Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
AF w trakcie filmowania lustrzanką
Autor Wiadomość
krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Sob 13 Gru, 2014   AF w trakcie filmowania lustrzanką

Podczas nagrywania filmu Nikonem D5100 miałem ustawiony AF na ciągły tryb. Jednak aparat nie ustawiał samoczynnie ostrości na wybranym polu AF, aby tak się działo ciągle musiałem naciskać spust migawki do połowy, wówczas aparat łapał ostrość.
Czy to jest typowe w lustrzankach, czy u mnie coś z aparatem, obiektywem jest nie tak?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 13 Gru, 2014   

AF podczas filmowania w lustrzankach? A to dobre :) Ciekawe dlaczego ludzie kupują do lustrzanek nawet najprostszy rig i follow focus :twisted:

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Aha, ok no bo już byłem wystraszony że aparat mi szwankuje. Nie wiem bo nigdy nie nagrywałem lustrzankami filmów więc stąd moja niewiedza.

Faktycznie, dopiero teraz znalazłem pewien artykuł, cyt; "Lustrzanka to jednak nie kamera
Czy w takim razie możemy spokojnie zrezygnować z zakupu kamery przed wyjazdem na wymarzoną wyprawę? Sprawa nie jest jednak tak prosta. Lustrzanka cyfrowa mimo wszystko nie jest kamerą i różni się od niej w kilku ważnych kwestiach.
Po pierwsze, większość nie dysponuje automatycznym ustawianiem ostrości w rodzaju znanym z kamer wideo. Starsze modele, jak Nikon D90 w ogóle nie mają tej funkcji i skazani jesteśmy na ręczne ustawianie ostrości. Jeśli zamierzamy korzystać z jasnych obiektywów oferujących płytką głębię ostrości, utrzymanie w polu ostrości poruszającego się obiektu, np. biegnącego dziecka wcale nie będzie takie łatwe. Dopiero zaprezentowany niedawno Nikon D7000 udostępnia w trakcie filmowania ciągły autofokus, który "wyrabia się" w większości przypadków. "

Czyli tylko nieliczne modele mają taką funkcję, np D300s albo D7000

19900.jpg
Plik ściągnięto 8883 raz(y) 92,78 KB

Wojmistrz 
Obserwator

Ja korzystam z Canona, tam AF przy filmowaniu nie ma żaden model, jedynie można kazać mu ostrzyć przy nagrywaniu wciskając delikatnie spust migawki lub przypisany guzik (70D klikając na ekranie, fajne połączenie z obiektywami STM). Teraz często dla wygody nagrywam EOSem M - bezlusterkowcem, który ma 3 tryby (manual, auto, auto+manual), a tak to cały duży i ciężki komplet :)

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
AF przy filmowaniu nie ma żaden model

A 70D? Tam jest AF dzięki czujnikom w matrycy.

Wojmistrz 
Obserwator

Piszesz o stałym AF podczas nagrywania, jak w kamerach czy kompaktach? Aż muszę to sprawdzić, bo jeśli tak, to byłoby super. Wiem, że można było zmienić ostrość podczas filmowania, przez ustalanie miejsca na wyświetlacz dotykowym, zresztą podobnie, jak ma to miejsce w EOS M, ale nie przypominam sobie ani opcji śledzenia, ani stałego ostrzenia na wyznaczony punkt.

dcs
[Usunięty]

Oba śledzą.

mozer 
bo Pentax

Wojmistrz, ale jak nie wiesz to po co piszesz i jeszcze wyśmiewasz pomysł?

Wojmistrz 
Obserwator

mozer napisał/a:
Wojmistrz, ale jak nie wiesz to po co piszesz i jeszcze wyśmiewasz pomysł?
Możesz wytłumaczyć o co ci chodzi? Co niby takiego wyśmiewam?

nienietaktak
[Usunięty]

Wojmistrz, w 70D masz cztery tryby AF przy filmowaniu:
1. wyłączony
2. śledzenie twarzy lub obiektu
3. FlexiZone pojedynczy - ustawia ostrość na wybranym punkcie i bez względu na to, czy obiekt się oddala lub przybliża, dopoki jest w punkcie, będzie w głębi ostrości
4. FlexiZone multi - aparat sam sobie wybiera punkty ostrości według sobie znanych reguł. pewnie takie obiekty, na które najłatwiej ostrośc ustawić.
z doświadczenia: filmowałem kiedyś z kranu kamerowego buty leżące na podłodze. trzymał ostrość od wysokości 4 m do momentu minimalnej odległości ostrzenia.

Wojmistrz 
Obserwator

Nie no to bajka, ja miałem go na razie raz w rękach, ale jeśli AF działa przy filmowaniu, to coś czuję, że będzie to mój kolejny zakup, bo EOS M nie da się do kompa podłączyć i sterować.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   

Wojmistrz, tutaj:
Wojmistrz napisał/a:
AF podczas filmowania w lustrzankach? A to dobre :) Ciekawe dlaczego ludzie kupują do lustrzanek nawet najprostszy rig i follow focus

Wojmistrz 
Obserwator

mozer, bo zauważ, że praktycznie takiej opcji w lustrzankach nie ma, a jeden model nie czyni reguły, co wyszło z resztą dopiero podczas dalszego rozwinięcia się wątku.

komor 
Moderator

Wojmistrz, matryce z czujnikami fazowymi zaczynają się pojawiać u wielu producentów, zdaje się w iPhonie 6 też już są. To będzie pewnie niedługo standard. A jak ze śledzeniem w filmujących bezlustrach Panasonika? Bo z AF pojedynczym radziły sobie znacznie lepiej niż Canony sprzed ery fazowego AF w matrycy, prawda?

Wojmistrz 
Obserwator

No spoko, ale bezlusterkowce to inna bajka. Jak pamiętam to nawet niegdyś posiadany przeze mnie Olympus E-PL1 świetnie sobie radził z AF przy filmowaniu.

Odpowiedz do tematu