Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki 10×32
Autor Wiadomość
Marian 
Optyczny

Wysłany: Pon 06 Sie, 2007   Lornetki 10×32

Czy będzie ich test?

Cały czas marzyłem o 10×42, ale od kiedy mam, i "włóczę" się z leciutką Papillio Pentaxa, doceniłem lekkość lornetki i zacząłem marzyć o jakiejś świetnej 10×32 do obserwacji ptaków.

Może mieliście z nimi do czynienia i jesteście w stanie doradzić, które modele 10×32 stanowią najwyższą światową klasę, i czy należy do nich jakiś Pentax?

Reklama

Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007   Re: Lornetki 10×32

Marian napisał/a:

...zacząłem marzyć o jakiejś świetnej 10×32 do obserwacji ptaków.

Prawdę mówiąc nawet świetna 10x32 będzie dosyć ciemna i użyteczna tylko w pogodne dni w otwartym terenie. Jeżeli już mała lornetka do ptaków to typowo bierze się jednak 8x32.

Światowa czołówka lornetek w tym kalibrze jest taka sama jak w innych: Leica, Swarovski, Zeiss itd. Myślę, że przy wyborze można się sugerować wynikami testu 10x42, bo zwykle lornetki razem z 8x42 i 8x32 należą do jednej "ptasiarskiej" serii danego producenta i dość uprawnione jest podejrzenie, że trzymają zbliżony standart optyczny i mechaniczny.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007   

W naszej bazie lornetek jest bardzo pochlebna opinia o Zeiss Victory 10x32
Arek

Adam Bieniasz
Początkujący

W tym przypadku radziłbym powiększenie 8 razy i np. lornetkę Celestron 8x32 Nobile. Problem jest, że nie do kupienia w Polsce (jak ktoś wie gdzie można kupić w Polsce to proszę o namiary ( chodzi mi o normalny sklep w którym można obejrzeć co się kupuje).
Jeżeli musi być 10x to na przykład kupić używaną lornetkę Nikon 10x35EII.
Przepraszam że rady trochę oderwane od rzeczywistości ale piszę co sam bym chciał zrobić lub kupić....

Adam

Arek 
Redaktor

Nikona 10x35 EII sam bym z chęcią pomęczył. Uwielbiam takie klasyczne lorneteczki.
W ogóle podoba mi się oferta Nikona, bo nawet zaawansowany użytkownik wybierze sobie dla siebie komplet lornetek do wszystkich zastosowań.

Ja bym tak skompletował: 8x30 EII, 10x42 SE, 7x50IF SP WP oraz 18x70IF WP WF.
Cztery lornetki do wszystkich zastosowań: 8x30 dzienna turystyczna, 10x42 na ptaszki,
7x50 na noc przeglądowa i na morze oraz 18x70 klasyk astro.

Jak wygram kiedyś w totka to może, może... :)

Arek

Marian 
Optyczny

Pytałem o 10×32 dlatego że mam dwie: 7×50 i 6,5×21. Mam więc jasną albo bardzo ciężką (chodzenie z nią jest męczące), i mam jej przeciwieństwo, leciutką jak "pióreczko" Papillio, która na dodatek pozwala ostrzyć na odległość pół metra (to jest naprawdę świetna możliwość).

Zależy mi na świetnej jakości, na 10 powiększeniu, ale jednocześnie jak najlżejszej. Dlatego pomyślałem o 10×32.

Odpowiedz do tematu