Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zrzucanie zdjęć z aparatu
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   zrzucanie zdjęć z aparatu

Witam.Właśnie zrzuciłem zdjęcia z aparatu i okazuje się, że część zdjęć nie ma podglądu, a po wczytaniu do PS pokazują się błędy. Zrzucam je, czyli wyciągam kartę i poprzez czytnik (TP S.A.) na HDD. W czym może być problem? Jaki sposób jest zalecany przy przenoszeniu zdjęć? Na podglądzie aparatu przeglądałem wszystkie. Problem pewnie podczas przesyłu.jak można to sprawdzić? Czy można odzyskać te fotki?

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   

jaki format plików, jaki aparat (D90?)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
Zrzucam je, czyli wyciągam kartę i poprzez czytnik
lukemeng napisał/a:
Problem pewnie podczas przesyłu

Pogubiłem się. To znaczy podłączasz przez zewnętrzny czytnik czy przesyłasz przez USB z aparatu?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:
Pogubiłem się.
No przecież napisał: z czytnika poprzez TP S.A. na dysk. Rozumiem, że przez internet, bo dysk jest daleko. :wink:

lukemeng napisał/a:
Czy można odzyskać te fotki?
Rozumiem, że nie upewniłeś się, że są OK na dysku nim je wykasowałes z karty?
Jeśli tak/nie, to po ptakach - chyba, że na karcie nic potem nie zapisywałeś i zastosujesz jakieś narzędzia informatyczne.

lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

edmun napisał/a:
jaki format plików, jaki aparat (D90?)

raw+jpg, D90
hijax_pl napisał/a:
To znaczy podłączasz przez zewnętrzny czytnik czy przesyłasz przez USB z aparatu

Wyciągam kartę z aparatu.
B o g d a n napisał/a:
Rozumiem, że przez internet, bo dysk jest daleko

no chyba był za daleko bo je właśnie straciłem.
edmun, czy masz jakiś pomysł? Bo tak zapytałeś o ten format i body?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng, a przez kabel usb prosto z aparatu idzie OK? Jaki masz OS?

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
a przez kabel usb prosto z aparatu idzie OK

mam takie przyzwyczajenie, że wyciągam kartę, więc nie próbowałem bezpośrednio z aparatu. Już mi się parę razy to stało, ale nie ma reguły.Będę musiał spróbować, ale nigdy nie będę miał pewności.
hijax_pl napisał/a:
Jaki masz OS

zrzucałem na 7, ale też mi się to działo na XP

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

Głuchy telefon, panowie. :| Czytnik jest pewnie od TPSA, coś mi się kołacze, że taka promocja była. Podejrzewam więc, że to czytnik bruździ i przekłamuje podczas transferu. Sprawdź czy kłopoty masz także podczas transferu bezpośrednio z aparat przez USB, ewentualnie czy podobny problem jest z innym czytnikiem. Na pecetach się nie znam, ale jeśli to stacjonarny to może wypróbuj może też inne gniazdko USB, bo zdaje się też może mieć znaczenie w blaszakach.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

może też być za długi przewód USB łączący port w komputerze z czytnikiem :)

lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010   

komor napisał/a:
Czytnik jest pewnie od TPSA, coś mi się kołacze, że taka promocja była

prorok cy co? ;)
edmun napisał/a:
może też być za długi przewód USB łączący port w komputerze z czytnikiem

no pewnie tak.Takie właśnie czytniki z tymi dłuugimi kablami robią, że ma zaledwie 4cm ;)
A tak poważnie to problem tkwi po stronie czytnika. Zrzucałem z bezpośrednio z body i było ok. Taka ta nasza TEPSA. Nawet prezenty (czytniki) mają do d...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010   

lukemeng napisał/a:
Nawet prezenty (czytniki) mają do d...
No chyba nie sądziłeś, że gratis dorzucają drogie zabawki. :D

lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
No chyba nie sądziłeś, że gratis dorzucają drogie zabawki.

no, ale nie wiedziałem, że nawet czytniki mogą być skopane. Tak naprawdę to urządzenie bez większej filozofii, ale i tak zrobione w ChRL będzie stwarzać problemy. Niestety - c'est la vie...

Odpowiedz do tematu