Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam pytania praktyczne do użytkowników Nikona D700:
1. Czy da się zmusić aparat do potwierdzenia dźwiękiem momentu złapania ostrości w trybie AF-S przy ustawionym priorytecie migawki?
2. Czy da się zmusić aparat aby w trybie LiveView AF pracował w trybie detekcji kontrastu, a nie przesunięcia fazy (czyli nie opuszczał lustra)?
3. Czy da się ustawić przełączanie AutoISO (on/off) pod przycisk Fn lub przycisk podglądu ostrości ale w sposób nie wymagający potem wyboru z menu? Wiem, że można podpiąć pierwszą pozycję z menu użytkownika ale to i tak prowadzi do wyświetlenia menu i konieczności wybierania z niego odpowiedniej opcji. Chodzi mi o takie ustawienie gdzie naciśnięcie przycisku przełącza tryb natychmiast.
4. Czy da się przyciskowi QUAL przypisać inną funkcję?
5. Czy w trybie P da się ustawić przedział/limit czasu otwarcia migawki? Jest takie ustawienie dla AutoISO (że ISO jest podbijane jeśli czas otwarcia migawki miałby przekroczyć np. 1/50 s). Chodzi mi o blokadę w trybie P, która nie pozwoli na ustawianie np. czasów powyżej 1/50 s i po prostu wyjdzie niedoświetlony kadr.
1. tak - o ile dobrze zrozumiałem pytanie (patrz w ustawienie a2)
2. tak - możesz wybrać tryb pracy AF (menu zdjęć / live view / tryb: z ręki , statyw).
3. nie, ale możesz zawsze ustawić sobie dwa sety shooting config
4. nie, zmieniać tylko możesz te wskazane przez f5,6,7
5. nie
ad. 1. W A2 mogę przestawić priorytet. Przy ustawieniu na priorytet AF, mam potwierdzenie dźwiękowe. Przy ustawieniu na priorytet migawki, sygnał dźwiękowy znika. AF mam ustawiony pod AF-ON (wyłącznie). Zależy mi na ustawieniu priorytetu migawki (żeby w razie potrzeby móc strzelać bez przeostrzania) ale zarazem jak użyję AF-ON, żeby mi potwierdził złapanie ostrości sygnałem dźwiękowym (bo inaczej muszę w wizjerze zerkać co chwilę na kropkę w narożniku). Da radę tak to ustawić?
ad. 2. Faktycznie działa. Szkoda tylko, że jest to w założeniu tryb statywowy bo obsesyjna dokładność tego mechanizmu praktycznie wyklucza stosowanie go z ręki (ostrzy bardzo powoli i poddaje się jak ręka zadrży).
ad. 3. Można ustawić dwa sety w "menu fotografowania" ale jak je przełączyć jednym przyciskiem (tym bardziej że sety są cztery)?
d1: Beep
Choose High or Low to sound a beep when the self-timer is used or the camera focuses in single-servo autofocus (note that a beep will not sound if Release is selected for Custom Setting a2 (AF-S priority selection, pg. 284).
Co do setów - to są na ekranie info na lcd. I tak jest chyba najszybciej.
ad. 3. Czyli zawsze będzie klik w przycisk, wybór z menu ekranowego i potwierdzenie OK. Jak ustawię AutoISO jako pierwszą pozycję to będzie tak samo - znaczy krócej się nie da.
Czyli zawsze będzie klik w przycisk, wybór z menu ekranowego i potwierdzenie OK.
Ale jakbyś miał jakieś wątpliwości, to jest znacznie lepsze rozwiązanie niż tryby U1/U2 i ewentualnie U3 na kole trybów w Canonie. Pewien pentaksjanin wytłumaczy Ci dlaczego…
Ale jakbyś miał jakieś wątpliwości, to jest znacznie lepsze rozwiązanie niż tryby U1/U2 i ewentualnie U3 na kole trybów w Canonie. Pewien pentaksjanin wytłumaczy Ci dlaczego…
Ja pisałem o trybie USER w Pentaksie - w Nikonie nie miałem potrzeby używać (w Pentaksie do niedawna zresztą też nie). W Pentaksie jest to wybór na kółku USER i jeśli chcesz wybrać coś innego, niż ostatnio używany tryb, ustawienie jednej z pięciu pozycji wybierakiem, więc w zależności od tego, który z kolejnych presetów użytkownika chcemy wybrać, jest to od zera, do czterech kliknięć...
Optymalnie byłoby mieć zamiast "QUAL" przycisk "USER" i przy przytrzymaniu, kołem nastaw przelatywało by się przez sety, podczas gdy górny wyświetlacz wyświetlał by aktualną pozycję U1-U4. Podobnie jak z np. WB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14