zupełnego amatora będzie to odgrywać tak znaczącą rolę?

Arek 
Redaktor

Moim zdaniem będzie. Słabsza jakość obrazu, zawężenie pola widzenia, gorsza mechanika to cena jaką musisz zapłacić za zoom. Moim zdaniem jest to zbyt duża cena. Jeśli tata miał wcześniej kontakt tylko z rosyjską optyką, jakość obrazu dawana przez zaproponowane tutaj modele i tak go zadowoli.

Jeśli zależy Ci jednak na powiększeniu, całkiem rozsądnym wyborem może być Nikon Action VII 10x40.
To nowy model wprowadzony na rynek w tym roku:
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=3327

Tyle, że to już trochę drożej.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010   zoom

Oglądałem w MM Olympusa 8-16x40 Zoom DPS, nie jest nawet zły jeśli chodzi o optykę (mimo małego pola widzenia), ale za dużo przy nim kręcenia zanim się obraz wyostrzy.
Niestety kosztuje prawie 300zł.
Nieco tańszy jest Bushnell zoom http://www.militaria.pl/b...30x50_p2711.xml ale tej nie znam osobiście. Opinie ma pozytywne.

Abs 
Optyczny

Polecam jak większość Nikona 8x40
http://fotozakupy.pl/lorn...i-8x40-cf,4550s lub wersja 10x40, ewentualnie 7x35

Do dużego powiększenia (pow. 10x) trzeba mieć przekonanie poparte praktyką - bez tego zazwyczaj więcej rozczarowań niż zachwytów. Najlepsza lornetka to ta, którą się najczęściej używa. Dla większości jest to coś w okolicy 8x30 (mobilność ma ogromne znaczenie tak jak stabilny, czysty obraz).

z_atestem 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Paź, 2010   

Nikon wydaje się w sumie dobrym pomysłem. w dodatku wszyscy jednogłośnie go polecacie, więc coś w tym musi być ;) najprawdopodobniej więc chyba zdecyduję się na właśnie tę lornetkę.

proszę jeszcze tylko o opinię wspomnianej już wyżej lornetki " Bushnell zoom http://www.militaria.pl/b...30x50_p2711.xml "

Abs 
Optyczny

Ludzie bez większego doświdczenia optycznego życzliwym okiem patrzą na takie lornetki (widuję to w sklepie) - sprawiają one wrażenie bardzo uniwersalnych. Jeżeli osoba obdarowana nie miała większego doświadczenia z optyką pewnie z prezentu będzie zadowolona. Nie zmienia to faktu, ze kosztem powiekszenia tracimy pole widzenia, jasność i pogarsza sie geometria obrazu na brzegach (nie każdy to od razu dostrzega). Lornetka z zoomem ma pewne zalety przy obserwacjach samolotów, czasem ptaków, bardzo odległych punktów - efekt powiększenia. Jednak małe powiększenia typu 8x lub 10x są w takiej lornetce mało użytecze - widzimy świat jak przez większą dziurkę od klucza.
Firma Bushnell to dobra marka (zazwyczaj droga) a prezentowana lornetka jest dość tania co może być adekwatne do jakości. Zoomy częściej się psują (widać na ekspozycjach sklepów).
Zmierzam do tego, że zoom nie musi być złym wyborem ale sądzę, że lornetka stałoogniskowa da znacznie więcej satysfakcji w dłuższym okresie czasu. Zresztą wszystko zależy od użytkownika.

Guliwer 
Maniak

Miej też na względzie wagę i wielkość lornetki. Może Twój tato wolałby lornetkę kieszonkową.
Oglądałem w Fotojokerze kompaktowe Nikonki x25 ze "sportem" w nazwie np. taki http://fotozakupy.pl/lorn...cf-srebna,7764s
Zawiaski chodza fajnie, centralne pokrętło równiutko, tubusy skadają się pod mostek i wtedy można całość schować do kieszeni. Skok gwintu w prawym, regulowanym okularze jest moim zdaniem za duży i miałem problemy z szybkim, precyzyjnym dostrojeniem lornetki do mego wzroku.
Pole widzenia małe (105m/1000) ale większe niż w zoomach. Lepsza moim zdaniem 8ka niż 10x, bo ma większą źrencę wyjściową. Do dziennych obserwacji powinna być OK. Pryzmaty dachowe dają nieco gorsze parametry niż porro ale przecież chodzi o amatorskie podglądanie przyrody.

Jeszcze jest istotne, czy tato nosi okulary i czy będzie je zdejmował do lornetkowania? Okularnicy powinni mieć lornetki z dużym odstępem źrenicy wyjściowej, 17-20mm.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Paź, 2010   

Jeszcze dwa przykłady, na które warto zerknąć:
http://www.e-fotojoker.pl...-sport-star-ex/ solidna, kieszonkowa
http://www.zadowolenie.pl...cf,23072?prt=66 jakość za rozsądną cenę, dość duża

Nikon 8x40 lub 10x40 to mały kompromis między powyższymi.

Odpowiedz do tematu