Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 25 Lis, 2010
Smugi w A450, serwis?
Autor Wiadomość
fish512 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010   Smugi w A450, serwis?

Witam Serdecznie ;)

A450 posiadam od około miesiąca, od jakichś dwóch tygodni zauważyłem smugi na 15-20% zdj., zawsze pojawiają się na stosunkowo jasnych chmurach, i tylko w zasadzie na zdj. gdzie niebo mniej więcej zajmuje 50% kadru. Szkło, czyściutkie, jako że dopiero zacząłem przygodę z lustrem, to posiadam standardowy Kit, raptem dwa razy wykręcany do czyszczenia, tym bardziej dziwią mnie smugi, na początku ich niestety nie było. Na szkle założony filtr polaryzacyjny firmy matin. Wszystko używane z zasadami :) . Zamówiłem 3 dni temu, zestaw czyszczący z gruszka i min. lenspen'em, bo szczerze trudno mi wywnioskować skąd tego typu cudeńka się biorą.

Jakieś propozycje?

Zdj. poglądowe :

http://www.picfront.org/d/7WAt
http://www.picfront.org/d/7WAr
http://www.picfront.org/d/7WAs
http://www.picfront.org/d/7WAu

Za podpowiedzi Dziękuję ;)
Ostatnio zmieniony przez fish512 Czw 25 Lis, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010   

Zdjęć brak.

zentaurus 
Rozmowny

Co prawda zdjęć nie ma, ale podejrzewam ze może to być brudna matryca. Takie smugi czy inne zanieczyszczenia mogą pojawić się po paru dniach jak i po paru miesiącach, reguły nie ma. Nawet jak nie zdejmujemy w ogóle obiektywu z aparatu to też pyłki mogą osiąść na matrycy, taki jest już urok lustrzanek :twisted: . Dziwi mnie natomiast że na stałe masz wkręcony filtr polaryzacyjny który jest owszem fajny ale w niektórych przypadkach ale w normalnych warunkach zabiera sporo światła dość ciemnemu obiektywowi kitowemu. Rozumiem stosowanie dla ochrony obiektywu filtru UV, ale musi to być dobry i na ogół w miarę drogi filtr(np. Hoya HD, Marumi DHG czy B+W ) ale nie widzę większego sensu stosowania go na kicie za ok. 200 zł :???: . Natomiast nawet spore zabrudzenia na przedniej soczewce obietywu na ogół nie jest widoczne na zdjęciach, co innego na tylnej. Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz czystą matrycę to zrób zdjęcie np. białej ściany czy jasnego nieba na najmniejszej przysłonie( np. f,22).

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zdjęcia już są. Wygląda na syfy na matrycy. Zrób takie zdjęcie jak podał zentaurus i zalinkuj ponownie.

fish512 
Nowy

Na szybko zrobiłem dwa strzały w niebo i faktycznie przy maksymalnej przysłonie widać w paru pkt. tego typu smugi. Zobaczę, jak będzie po czyszczeniu. Dziękuję za rady ;)

Co do filtra, hmm.. do tej pory 3 małe sesje w plenerze na obznajomienie się ze sprzętem, tak masz racje, ale jak to się mówi, trzeba samemu spróbować w odp. warunkach z i bez. A co do samego filtra, to wcześniej miałem możliwość przejrzeć testy paru zapaleńców min. filtra firmy matin jak i hoya, wypadły porównywalnie, a cenowo hoya wypada dużo drożej, wiec czy jest sens aż tak bardzo przepłacać za markę, jeśli tak jak mówisz, to tylko kitowy obiektyw :P .

zentaurus 
Rozmowny

Jeżeli stosujesz filtr UV to musi być w miarę dobry, bowiem filtr wprowadza dodatkowe zniekształcenia. Miałem kiedyś parę lat temu UV Matina, porażka :twisted: . Po latach widzę szczególnie na zdjęciach nocnych bliki jak perły Maryny :mrgreen: . Moim zdaniem daruj sobie te cudo, albo rób bez filtra albo kup jakiś lepszy, jakość szkła równa się do najsłabszego elementu jak np. kiepskie kolumny głośnikowe do sprzętu Hi-fi. Kit Sony 18-55/3,5-5,6 mimo że tani nie jest taki najgorszy i dlatego też szkoda go marnować jakimiś wynalazkiem za kilkanaście złotych jak już zainwestowałeś już pewnie ponad 1500zł za obecny sprzęt :grin: .
Co do plam na zdjęciach, to wygląda to moim zdaniem na zabrudzoną matrycę.

Odpowiedz do tematu