Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i stalo sie moj staruszek 40D "pekl sobie" wyswietlacz
Ukruszyl sie na krawedzi i poszly dwie rysy/pekniecia w poprzek. Jak na razie dziala, ale widac ze pekniecia ida dalej, wiec to pewnie tylko kwestia czasu kiedy przestanie dzialac. W kupie trzyma go chyba folia ochronna ktora jest naklejona na wyswietlacz .
Nie wiem czy jest sens reperowac, skoro caly, dobry aparat jest pewnie wart niewiele ponad 1000PLN.
Z drugiej strony na 5DII jescze nie uzbieralem .
Wyjscia z sytuacji sa nastepujace:
1. Kupic 7D, ale taki zakup zdecydowanie oddali wizje FF.
2. Kupic uzywany 5D i skladac dalej na 5DII,
3. Jechac dalej 40D, az wyswietlacz sie sam "wylaczy", moze jeszcze z rok pociagnie?
W opcji 2 dodatkowo moznaby dokupic stary/zepsuty 40D i samemu wymienic LCD. Ktos ma jakies doswiadczenie? jest on bardzo zintegrowany z korpusem? Dwoch lewych rak nie posiadam, na elektronice troche sie znam, a i ciekawosc kusi mnie zeby otworzyc "bebechy" aparatu
Obiektywy jakie mam: EF-S 17-55f2.8, EF 70-200f2.8, EF 28 f1.8, EF 50 f1.4 (no i juz mial byc EF 85 f1.8, ale teraz nie wiem czy kupic) sa jeszcze stare, kurzace sie na polce EF-S 18-85 i EF 50 f1.8, ale na nich to interesu nie zrobie.
W opcji 2 brak szerokiego zooma moze przeszkadzac, bo jednak na wycieczki dwa zoomy to najwygodniejsze rozwiazanie, a na 24-70 kasy juz nie bedzie.
Zdrowy rozsadek nakazuje opcje 1, ciekawosc opcje 2, ryzyko opcje 3
I badz tu czlowieku madry
Usjwo, na tym wyświetlaczu i tak mało mozna było ocenić, gdybys był pierwiastkiem polecałbym Ci kupno czegoś nowego a tak myslę, że lepiej żebyś naprawiał sam lub oddał do serwisu albo w ogóle odpuścił naprawę do momentu dozbierania do FF
Nie warto odwlekać zakupu FF, kosztem jakiś półśrodków(7D) zbieraj dalej i nie zmieniaj planu. Tak więc opcja 3
To fakt ze zdjecia ciezko sie oglada na tym wyswietlaczu, ale oprocz tego jest tam menu z wieloma innymi ustawieniami, ot chocby format karty, bracketing czy ustawienia lampy.
Ja bym wysłał jednak do serwisu, albo choć zadzwonił i spytał się ile kosztuje wymiana wyświetlacza. Stawiam że będzie to koszt ok 300-400 zł, a w takim przypadku mimo wszystko warto. Pytanie jeszcze ile masz na liczniku migawki. Bo jeśli blisko 100.000 to prawdopodobieństwo padnięcia jest duże, a jej wymiana to kolejne 500 zł. W przeciwieństwie do kozidrona uważam, że zmiana na 7D nie jest takim złym pomysłem, pod względem szumów na mRAW zyskujesz ok 1-1.5 EV, pod względem rozdzielczości przy RAW z 32.5 lpmm masz 62 lpmm, no i większa funkcjonalność oraz jakość wizjera i LCD. Do tego masz już szkiełka pod APS-C. Mi to wystarcza i nie potrzebuje na razie FF. Miałem D700 i nie żałuje że zmieniłem na 7D. W pewnych sytuacjach oczywiście FF pozwala uzyskać lepsze rezultaty (np śluby), kwestia tego co fotografujesz. Jeśli bezwzględnym priorytetem ma być jakość i możliwość uzyskiwania małej GO to zbieraj na FF.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Gru, 2010
goltar, tak jak napisałem wyzej:
-naprawiałbym sam albo wysłał do serwisu albo poczekał z tymi dwoma operacjami jak padnie ostatecznie.
Nie wymieniałbym na 7D jeżeli od początku byłbym nastawiony na FF, mi też wystarczy (na razie) aps-c ale to mi - każdy ma inne potrzeby.
