Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 35 f2 D i Nikkor 50 f1.8
Autor Wiadomość
mikolokolo 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   Nikkor 35 f2 D i Nikkor 50 f1.8

Witam,

czy ktoś używa lub używał tych szkieł na cropie (D90)?
jeśli chodzi o 50 f1.8 to wersja bez D, szukam opinii bo przymierzam się do zakupu (używanych) jednego z tych dwóch - oczywiście pierwszy jest 3 razy droższy.
O wersji 50 z D naczytałem się opinii, że robi się ostra jak się ją przymknie do conajmniej 3.5-4. Nie mogę znaleźć opinii na temat 50 bez D - może ktoś takiego używa/ł... Zależy mi na jasnym obiektywie, którym mogę robić zdjęcia bez lampy w pomieszczeniach i podpinać go również pod analoga.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

nie przypominam sobie zadnej wersji 50mm f/1.8 bez D. jakas manualna? masz jakiegos linka?

a jesli chodzi o 35mm to bierz wersje DX f/1.8

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
nie przypominam sobie zadnej wersji 50mm f/1.8 bez D. jakas manualna? masz jakiegos linka?
Były.. były... W takich przypadkach jak zwykle nieoceniony jest ten serwis: http://www.photosynthesis...ses.html#50slow ;)
mikolokolo napisał/a:
O wersji 50 z D naczytałem się opinii, że robi się ostra jak się ją przymknie do conajmniej 3.5-4.
Różne są opinie, tak samo jak nierówne są obiektywy. Najlepiej przejść się do sklepu, podpiąć do korpusu i zrobić parę pstryków testowych by w stwierdzić, czy nam pasuje dany egzemplarz...
mikolokolo napisał/a:
Nie mogę znaleźć opinii na temat 50 bez D - może ktoś takiego używa/ł.
Z tego co wiem to ten sam model co 50/1.8D. Różnica to brak zamontowanego CPU.
Ja bym tam nie cudował tylko brał 50/1.8D

Przy okazji - bez D mocno zdegraduje się automatyka błysku ;)
mikolokolo napisał/a:
Zależy mi na jasnym obiektywie, którym mogę robić zdjęcia bez lampy w pomieszczeniach i podpinać go również pod analoga.
Co jest priorytetem: jasność czy kąt widzenia?

35DX jest świetnym szkłem, ale na analogu będzie troszkę zaczerniał rogi. No i nie wiem, czy Twój "analog" go obsłuży...

Jakiego masz analoga?

Bo może najlepszym wyjściem byłby zakup Sigmy 30/1.4?

P_M_ 
Maniak

To sa swietne obiektywy. Brak D nie jest specjalnym problemem. Podobno przeszkadza podczas blyskania, bo nie podaje aparatowi info odleglosci. Wersja z D nie jest drozsza.

D90 wspolpracuje z nimi swietnie. Polecam.
Wiecej info szukaj na forum nikoniarzy.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   Re: Nikkor 35 f2 D i Nikkor 50 f1.8

mikolokolo napisał/a:
...O wersji 50 z D naczytałem się opinii, że robi się ostra jak się ją przymknie do conajmniej 3.5-4..
Ale chyba kazdy obiektyw tak ma :) (że ostry, po przymknieciu o dwie działki). Moze w opiniach, które czytałeś bardziej chodziło to, że wtedy jest ostry, że "ja pierdziu!".
Nie da się ustawić wartości przysłony na 3.5

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
Moze w opiniach, które czytałeś bardziej chodziło to, że wtedy jest ostry, że "ja pierdziu!".
O - to tak jest z moją 50ką :D
Tutejszyn napisał/a:
Nie da się ustawić wartości przysłony na 3.5
No jak to :)
f/2.8.. f/3.2.. f/3.5.. f/4 ;)

Tutejszyn 
Optyczny

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przypomnę tylko, że na D90 przesłna na obiektywie powinna być ustawiona na maksymalnej wartości, czyli 22. Na analogach też. No chyba, że to jakiś FM ;-)

Tutejszyn 
Optyczny

Fakt. Ostatnio bawiłem sie macro na pierścieniach bez przeniesienia automatyki i przysłonę ustawialem na obiektywie. Ale żeby nie było - po zdjęciu pierścieni i tak mogę ustawić jedynie na f/3.3. Wiem, to szczegół - Ty masz rację :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
Ale żeby nie było - po zdjęciu pierścieni i tak mogę ustawić jedynie na f/3.3.
Przestaw w menu krok ekspozycji z 1/2EV na 1/3 EV to będziesz miał pośrednie 3.2 i 3.5 ;)

mikolokolo 
Nowy

bardzo wszystkim dziekuję za wyjaśnienia i sugestie,
generalnie staram się nie używac lampy, stąd potrzeba jasnego szkła, które będzie dobre na D90 i F90, względy finansowe póki co zmuszają do zakupu jednego obiektywu - jak pisze moronica najlepiej byłoby mieć po D90 35 1.8 i byłoby po sprawie a na analog moznaby dać 32 2 żeby było trochę szerzej, ale razem z 1,7-2,0 tyś trzeba wydać, więc w ramach 1/4 - 1/2 tego budżetu musze się poruszać

lotofag 
Optyczny

Jeśli się nie mylę, to ktoś pokazywał zdjęcia z D700 + 35/1.8G i winietowanie było do przyjęcia ;)
Także jesli czegoś nie poplątałem, to może tędy droga?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Proszę bardzo: D700+35/1.8DX

ov_Darkness 
Rozmowny

Winietowanie z 35DX na D700 jest jak najbardziej do przyjęcia.
Ja się jeszcze dołączę z jpg z 50/1.8D na pełnej dziurze prosto z puchy, nie dotykany, ale puszka miała dość mocne podbicie kontrastu i wyostrzenia (bo "gołe" jpgi z S5pro są dość mdłe)
Całe info jest w EXIF'ie:

Jak dla mnie, taka ostrość jest satysfakcjonująca. Nie wykluczam, że nie każdy 50D tak ma, bo to wybierany przez mojego kolegę egzemplarz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ov_Darkness napisał/a:
Ja się jeszcze dołączę z jpg z 50/1.8D na pełnej dziurze prosto z puchy
Exif pokazuje f/2.2 Hm... :???:

Odpowiedz do tematu