Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 19 Gru, 2010
Sigma 50-150mm f/2.8 DC HSM II
Autor Wiadomość
Mrozu 
Nowy

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   Sigma 50-150mm f/2.8 DC HSM II

Witam szanownych uzytkownikow tego zacnego forum i chcialbym sie zwrocic z prosba o pomoc w wyborze obiektywu do mojego body c 40d.
Ma to byc zoom portretowy dosc uniwersalny...nie musi miec szerokiego kata...
Zastanawialem sie pomiedzy
sigma 50-150mm f/2,8 hsm II , tokina 50-135mm, c 24-105L , c 70-200L
Dwa ostatnie obiektywy canona odpadaja z racji swiatla f4 a tokine wybil mi z glowy jeden z forumowych kolegow dyskwalifikujac ja za sprawa kiepskiego af.

Zatem co myslicie na temat w/w sigmy czy ktos posiada jakies doswiadczenia??
z gory dziekuje za wszelkie wskazowki..

moge ta sigme dostac za dobra cene http://cgi.ebay.com/Sigma...=item3cb09f1623

pozdrawiam

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   

Nie wiem za jaką cenę możesz dostać ten obiektyw, bo niestety w pracy mam blokadę na ebaya. :???: Miałam okazję pstrykać tą sigmą, ale bez HSM i podobała mi się. AF był celny i szybki, więc z HSM powinno być tylko lepiej. Ostrość - super i w miarę mały rozmiar i waga w porównaniu do takiego 50 - 200mm f/2,8. Tyle, że ja używałam jej z A700, a nie wiem jak z Canonami, bo tu już różne opinie krążyły co do współpracy Sigmy i Canona.

Mrozu 
Nowy

Witam :)
cena to 709$ jakies 450Ł zatem cena moim zdaniem jest dobra biorac pod uwage ze bedzie to nowy nieuzywany obiektyw...

komor 
Moderator

Bałbym się kupić Sigmę z jakiegoś eBaya. Wolę w sklepie fizycznym, przypiąć, przestrzelać. Uważam, że nie stać mnie na tanie zakupy. W Polsce kupisz go ledwo parę stówek drożej niż $710 = £450 = 2150 zł.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

No i kwestia, czy te 709$, to na pewno cały koszt? W Polsce kupisz za ok. 2700 PLN. Rozważ, czy ta różnica w cenie warta jest ryzyka? Ja wprawdzie kupowałam sprzęt przez internet, ale zawsze w polskich, sprawdzonych sklepach, gdzie mogłam towar w razie czego odesłać... Na Allegro zdarzyło mi się raz zakupić minoltę, ale za ok. 500 PLN. Na szczęście nie miałam nigdy żadnych problemów. Na ebayu - za taką kwotę bałabym się.

Mrozu 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010   

Nigdy nie mialem problemu z zakupami na ebay,ale w tym przypadku chyba pojde za rada i skorzystam z jednego z polskich sklepow:))zawsze to lepiej bo mowia w ojczystym jezyku:)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010   

Mrozu, dodaj jeszcze opłatę za przelew i wyjdzie to samo...
Bierz na miejscu. Wersji bez HSM też nie miałem w ręku.
2 lata temu męczyłem pierwszy raz 50-150 2.8 i pomimo że przy pierwszym razie nie zaskarbił sobie mojej wdzięczności, o tyle za drugim już lepiej mi się z nim pracowało (choć chyba był delikatny FF czy BF) i mile go wspominam

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 27 Gru, 2010   

Tokina 50-135 zabija sigmę 50-150 wszystkim poza af.

Sigma pow. 100mm@f2.8 to mydło nawet na 50d będzie słabo!

Tokina to killer ostrości jakości, bokehu, kolorów itd.
Szkło zacne niesamowite, pancerne, szczelne, ale :
-tylko jego af, nawet i na 50d jest słaby, robiąc zdjęcia w ruchu, ech :cool:
Można zapomnieć :neutral: (c350d na 500 zdjęć może około 100trafionych, w porównaniu do 70-200L tam przy takiej ilości zdjęć nie było trafionych może 30!!! w 50d jest niewiele lepiej, ale lepiej :shock: )

To było moje najlepsze szkło jakie miałem(tokina 50-135, zbudowane totalnie pod cropa!)
Af tokiny 50-135 nie ma w nim problemu z bf/ff (z różnymi puszkami canon-a :shock: ) w sigmie to jest masakra.

Ale jak już znajdziesz taką sigmę która nie ma bf/ff, to niestety będzie mydełko pow. 100mm test optycznych i innych potwiedzają to w praktyce. :???:
natoamiast hsm sigmy jest całkiem niezły, to ring usm to mu brakuje i to sporo, ale jest lepszy i szybszy celniejszy i bardziej cichy od tokiny 50-135 :idea:

Odpowiedz do tematu