Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???
Autor Wiadomość
Aleks
[Usunięty]

Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???

Po nabyciu body 400D stanąłem przed faktem wyboru obiektywu i tu pojawiły się dylematy:
- najchętniej coś uniwerslanego do pomieszczenia i portretu (szeroko) i do obrazków (plener) np. Sigma 18-200, albo 18-125 (tańszy i trochę lepsze światło)
- a może Sigma 17-70 - szeroko ale niestety bez zoom :cry:
- dużą zagadką jest sigma 24-135 ASP,IF
- i jeszcze spać mi nie daje canon 28-135 IS - i właśnie stabilizator obrazu, mnie kusi
I bądż tu mądry, i tak źle i tak niedobrze, bo raczej zakup 2 nie wchodzi w grę (nie ze względu na cenę (budżet na zakup 2000 pln) ale na lenistwo i komfort noszenia 2 w torbie)
czy może ktoś z Was może mi doradzić, które szkiełko wybrać.!!!!!
Z góry dziekuję

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   

Będę niegrzeczny, ale bez sensu jest kupować lustrzankę po to tylko by z wygodnictwa kupować do niego tylko jeden obiektyw "do wszystkiego". To marnowanie możliwości aparatu. Jak chcesz mieć tylko jeden obiektyw to ja nie polecam ani jednego z tych które wymieniłeś.

ArturBonoVox
Bywalec

Nie ma dobrego obiektywu do wszystkiego i do tego za 2000 zl. Jest wiele watkow dotyczacych tego tematu. Jesli nie ma znaczenia dla Ciebie mozesz wziac cos z sigma, tamron lub tokina albo canona 28-135 IS. Zreszta wczesniej czy pozniej i tak bedziesz zmienial i kombinowal :P

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sigma 17-70 to zoom i to niższej średniej klasy jak w samochodach. Jak nie będziesz robił powiększeń większych jak 10-15cm lub tylko trzymał zdjęcia w postaci elektronicznej to kup coś w rodzaju 18-200.
Choć w takim przypadku znacznie wygodniej jest mieć kompakta megazooma. Lustrzanka się marnuje w takim zestawie.

Aleks
[Usunięty]

Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   kontyuując

moje założenie dotyczyło, jednego obiektywu na "dobry poczatek" i na dłuższy czas, może nie dokładnie sprecyzowałem swoje preferncję . Wolałbym zainwestować w "dobry" obiektyw a nie zmieniać za rok albo i wcześniej tłumacząc, że zaoszczędziłem 200 czy 300 pln. Jeżeli, zasadne będzie kupienie 2 obiektywów to oczywiście jestem w stanie to rozważyć, (może nie potrzebnie zasugerowałęm niechęć do drugiego szkła ) Tak więc, wracjąc do mojego pytania, czy mogę liczyć na radę i konstruktywną pomoc.
dziękuję za każdą rzeczową sugestię

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   Re: Jaki obiektyw byłby najstosowniejszy do 400D ???

Aleks napisał/a:
...- a może Sigma 17-70 - szeroko ale niestety bez zoom :cry: ...

Jak najbardziej "z zoom". Dowiedz się może najpierw co to jest "zoom"...

Pstrykacz napisał/a:
Sigma 17-70 to zoom i to niższej średniej klasy jak w samochodach.

Ja bym powiedział, że to solidna klasa średnia... Bez rewelacji, ale bardzo przyzwoicie.

Jako uniwersalny obiektyw, poleciłbym 35/2 i duuużo nauki... Nie bez powodu w każdej szkole fotograficznej zaczynasz od 50-tki (lub ekwiwalentu). Jak nauczysz się posługiwać szkłem zbliżonym do standardu, to wszelkie fanaberie w postaci 18-250 przejdą Ci automatycznie...;-)

Aleks
[Usunięty]

Jadd75,
dziękuję za radę i odrobinę cynizmu, jeżli byłbyś jeszcze uprzejmy zdradzić enigmatyczne 35/2

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Enigmatyczne 35/2 wygląda tak

Aleks
[Usunięty]

dziękuję, dobry człowieku

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   

Aleks napisał/a:
dziękuję, dobry człowieku

Proszę bardzo.

Poczytaj sobie troszkę na forum, np. taki wątek powinien Ciebie zainteresować.

Aleks
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   cd. obiektywy 400D

MM,
zgłębiłem archiwalne posty,test i jestem juz całkowicie przekonany, że moje założenie posiadania 1 szkła było całkowicie błędne !!!!
Na dobry początek, chciałbym jak widzę moi poprzednicy znależć złoty środek i posiąść "coś dobrego" od czegoo mółbym zacząć przygodę z moim 400D. Wyprowadź mnie z błędu, jeżeli się mylę, ale obecnie "piszę habilitację :lol: " z:
- Sigma 17-70 (myślałem o canon 17-85 ale testy i opinie są mało przychylne)
- Tamron 17-50
- no i ze względu na moje przywiązanie do rzeczy brand'owych :) o canon 28-135, jakoś silnie do mnie przemawia AF canon vs. sigma i IS
co sądzisz?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

A ja sądzę, że miałem 17-85 IS USM i gdyby nie takie fora czy testy to bym pojęcia nie miał jaki to okropny obiektyw. Nie jest wyśmienity, ale jak ktoś chciał kupić wynalazek pt: "18-200" to już jest to duży krok we właściwym kierunku. Przynajmniej celny, solidny i niezawodny.

Aleks
[Usunięty]

widzę, że obrałem słuszna drogę, choć nadal 28-135 jest potencjalnym faworytem ale nie porzucam tematu 17-85

Arek 
Redaktor

28-135 to fajne szkiełko. Potem uzupełnisz go Sigmą 10-20 albo Canonem 10-22 i będziesz miał super zestaw.

Arek

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   

Ja bym postawił na Tamrona 17-50, jasny dobry obiektyw choć troche głosny, a potem kupił w zależności od potrzeby 10-20(22) lub 70-200. Co by było bardziej potrzebne.

Odpowiedz do tematu