Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam takie pytanie ? Jak ustawic balans bieli przy zdjeciach na sniegu powiedzmy w sloneczny dzien ? czy ustawic na SUNNY czy moze ustawiac recznie ? a jesli tak to od czego ? czy mozna mierzyc od sniegu ?
Druga sprawa to ekspozycja. Przewaznie czytam o zwiekszeniu o +1 a nawet +2EV. Tylko jesli mam w kadrze powiedzmy duzo sniegu, drzewa, i np. jakąs chatke to mierzac ekspozycje mam celowac na snieg ? i potem podniesc ekspozycje o +1 lub +2EV ? czy moze celowac na jakies ciemniejsze elementy w kadrze (np. w/w chatka) i potem podnosic EV ? Przepraszam za chaotyczny opis, mam nadzieje ze jest w miare zrozumiały
Mam takie pytanie ? Jak ustawic balans bieli przy zdjeciach na sniegu powiedzmy w sloneczny dzien ? czy ustawic na SUNNY czy moze ustawiac recznie ? a jesli tak to od czego ? czy mozna mierzyc od sniegu ?
najlepiej balans bieli wg wzorca. fotografujesz na automacie śnieg (może być jakiś ciemniejszy akcent np. gałąź) i ustawiasz go jako wzorzec.
grzegorzdz72 napisał/a:
Druga sprawa to ekspozycja. Przewaznie czytam o zwiekszeniu o +1 a nawet +2EV. Tylko jesli mam w kadrze powiedzmy duzo sniegu, drzewa, i np. jakąs chatke to mierzac ekspozycje mam celowac na snieg ? i potem podniesc ekspozycje o +1 lub +2EV ? czy moze celowac na jakies ciemniejsze elementy w kadrze (np. w/w chatka) i potem podnosic EV ?
ja biorę pomiar światła mierzony z całego kadru i podkręcam o 2/3EV. ale to nie jest reguła, bo robiąc inny kadr często należy zwiększyć/zmiejszyć wartość EV.
Można mierzyć na śniegu, o ile nie jest obsikany
A tak na prawdę balans bieli ustawia się pod światło padające a nie odbite
grzegorzdz72 napisał/a:
Druga sprawa to ekspozycja. Przewaznie czytam o zwiekszeniu o +1 a nawet +2EV.
grzegorzdz72 napisał/a:
czy moze celowac na jakies ciemniejsze elementy w kadrze (np. w/w chatka) i potem podnosic EV ?
Mam propozycję. Poczytaj o tym jak działa światłomierz. Co to jest 18% szarość i dlaczego właśnie 18%. I dlaczego koryguje się ekspozycję (czyli de facto koryguje wskazania światłomierza) robiąc zdjęcie białej i czarnej kartki.
Zgodnie z tym jaką temperaturę barwową ma światło w słoneczny dzień, czyli ok. 5500K. Preset "słoneczko", to zwykle mniej więcej ta temperatura. Im bardziej pochmurny jest dzień, tym wyżej ustawiasz balans bieli im bliżej zachodu słońca, tym temperatura barwowa niższa. Możesz też mierzyć od śniegu, ale najlepiej po prostu użyj RAW.
grzegorzdz72 napisał/a:
Druga sprawa to ekspozycja. Przewaznie czytam o zwiekszeniu o +1 a nawet +2EV. Tylko jesli mam w kadrze powiedzmy duzo sniegu, drzewa, i np. jakąs chatke to mierzac ekspozycje mam celowac na snieg ? i potem podniesc ekspozycje o +1 lub +2EV ? czy moze celowac na jakies ciemniejsze elementy w kadrze (np. w/w chatka) i potem podnosic EV ?
Zależy jakiej metody pomiaru używasz i jaki zapas w światłach ma Twój aparat. Jeśli jest to któryś z pomiarów uśredniających scenę, to zwykle przy bedzie ona niedoświetlona w zależności od ilości bieli w kadrze - w takim wypadku 1-2EV kompensacji będzie wystarczające, w zależności od algorytmów założonych przez konstruktorów puszki. Jeśli używasz spota, to powinieneś najpierw dokładnie poznać jaki zapas masz w światłach, powyżej wskazań światłomierza (spot da Ci zawsze pomiar, jakby to, na co wskazujesz było średnią szarością) i to zarówno dla JPG, jak i RAW (zwykle 0.5-1EV więcej niż dla JPG). Przyjeło się, że żeby dostać szczegóły w najwyższych światłach trzeba je w cyfrze naświetlać ok. 2-2.5EV powyżej wskazań światłomierza, ale jeśli zakres dynamiczny Twojego aparatu jest tu większy, a spot odpowiednio precyzyjny, to możesz sobie pozwolić na kompensację rzędu 3 i więcej EV, mierząc najjaśniejszy element w kadrze, który ma zachować szczegóły. Mierzenie na światła pozwoli Ci maksymalnie wykorzystać zakres dynamiczny Twojego aparatu, bo dzięki temu masz możliwie najlepiej naświetlone cienie, bez przepału istotnych dla Ciebie świateł.
a jak wygląda sytuacja z ekspozycją w trybie M. Generalnie można ją ustawić, ale nie wpływa ona na wynik końcowy tzn. nie widzę zadnej różnicy przy zrobieniu kilku zdjęć przy różnej ekspozycji.
[ Dodano: Czw 02 Gru, 2010 16:04 ]
To znaczy jak nie wpalywa? ustawiasz inny czas/przeslone, tak ze swiatlomierz odchyla sie od zera i nic sie nie zmienia na zdjeciu
w trybie M przednim i tylnym pokretłem ustawiam przesłonę i czas tak zeby na drabince w wyswietlaczu było na ZERO, a pozniej ustawiam pokretlem i przyciskiem ekspozycji (ten obok spustu migawki) rózne wartosci i na + i na - ...i efekt zawsze jest taki sam ...zdjecia sa takie same.
Czy moze ten przycisk od ekspozycji w trybie M nie działa ? ..bo ekspozycje ustawiasz sobie sam pokretlami od czasu i przesłony ?
Czy moze ten przycisk od ekspozycji w trybie M nie działa ? ..bo ekspozycje ustawiasz sobie sam pokretlami od czasu i przesłony ?
W Nikonie ponoć przesuwa "zero", ale zazwyczaj nie działa. Mówiąc o kompensowaniu ekspozycji w M mam na myśli ustawianie parametrów przesuniętch w stosunku do zera przy użyciu drabinki ekspozycji.
w trybie M przednim i tylnym pokretłem ustawiam przesłonę i czas tak zeby na drabince w wyswietlaczu było na ZERO, a pozniej ustawiam pokretlem i przyciskiem ekspozycji (ten obok spustu migawki) rózne wartosci i na + i na - ...i efekt zawsze jest taki sam ...zdjecia sa takie same.
Przycisk korekty ekspozycji w trybie M, tak samo jak w każdym trybie koryguje wskazania światłomierza. Na + lub na -. W trybie M po prostu będzie się to objawiało przesuwaniem "zera".
Jeśli na początku określisz ekspozycję ustawiając czas, czułość i przysłonę - to ekspozycja się nie zmieni dopóki nie zmienisz tych wartości ponownie.
Podsumowując: jeśli w trybie M używasz przycisku korekcji ekspozycji, to powinieneś ponownie zmienić wartości np czasu tak aby drabinka światłomierza wskazywała zero.
Zauważ, że w trybie M, skorygowanie światłomierza o -1EV i korekcja np czasu by na drabince mieć zero jest równoznaczna ze świadomym obserwowaniem drabinki, tj ustawienie np czasu tak aby drabinka wskazywała -1EV.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 15