Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam.Jestem przed zdjęciami niemowlaka w szpitalu.Dzisiaj próbowałem i niestety nie bardzo wiem jak to zrobić. Na sali są dwie lampy podejrzewam 60 wat. ja ustawiam na ISO 500, przesłona f/2.8 i migawkę do poprawnej ekspozycji.Niestety w tym wypadku bardzo długie czasy wychodzą więc mogę zapomnieć o ostrych fotkach. Wiem że mogę podbić ISO, ale na jakości tez mi zależy. W jaki sposób to zrobić? Pomiar światła matrycowy, ale nie wiem czy to dobry wybór. Strzelam w RAWach. O większej przesłonie mogę zapomnieć bo foty będą jak w ciemnej jaskinii. No chyba że jakaś inna kombinacja. Oczywiście lampa w grę nie wchodzi. W moim odczuciu w tym pomieszczeniu jest jasno (wiem że to pomiar światła ma czuć, a nie ja), a mimo to przy takich ustawieniach jest kiepsko. Podczas zmiany pomiaru światła po kolei opcjonalnie praktycznie w tym samym kadrze nic się kompletnie nie zmienia. Próbowałem punktowy na szarą ścianę pomieszczenia, ale drabinka ekspozycji i tak jest nieskończenie w lewo. Jak ugryźć temat? Wiem,że ISO uratuje temat, ale będą szumy jak wrzucę powyżej 1000. No chyba, że tutaj też się mylę?
lukemeng, sprawa jest prosta jak drut. Musisz podnieść ISO.
- Jeżeli obiektyw masz tylko f/2.8 to bardziej go nie otworzysz, prawda?
- Aby dzieciak nie był poruszony na zdjęciu, musisz ustawić czas migawki na poziomie 1/60s lub mniej, prawda? Przy takim czasie można robić z ręki i statyw też nic by nie pomógł.
- Trzecia, brutalna prawda jest taka, że ISO musisz ustawić aby dojść do prawidłowego naświetlenia.
Jest jeszcze jedno wyjście, pożyczyć stałkę o lepszym świetle (będziesz do przodu jakieś 1-2EV), albo cały zestaw, który ma wyższe użyteczne ISO.
Być może jednak będzie lepsze światło "zastane" i nie będzie tak źle.
Bądź dobrej myśli.
Zresztą jak się dziecko rodzi zdjęcia nie są najważniejsze. Jeszcze mu ich narobisz tysiące.
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 16 Lis, 2010
lukemeng, to mają być zdjęcia przy porodzie ?
ostanio to przechodziłem
tyle że u mnie było w miarę jasno ale i tak dałem wysokie ISO
być może i w normalnych warunkach bym utrzymał ale nie w takiej sytuacji
RAW, pomiar matrycowy , ISO w górę, stabilizacja w łokciach
no i tak jak pisał B o g d a n, może pożyczysz jakąś stałkę.
lukemeng
Być może jednak będzie lepsze światło "zastane" i nie będzie tak źle.
Jeśli to nie będzie cesarka (sala operacyjna na którą i tak nie pozwolą Ci wejść) to będzie źle. Niestety przepisy nie pozwalają na "fotograficzne" oświetlenie porodówki. Wiem bo sam przerabiałem jakiś czas temu.
I nie słuchaj tych którzy plotą że nie warto bo jeszcze narobisz dziecku zdjęć. WARTO! Nawet przy gigantycznym szumie z mojej puszki (d70s @ISO1600) wartość sentymentalna tych 3 zdjęć które zrobiłem mojemu synkowi i Jego mamusi jest bezcenna.
lukemeng, skoro pstrykasz w RAWach w D90 możesz spokojnie używać ISO1600. Szum jest, ale jest łatwo usuwalny. Jeśli się okaże, że przy f/2.8 masz zapas czasu staraj się trochę prześwietlać zdjęcia - D90 całkiem dobrze radzi sobie w jasnych partiach - da się spokojnie je odzyskać przy wywoływaniu RAWa - a zabieg taki ograniczy szum.
lukemeng napisał/a:
jestem przed zakupem 85/1.8, ale czekam na mannę z nieba.
B o g d a n, dziękuję za info.będę robił co w mojej mocy tzn co w moim ISO
Lepiej mieć zdjęcia nawet na wyższym ISO, niż nie mieć ich wcale.
lukemeng napisał/a:
jestem przed zakupem 85/1.8
Pod kątem tematu szpitala, to nie jest dobry pomysł. Aby zdjęcie z ręki nie było poruszone, będziesz musiał ustawić czas na jakieś 1/125s - tracisz więc 1EV w ekspozycji w stosunku do 1/60s, co może się przełożyc na konieczną zmianę ISO z 800 na 1600 lub nawet z 1600 na 3200.
Druga sprawa to krótsza ogniskowa da Ci większą GO - proponuję w stałce nie przekroczyć 50mm, a najlepiej 35mm, jak radzi hijax_pl. Zakładam, że aparat trzymasz pewnie. No nie wiadomo, czy tak będzie podczas porodu.
Mi trochę łapy dygotały w podobnych okolicznościach "przyrody".
przepisy nie pozwalają na "fotograficzne" oświetlenie porodówki. Wiem bo sam przerabiałem jakiś czas temu.
Ciekawe jakie to przepisy na to nie pozwalają
Oczywiście nie przepisy w sensie prawa tylko wytyczne dotyczące postępowania podczas porodu. Gadałem o tym z neonatologiem przed porodem mego dziecięcia i powiedział że na salach na których odbywają się porody siłami natury nie jest wskazane używanie silnego światła ze względu na dobro noworodka (mniejszy stres, ochrona oczu itp) a wyjątek stanowią zabiegi po samym porodzie typu szycie krocza itp., ale wtedy już nie ma dziecka przy matce więc nie ma problemu. Wyżej wymieniona Pani neonatolog na pytanie o lampę błyskową użyła słów których nie pozwolę sobie przytoczyć w obawie o bana ze skutkiem natychmiastowym. Permanentnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9