Mnie tez wystarczy 40D czy 7D, ale chcialbym kiedys poczuc ta "magiczna plastyke" FF . Ja nie zarabiam aparatem. Oczywiscie do serwisu pobiegne, tania naprawa pozbawi mnie pretekstu do nabycia nowych zabawek
Ujswo jak reszta powiem, że:
spróbuj naprawić. nie mów że 40D kosztuję 1000 zł (chyba że tam w CHRL masz faktycznie tak tanio).
Odpuściłbym powolną przesiadkę na FF kosztem 7D....
Albo wymień na FF, albo naprawiaj 40D
Body bez obiektywu ok. 1500PLN, ciezko powiedziec w jakim stanie, ale pewnie lepszym od mojego - http://item.taobao.com/item.htm?id=4334940288.
W weekend pojade do sklepu/serwisu i popatrze na ceny naprawy i komisowe.
Dobrze, że jest jeszcze wizjer optyczny
Ja bym zrobił tak:
1. Wycena wymiany LCD. Jeśli >400 zł to bym sobie odpuścił (pkt. 2), jeśli <400 to wymieniać.
2. Robić zdjęcia póki LCD nie padnie definitywnie. Nie wiadomo kiedy to nastąpi. Póki nie to nie nastąpi odkładać pieniążki na pkt. 3.
3. Kupić 5dII. Nie bierz 7d tylko po to, by zastanawiać się ile magii Cię ominęło na tej paznokciowej matrycy. Może nic Cię nie ominie, a może odsprzedasz po pół roku 7d z 30% stratą...
3. Kupić 5dII. Nie bierz 7d tylko po to, by zastanawiać się ile magii Cię ominęło na tej paznokciowej matrycy. Może nic Cię nie ominie, a może odsprzedasz po pół roku 7d z 30% stratą...
Strata 30% ze sprzedaży 7D to ok 1300 zł, kupienie 5DII zamiast 7D który da tak samo dobre zdjęcia to strata 3000 zł A tak poważnie, to najlepiej samemu zobaczyć ile jest tej "magii" w FF. Dla mnie jest ona dosyć "mglista"
A tak poważnie, to najlepiej samemu zobaczyć ile jest tej "magii" w FF. Dla mnie jest ona dosyć "mglista"
Za krótko miałeś to D700, do tego z zoomem a nie z dobrą stałką
Ja do dzisiaj wolę zdjęcia zrobione 5D niż 7D i przy obróbce to naprawdę widać.
Bajery są w tym 7D fajne, choć D700 miał ich więcej i do dzisiaj się dziwię czemu zmieniłeś system... Chyba tylko dla 100-400 i fruwajów.
Dzisaj zreperowalem wyswietlacz Poniewaz z moim chinskim jest nie za dobrze zatem pokazalem aparat i zapytalem za ile to zrobi? On mi na to ze za 35PLN (w przeliczenmiu), ja mu na to zeby jeszcze raz powtorzyl, a potem napisal. No i faktycznie 35PLN. wiec tlumacze gosciowi ze wyswietlacz pekniety, nawet wydlubalem kawaleczek szkla z potluczonej krawedzi. A goscio swoje 35PLN bo to tylko folia naklejona na LCD, i mial racje Nie mialem pojecia ze ta folia ochronna szklana jest. Jednak oplaca sie naklejac, na wyswietlaczu i tak zdjec dobrze nie widac, a ochrona sie przydala.
Chyba ponakrecam Uv-ki na obiektywy
[ Dodano: Sob 29 Sty, 2011 00:27 ]
A juz oglodalem 5D za 3500PLN
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Sty, 2011
Usjwo napisał/a:
Dzisaj zreperowalem wyswietlacz Poniewaz z moim chinskim jest nie za dobrze zatem pokazalem aparat i zapytalem za ile to zrobi? On mi na to ze za 35PLN (w przeliczenmiu), ja mu na to zeby jeszcze raz powtorzyl, a potem napisal. No i faktycznie 35PLN. wiec tlumacze gosciowi ze wyswietlacz pekniety, nawet wydlubalem kawaleczek szkla z potluczonej krawedzi. A goscio swoje 35PLN bo to tylko folia naklejona na LCD, i mial racje Nie mialem pojecia ze ta folia ochronna szklana jest. Jednak oplaca sie naklejac, na wyswietlaczu i tak zdjec dobrze nie widac, a ochrona sie przydala.
Chyba ponakrecam Uv-ki na obiektywy
hehe dobre, Usjwo, gratuluje źle zdiagnozowanej usterki - ważne że się dobrze skończyło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10