Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 Sony Alpha 330, ustawienie światła w sporcie
Aparat mam od 5 m-cy, wiec cały czas poznaje jego funkcje, to jest moja pierwsza przygoda z lustrzanką. Wybrałam Sony bo była tania.. (może i to był bład).
Mam obiektyw KIT 18-55.
Fotografuje na programach P/A/S/M
Mój problem polega na tym że jeśli jest ładna pogoda (tzn świeci słońce) i np na otwartej przestrzeni np pole to fotografowanie ruszających sie obiektów, np kot, pies. koń,.. wychodzą ładnie.. rewelacji nie ma, ale jeśli jest pochmurno, albo jeśli jestem w lesie to nie umiem mu ustawić światła a za tym ida problemy z ostrością, mówie tu o programie "S"
Jeśli robie w 'ciemniejszych' miejscach z fleszem to ok.. ale ja wolała bym robić zdjęcia bez flesza. No a niestety nie umiem ustawić aparatu.. Nawet na programie sport (juz zakodowanym w aparacie) to tez w ciemniejszych miejscach nie radzi sobie.
Pomóżcie jak ustawic aparat w ciemniejszy miejscach zeby byla ostrość i dobre światło.
z góry dzięki
- zwiększ czułość
- rób zdjecia w najaśniejszej kombinacji przysłona-ogniskowa jaką posiadasz (czyli 18mm f/3.5)
- wymień szkło na jaśniejsze
- oświetl scenę
- i last but not least, przeczytaj jakiś podręcznik z podstaw fotografii
Zwłaszcza w programie "S" nie powinnaś mieć problemów. Wystarczy tylko wiedzieć, ze nie powinnaś ustawiać czasu ponizej 1/60 sekundy dla tego obiektywu. To wartość graniczna dla zdjęć zrobionych z ręki.. Jesli brakuje trochę światła, to można zrobić odpowiednią korektę juz potem, w programie graficznym.
fotografowanie ruszających sie obiektów, np kot, pies. koń,..
Tutejszyn napisał/a:
Wystarczy tylko wiedzieć, ze nie powinnaś ustawiać czasu ponizej 1/60 sekundy dla tego obiektywu. To wartość graniczna dla zdjęć zrobionych z ręki..
RatiNa napisał/a:
Mam obiektyw KIT 18-55.
Tutejszyn napisał/a:
Jesli brakuje trochę światła, to można zrobić odpowiednią korektę juz potem, w programie graficznym.
Zwłaszcza, że przy f/5.6 i czasach rzędu 1/250s (bo o takich czasach mówimy w tego typu sytuacjach), potrzeba ok. 13EV światła dla ISO100, albo minium 9EV dla ISO1600...
fotografowanie ruszających sie obiektów, np kot, pies. koń,..
Tutejszyn napisał/a:
Wystarczy tylko wiedzieć, ze nie powinnaś ustawiać czasu ponizej 1/60 sekundy dla tego obiektywu. To wartość graniczna dla zdjęć zrobionych z ręki..
RatiNa napisał/a:
Mam obiektyw KIT 18-55.
Tutejszyn napisał/a:
Jesli brakuje trochę światła, to można zrobić odpowiednią korektę juz potem, w programie graficznym.
Zwłaszcza, że przy f/5.6 i czasach rzędu 1/250s (bo o takich czasach mówimy w tego typu sytuacjach), potrzeba ok. 13EV światła dla ISO100, albo minium 9EV dla ISO1600...
no dobrze, dzisiaj wytestowalam.. i powiem ze zdjecia byly jasne, a obiekt poruszajacy sie byl rozmazany
i soniaczem się da
ale jak dla mnie 1/500s daje szansę na nierozmazaną fotę.
włączasz af-c, tryb A z minimalną przesłoną i cyrklujesz ISO, żeby najdłuższe czasy były rzędu 1/300-1/500.
oczywiście można odwrotnie w trybie S i może będzie wygodniej.
celujesz w obiekt i naciskasz spust. tyle.
jak wspomniał jaad, takie coś wymaga światła, bo 1/500 dla f/4 w średnio pochmurny dzień, na otwartej przestrzeni wymaga ISO 800-1600. o ile 800 (jak dla mnie) jest ok, to 1600 robi się kupiate.
no dobrze, dzisiaj wytestowalam.. i powiem ze zdjecia byly jasne, a obiekt poruszajacy sie byl rozmazany
Ale co "wytestowałaś"? Bo jeśli "rady" kolegi, to były oczywistą bzdurą...
ghost napisał/a:
ale jak dla mnie 1/500s daje szansę na nierozmazaną fotę.
Przy biegającym psie, tak - miałem na myśli, że poniżej 1/250s przy normalnie ruszających się zwierzętach domowych, to w ogóle nie ma co schodzić, bo trafić wtedy nieporuszone, to po prostu fuks.
Bo 1/60s ktore proponowal Tutejszyn to jest "gwarancja" ze to Ty nie poruszysz zdjecia, czyli przydatne mniej wiecej przy sporcie szachowym, gdzie akcja nie przenosi sie blyskawicznie z jednej polowy na druga. Jak masz ruchome obiekty w kadrze to nic innego nie pomoze niz redukcja czasu. Sprobuj tak jak radzi ghost i jaad75. Najlepiej poprobuj na ruchomych obiektach (samochod, rower, czlowiek) zroznymi czasami i zobaczysz jak to wyglada w praktyce (w celach edukacyjnych migawki nie szkoda, a "klisza" sie nie marnuje )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10